RELU FENECHIU – de la origini și până în prezent! (scurt istoric)

0
148

În anii studenţiei, Relu Fenechiu vindea blugi colegilor din cămin. Imediat după Revoluţie, s-a împrumutat de 200 de dolari cu care şi-a deschis o firmă de construcţii care l-a propulsat în afaceri şi în politică. Cariera politică a baronului liberal a crescut proporţional cu succesul în afaceri, dar şi cu scandalurile în care a fost implicat.

 

Dacă în perioada studenţiei Relu Fenechiu câştiga bani vânzând blugi colegilor de cămin, la mijlocul anilor 2000 a ajuns atât de influent încât a putut impune trei miniştri în Guvernul României.

 

În 1990, Fenechiu făcea primul pas important în afaceri. Proaspăt absolvent a Facultăţii de Tehnică a Construcţiei de Maşini, actualul deputat a înfiinţat atunci firma de construcţii Fene Grup. Într-un interviu acordat presei în 2007, Fenechiu spunea că a reuşit să pună bazele acelei firme cu ajutorul a 200 de dolari pe care i-a împrumutat de la un prieten. Succesul în afaceri avea să-l propulseze la mijlocul anilor ’90 în politică, arată jurnaliștii de la Adevărul.

 

A pornit de jos. În 1996 a devenit membru al Organizaţiei Municipale PNL Iaşi. În doar doi ani a fost votat în funcţia de vicepreşedinte ale aceleeaşi organizaţii, iar de la începutul anilor 2000 a devenit o piesă importantă şi la nivel naţional. Mai întâi ca membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali PNL, după care, din 2004, ca deputat. În acelaşi an a fost votat preşedinte de organizaţie a peneliştilor ieşeni. Paralel vieţii politice, între 2000 şi 2004 a ocupat funcţia de consilier judeţean la Iaşi.

 

Cum s-a remarcat Fenechiu la începutul carierei sale politice? Prin câteva acțiuni și declarații surprinzătoare la acea dată. În 1996, fiind unul dintre principalii sponsori ai filialei locale PNL, Fenechiu rata „la mustață” intrarea în Parlament pe listele Convenției Democrate. Adrian Mogoș, președintele de atunci al liberalilor ieșeni, care nu a făcut niciun efort fizic sau financiar și care nici măcar nu venea pe la sediul din Podu Roș, îi lua fața viitorului ministru al Transporturilor. Lecția a fost însușită de Fenechiu și, peste puțin timp, Mogoș își făcea bagajele și părăsea PNL. În aceeași perioadă, parlamentarul de Iași condamnat la cinci ani de închisoare pentru acte de corupție făcea o declarație cu totul și cu totul surprinzătoare pentru un reprezentant al dreptei democratice:

 

„Oamenii cu care am făcut cele mai bune afaceri sunt de stânga, sunt cei din PSD!”.

Mulți s-au arătat contrariați de afirmațiile liderului liberal, însă, peste ani, se vede că întregul partid „a achiesat” la principiile pragmatice ale lui Fenechiu.

 

Tot în acei ani, izbucnea un mic scandal de care mulți astăzi au cam uitat. Una din firmele lui Relu Fenechiu era acuzată de secretarul de atunci al Consiliului Județean, Ioan Serbina, că a utilizat copiii din centrul de plasament de la Budăi pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului. Lucrările la centru au fost obținute de la Direcția de protecție a copilului Iași la conducerea a fost pusă o persoană apropiată a lui Relu Fenechiu.

 

Explozia popularităţii politice a lui Fenechiu a avut loc la finele primului său mandat de deputat. Ajuns una din piesele grele la nivel naţional în cadrul PNL, ieşeanul a propulsat în timpul guvernării Tăriceanu trei miniştri. Numele a doi dintre ei, Tudor Chiuariu şi Cristian Adomniţei au apărut şi ele de-a lungul timpului în dosarul „Transformatorul”, instrumentat de DNA. Controversaţii miniștri promovaţi de Fenechiu, Tudor Chiuariu a fost Ministru al Justiţie şi a avut şi el probleme cu legea fiind, recent, achitat într-un dosar al DNA. Chiuariu a fost acuzat că a stat la baza emiterii HG 377/2007, privind regimul juridic al unei clădiri de pe Calea Victoriei transferate în aprilie 2007 din administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti în cea a companiei Poşta Româna. Clădirea era proprietate publică a statului. Şeful DNA, Daniel Morar, a cerut începerea urmăririi penale asupra sa, iar Băsescu a făcut apel public cerând demiterea. În urma presiunilor, tânărul jurist din Iaşi şi-a dat demisia. Un alt politician ridicat la rangul de ministru de Fenechiu este actualul preşedinte al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei. Numit Ministru al Educaţiei în primăvara anului 2007, Adomniţei a devenit celebru câteva luni mai târziu după ce a fost umilit de nişte copii de clasa a V-a, care i-au spus că steagul UE are 12 stele, în timp ce şeful Educaţiei i-a contrazis spunând eronat că are 15. Acuzat de premier că a folosit elicopterul MIRA pentru a ajunge la propria nuntă şi că nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu, Adomniţei a fost revocat din funcţie de Călin Popescu Tăriceanu în octombrie 2007.

 

Nu trebuie uitați aici nici fostul prefect Radu Prisăcaru, primul prefect din țară arestat și judecat pentru fapte de corupți. Prisăcaru, un apropiat al lui Fenechiu, fusese lider al tineretului liberal ieșean și omul dirijat masiv voturile tinerilor în interiorul filialei către actualul președinte al PNL Iași. În momentul de față și el își așteaptă sentința.

 

Este terminată viaţa politică a lui Fenechiu?

 

Specialiştii în politică sunt de părere că sentinţa de dosarul “Transformatorul” nu înseamnă neapărat şi terminarea vieţii politice în cazul baronului ieşean. Politologul Sorin Bocancea crede că, prin condamnarea lui Relu Fenechiu, „România câştigă, în timp ce PNL pierde.”

 

„Societatea românească nu are capacitatea de a respinge frauda. Să ne uităm la bocetul naţional faţă de ancheta de la bacalaureat. Nu avem o societate care să sancţioneze astfel de situaţii. Avem o societate care nu sancţionează nici măcar atunci când merge la vot. Să nu uităm că la alegerile trecute au fost persoane care aveau probleme cu legea care au fost votate de electorat. Să treacă acest moment şi veţi vedea că vor apărea bocitori şi în cazul domnului Fenechiu“, a spus Bocancea pentru adevarul.ro. Acesta a adus în discuţie cazul lui Adrian Năstase, cel care a fost privit ca o victimă de către mulţi dintre români. Legat de pierderea eventualului sprijin politic pe care Iaşul l-ar fi primit cu ajutorul lui Fenechiu, Bocancea este de părere că „nu avem nimic de pierdut, aşa cum nici nu am avut nimic de câştigat.“

 

Una peste alta, Relu Fenechiu este cel care a construit în timp o piramidă care astăzi stă să se prăbușească peste întregul județ Iași. Mai tot timpul, Fenechiu a stat în umbra oamenilor pe care i-a propulsat în funcții-cheie în aproape toatre instituțiile statului. De la Direcția de Finanțe, la Cadastru, Prefectură, chiar și deconcentrate aparent nesemnificative „financiar”, liberalul a plasat oameni de încredere nu numai în conducere, ci chiar și printre funcționari cu care era întotdeauna în contact și care-l informau. Nu a fost o mână de fier precum fostul „tătuc” al Iașului, Ioan Solcanu, însă a fost BINE INFORMAT și întotdeauna a punctat unde trebuie. După câștigarea de către USL a alegerilor, aria de interes a fost extinsă în toată Moldova, una din filialele pe care Fenechiu o cultivă cu mare interes fiind cea de la Suceava.

 

Cu toate acestea, în Dosarul Transformatorul, Relu Fenechiu a fost condamnat, vineri, 12 iulie, la cinci ani de închisoare cu executare după ce a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fratele său, omul de afaceri Lucian Fenechiu. Directorii din cadrul SISEE implicaţi în dosar au fost şi
ei condamnaţi cu executare. Potrivit procurorilor anticorupţie, între 2002 şi 2005, SISEE Moldova era abilitată legal să facă achiziţii publice pentru a asigura întreţinerea reţelelor fostei Filiale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Moldova. Pe lângă achiziţiile normale de echipamente şi piese de schimb, SISEE Moldova ar fi cumpărat în perioada amintită mai multe transformatoare vechi, la preţuri exorbitante în comparaţie cu valoarea lor reală, pe care nici măcar nu le-a folosit. Achiziţiile au fost făcute de la patru firme, controlate de Relu Fenechiu.

 

Prejudiciul a fost calculat la 1,8 milioane de euro. Condamnările din dosarul „Transformatorul“ :

• Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare

• Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova: 6 ani de închisoare

• Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova: 7 ani de închisoare

• Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor: 5 ani de închisoare

• Lucian Fenechiu, fratele ministrului: 5 ani de închisoare

• Mihai Bogdan Damian, partener de afaceri cu fraţii Fenechiu: 5 ani de închisoare.

 

Sentința NU ESTE DEFINITIVĂ, toți inculpații, dar și DNA contestând-o la curtea de cinci judecători.

Să fie aceasta ultima haltă a liberalului ieșean, după impresionanta experiență politică acumulată? Hmm!

 

(sursa: adevarul.ro)

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments