UTI Iași, hub de afaceri private în spațiile didactice. Spații și contracte servite pe tavă unui umil doctorand

0
3143

Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași a devenit un campus al afacerilor de grup. Mulți “băieți deștepți” prind mucegai la UTI,  pe salarii grele și funcții fantomă, în timp ce alți băieți din sistemul universitar tehnic ieșean și-au mutat firmele cu angajați și activitate în spațiile didactice ale UTI. Printre aceștia se află și doctorandul la fără frecvență, Silviu Răzvan Luciu, a cărui expertiză revelată peste noapte îi aduce acestuia venituri anuale de peste 1 milion de lei

Inginerul Silviu Razvan Luciu, doctorand la Catedra de Instalații pentru Construcții din cadrul Facultății de Construcții a UTI Iași, este un caz atipic de cadru didactic. Deși figurează ca membru al Departamentului Ingineria Instalațiilor, în calitate de șef de lucrări, atât studenții cât și o parte din colegi susțin că Luciu este pasăre rară la cursuri.

Am încercat să luăm legătura cu distinsa prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina Isopescu, decan al facultății la care chipurile predă Silviu Luciu, dar aceasta a refuzat să dea explicații. Nu este de mirare atitudinea refractară a acesteia, în condițiile în care societatea lui Silviu Luciu are sediul social în Nicolina și punct de lucru în cadrul …Universității Tehnice Gh. Asachi. Și acest caz nu este singular. În spațiile didactice al UTI Iași făcându-și cuib de-a lungul anilor, tot felul de societăți și ONG-uri ale unor oameni din sistemul universitar.

În spatele unui combinator, este tot timpul o candidată la Primărie

Un paravan excelent pentru a folosi logistica universității, imaginea academică și capitalul uman pentru obținerea de beneficii financiare deloc de neglijat.

Activitatea didactică a colegului Luciu este cam facultativă. Timpul îi cam este capacitat de obținerea banului, pentru proiectele sale individuale, pe consultanță tehnică și contractări de clienți pentru firma dumnealui”, ne-a declarat un coleg al lui Silviu Luciu.

Mai mult, voci din interiorul universității susțin că decanul Dorina Isopescu nu este străină de activitățile și contractele lui Luciu. În calitatea acestea de expert evaluator cu drept de semnătură, dar și prin prisma influenței politice – candidat PMP la Primăria Iași și Senatul României, se speculează faptul că aceasta ar sta la baza obținerii mai multor contracte de către Luciu.

Cifră de afaceri de peste 1 milion de lei, peste noaptea dintre ani

Numai în ultimii doi ani, Silviu Luciu, a cărui firmă numără doar 4 angajați, a înregistrat o cifră de afaceri record. Dacă în primii ani de la înființare, cifra de afaceri era una de tatonare, de doar 80 și ceva mii lei, în cursul anului 2018, cifra de afaceri a fost de 488.264 lei, în 2019 de 1 milion lei, iar anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 518.000 lei. În anul 2019, atunci când profitul net înregistrat s-a ridicat la 738.178 lei, Luciu a prins, cu referințele aferente, mai multe contracte cu diverse primării. Unul dintre contracte a fost semnat cu municipalitatea din Bacău, obiectul acestuia fiind construcția unui club al pensionarilor, dar grosul contractelor a venit din zona Negrești – Vaslui.  În cursul anului trecut, firma lui Luciu – Air Projects SRL , semnează două contracte cu Primăria Negrești, respectiv un contract în valoare de 24.900 lei pentru servicii de întocmire studiu de fezabilitate pentru realizarea de utilități la obiectivul Locuințe pentru tineri și un alt contract, derulat în anul 2017 (?!) , în valoare de 19.500 lei.

O mână pe alta se spală, cu contracte dedicate de ApaVital

Prin prisma amiciției cu șeful Biroului Achiziții de la ApaVital, Luciu pune mâna și pe această capră bună de muls, societate aflată în topul celor mai profitabile din Iași.  Numai în cursul acestui an, firma lui Luciu încheie cu ApaVital mai mult contracte a căror valoare trece de câteva sute de mii de lei. Astfel , pentru servicii de proiectare a unui cheson în localitatea Gorban, ApaVital semnează cu Luciu un contract în valoare de 123.900 lei. Pentru verificarea tehnică a unor proiecte, ApaVital încheie consecutiv cu firma lui Luciu, numai puțin de 6 contracte în valoare totală de 92 mii lei, în timp ce pentru două contracte de servicii expertiză tehnică, se mai adaugă câteva zeci de mii de lei. Negreștiul nu rămâne nici el indiferent la expertiza și pedigree-ul de expert nepereche a lui Luciu și semnează cu acesta, în cursul acestui an două contracte cu dedicație, în valoare de 168.000 lei.

2.8 12 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments