Triunghiul imobiliar din “favela” centrală a Iașului! Străzi centrale, stăpânite ilegal de clanuri de romi

0
2749

Clanuri de romi cu dare de mână sau boschetari au pus stăpânire pe câteva străzi și zone centrale din Iași. Prin metode patentate și în alte orașe, prin șantaj sau amenințări, aceștia deposedează proprietarii de bunuri imobiliare, iar pe alții îi hărțuiesc constant pentru a vinde repede și ieftin. 7Est va prezintă câteva cazuri relevante care se constituie drept un periculos trend în acapararea de către infractori a unor case de patrimoniu sau terenuri de sute de mii de euro, situate în triunghiul dintre Palas Campus-Mitropolie și blocurile de pe strada Gării

Rețele dense de infractori cu state vechi sau agățători sociali au acaparat centrul Iașului. Zona 0 de siguranță și de frumusețe arhitecturală s-a compromis sub ocupația hoardelor de romi, fie ca este vorba de clanuri interlope de notorietate sau niște zdrențăroși care își duc zilele din pomana statului, tâlhării ori mici găinarii.

Pe strada Sf. Andrei, în imediata apropiere a noului Palas 2, dețin proprietăți două clanuri rivale- Corduneanu și Cosmos. Clanul Corduneanu deține casa de pe Sf. Andrei 20, în timp ce clanul Cosmos deține mai multe proprietăți pe strada Ipsilante, Morilor, Semnului, Funcționarilor, Petru Movilă, Trantomir, Trei Ierarhi, Fundac și Trecătoarea Trei Ierarhi. Foste case naționalizate au fost transformate în adevărate palate portocalii, în care se răsfață cei ce au pus stăpânire pe cea mai scumpă zonă imobiliară a Iașului. Palatele celor din clanul Cosmos, cel puțin cele de pe strada Semnului și Trei Ierarhi, au răsărit în ultimii 20 de ani. Nimeni nu i-a întrebat cum au intrat în posesia terenurilor, sau dacă construcțiile sunt autorizate. În timp, ramificațiile clanului s-au extins către tot ce se putea acapara în zonal lor de influență, prin mijloace specifice. Practic, celebra coadă a pelerinilor care veneau înainte de pandemie la moaștele Sfintei Parascheva, trecea prin favela clanului.

“Săgețile” mizerabile ale stăpânilor favelei

Migrând din coasta Palas Campus, acolo de unde pornește stăpânirea clanurilor de romi, la câteva sute de metri, pe strada Cloșca, întâlnim un alt punct fierbinte pe harta favelei centrale a Iașului. La numărul 28, o familie de romi terorizează de ani buni proprietarii din zonă, cu singurul scop de a-i vedea mutați. Această mișcare nu este altceva decât o formă mascată de presiune pentru ca rechinii care stau în spatele acestor săgeți, să pună mâna pe terenurile și casele din zonă. Pentru a-și atinge scopul, țiganii provoacă în mod constant scandaluri, amenință vecinii, le vandalizează autovehiculele sau își fac nevoile fiziologice direct în curte sau în stradă, ca animalele, și aruncă materiile fecale în curțile vecinilor. Chiriașii Primăriei nu au nicio jenă față de vecini, urlând și folosind un limbaj vulgar în mod constant, de la primele ore ale dimineții și până târziu în noapte. Un astfel de comportament crează în zonă un climat de stres și nesiguranță.

Dintre toți chiriașii se remarcă membrii familiei Corduneanu. Toți membrii familiei sunt agresivi și au un comportament care instigă la violență. Neavând canalizarea funcțională, aceștia au început  să își facă nevoile fiziologice în curtea clădirii Primăriei, în curtea alăturată sau pe trotuar, aruncând materiile fecale, sticlele pline cu urină și alte gunoaie, în curtea vecinului Mihai Silian”, a spus, sub protecția anonimatului, o pensionară din zonă.

7Est a relatat cu lux de amănunte despre acest caz în materialul “Teroare în centrul Iașului! Sedii de firme și mașini vandalizate de o grupare de paraziți care stau cu chirie într-un imobil de jumătate de million de euro al Primăriei”.

Bătrâne alungate în stradă de țigani

O altă arteră centrală din același areal, stăpânită la rându-i de țigani, care terorizează vecinii în același scop, fără ca instituțiile statului să intervină, este strada Gându. Casa și terenul de la numărul 12 este ocupată de un neam de țigani care fac legea în zonă, provocând nenumărate scandaluri, cu scopul de a aduce vecinii la o limită de saturație, astfel încât să le acapareze proprietățile. De câțiva ani, aceștia au reușit să deposedeze de casă o bătrână care locuia la numărul 8, însă scopul lor de îmbogățire peste noapte nu s-a putut materializa, deoarece nu au acte pe teren.

“La numărul 8, chiar în spatele Hotelului Majestic, aveam o vecină de peste 80 de ani. La un moment dat nu am mai văzut-o, iar ulterior am aflat că au scos-o țiganii afară din casă și acu încearcă să-i vândă terenul, căci casa nu mai stă pe picioare. Vin noaptea de multe ori, acolo la număru 12 unde stau ei, cu cărucioare de băutură din Kaufland și urlă până dimineața, cu muzica la maxim. Am chemat Poliția în nenumărate rânduri, dar nu am făcut decât să-i întoarcem împotriva noastră. Nici nu știm ce să mai facem. În câțiva ani, de la tihna de a sta la casă într-o zonă centrală, acu avem parte de teroarea țiganilor ăștia pe care nu reușește să-i astâmpere nicio instituție la care am apelat”, ne-a declarat Matei Crainic, unul dintre proprietarii din zonă.

Aceleași mijloace de presiune sunt puse în practică și la executările silite inițiate de diversele birouri ale executorilor judecătorești din Iași, acolo unde cete de țigani își așteaptă contraofertanții pentru a le face, printre dinți, “oferte” că e mai bine să se bucure de viață, decât de bunul imobiliar pe care jinduiesc să-l cumpere. Toată această stare de fapt nu este altceva decât o consecință a slăbiciunii oamenilor care au cedat în fața acestor infractori și, în primul rând, a impotenței instituționale a statului.

5 3 votes
Article Rating


Articolul precedentO femeie de 63 de ani a început să-și recapete vederea după o intervenție complexa. Pacienta avea o tumora de mari dimensiuni
Articolul următorReprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au transmis un punct de vedere privind desfășurarea marșului Iași Pride 2021 al comunității LGBTQ locale
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments