O femeie a ajuns la spital cu dureri insuportabile de cap. În urma investigațiilor, medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași i-au descoperit o tumoră de 5 cm

0
298

Ionela Florentina PÂRLOG are 37 de ani și este din Brăila. În urmă cu câteva zile, femeia a mers la medic pentru că avea dureri insuportabile de cap. Inițial, a mers la medicul psihiatru însă în urma examenului tomograf s-a constat că pacienta avea nevoie de urgență de un consult de specialitate pentru că avea o tumoră de mari dimensiuni pe creier. Aceasta a fost transportată cu elicopterul la Iași, la Spitalul de Neurochirurgie unde, la scurt timp, a fost și operată. Acum, femeia este bine și urmează a fi externată. Medicii neurochirurgi au folosit acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) pentru extirparea completă a tumorii .

“Am avut dureri de cap și nu am știut de la ce sunt durerile de cap. Am făcut niște investigații mai amănunțite, am ajuns până la psihiatru și în urmă cu șapte, opt zile am avut și vomă. Am chemat salvarea și m-au dus la spital pe Brăila, pe UPU. Acolo mi-au făcut două tomograf, mi-au luat analize, au fost foarte prompți și mi-au spus că nu este nimic pe psihiatrie, mi-au spus pur și simplu că am o tumoră. Mi-au făcut legătura cu Iașul și m-au adus cu elicopterul pe urgență a doua zi. M-au preluat imediat, mi-au făcut din nou analize aici, investigații și în câteva zile m-au luat la operație. Nu am crezut, vă dați seama am și un băiețel de patru ani acasă pe care l-am lăsat singur”, a declarat pacienta.

Medicii au folosit o tehnologie specială pentru extirparea tumorii de pe creier.

„La nivelul Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecție a glioamelor cu grad înalt (glioblastom) în tumorile cerebrale. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reușit o localizare, delimitare și implicit o rezecție de 98% a tumorei, îmbunătățind prognosticul și crescând calitatea vieții pacientei. Este vorba despre o substanță de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai ușor tumora de țesutul sănătos din jur. Intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore și a fost un real succes. Suntem primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecția glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan. Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creștere a duratei de viață a pacienților care suferă de tumori agresive și care în principiu nu au vindecare. Am reușit cu preparatul Gliolan să prelungim viața pacienților chiar și cu șapte ani”, a declarat Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments