Familiile care au trăit in străinătate au primit distincția “Crucea Moldavă” la Iasi

0
77

Pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie închinată sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Mitropolit Teofan a invitat şi a premiat patru familii care știu cel mai bine ce înseamnă să trăieşti în afara graniţelor ţării şi care pun, mai presus de toate, păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe.

„Este o distincţie primită de noi ca exemplu de oameni care am fost. Din punctul meu de vedere, această distincţie ar trebui să o primească Dumnezeu. El ne-a călăuzit paşii. Noi suntem doar reprezentanţii care împlinesc aceste intenţii. Cât am fost plecaţi, ne-a lipsit ţara şi familia, dar cel mai important lucru a fost că l-am descoperit pe Dumnezeu, că e alături de noi. Când ajungi în străinătate şi vezi că îţi lipseşte la sărbători contactul cu Biserica, începi să realizezi că sunt lucruri mai importante şi că este bine să ai Biserica aproape. Înainte de a pleca, am căutat vreo trei ani burse pe Internet. Şi tot după vreo trei ani ne-am întors. În străinătate, câştigi pe de o parte, pierzi pe de altă parte. Depinde de priorităţile tale din viaţă”, a spus Adrian Tiron. Familia sa a locuit în Norvegia timp de zece ani (între 2004-2014). Împreună cu soția sa, au doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, și Teodor, de nouă ani. Adrian și Crina-Elena Tiron sunt cercetători în bio-medicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iasi (IRO) Iași.

„Este un simbol al românilor de pretutindeni, mai ales a tinerilor care vor să se întoarcă şi simt că e nevoie să se reîntregească neamul de aici din România. Trăiam foarte bine în Iaşi datorită profesiilor noastre dar eram într-o căutare de bucurie lumească: obiecte, experienţe, călătorii. Aşa am ajuns şi în alte ţări, 5 ani în Anglia, cariere foarte frumoase, copii frumoşi, dar sufletul nostru nu se liniştea cu bunătăţile pământeşti. Nu simţeam că eram acasă. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu. Dar prin jertfa unui preot, Ioan, ne-a tras în sus la el şi L-am redescoperit pe Dumnezeu. Soţul meu a călătorit la muntele Athos, eu mi-am spovedit toate păcatele pe care nu le spovedisem de zeci de ani. Şi atunci am regăsit liniştea şi am putut să ne gândim cu bine la România. Atunci când ne-am gândit de bine la România a venit şi pandemia. Nu a mai venit mama, nu a mai venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci am spus e timpul să facem un pas. Cu Dumnezeu alături putem să le ducem pe toate câte sunt aici mai grele pentru că sunt făcute cu bucurie, ne-am întors acasă. Nimic nu e prea greu”, au spus Mihai şi Cristina Cimpoieşu.  Au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani, lucrând în IT. Au împreună doi copii: Luca, de șase ani, și Tudor, în vârstă de trei ani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments