Dimineața a început cu 20 de pacienți la Terapie Intensivă, 11 intubați, cinci pe ventilație mecanică și restul pe dispozitive de high flow, însemnând cantități mari de oxigen și alți șapte pacienți pe oxigen, pentru medicii de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” din Iași. În continuare există un deficit mare de locuri pentru pacienții infectați cu COVID-19. O reușită este faptul că au transferat un pacient în ATI la Spitalul ,,Sf. Spiridon”, din fericire de data asta pentru că cineva a avut o evoluție favorabilă. A putut fi transferat într-o secție a spitalului la gastroenterologie. Atunci, numărul de ventilatoare a scăzut cu unul.
,,Din păcate, unul din pacienți a decedat, era o pacientă de 14 zile, tratată în urgență la fel ca la Terapie Intensivă, dar cu afectare pulmonară extrem de importantă și cu o vârstă înaintată, 82 de ani. Așteptăm în următoarele ore deschiderea unui nou salon de Terapie Intensivă în secția exterioară Lețcani, dar în același timp, pacienții continua să sosească. Dintrei cei care se află acum pe surse de oxigen și ventilator în UPU a Spitalului Sf. Spiridon, unul singur este vaccinat”, transmite dr. Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU-SMURD a Spitalului ,,Sf. Spiridon” din Iași.
Medicii din Iași s-au trezit cu familii care au decis să își pună părinții în mașină și să vină către spitalele din Iași. În Iași este clar un deficit deoarece este al doilea județ al țării , o populație foarte mare și, după cum s-a văzut, se află deja în topul județelor ca număr de infectări.
,,E drept că aici se fac și multe testări și că lumea vine către spital. De aceea, două familii, probabil, una din Suceava și una din Vaslui, s-au hotărât să-și aducă părinții aici fără să treacă prin filtrul medicului de familie, a spitalului județean care, în fiecare din aceste județe, are secție dedicate COVID. Nu este o atitudine corectă, este o atitudine de a agresa sistemul medical și de a comuta șansa unui pacient din acest județ către un pacient din alt județ. Evident, există o alegere liberă a medicului, dar aici e vorba de urgențe și fiecare județ încearcă să își gestioneze cât mai bine urgențele”, spune dr. Diana Cimpoeșu, medic șef al UPU-SMURD a Spitalului ,,Sf. Spiridon” din Iași.
Totodată, aceasta a ținut să menționeze că ar fi mult mai bine să existe un respect al pacientului față de sistemul medical și un respect față de un alt pacient care poate avea mai mult sau la fel ca el nevoie de terapie sau de terapie intensivă. Unul din pacienți internați cu COVID-19 este intubat, are și diabet. Totodată, o femeie este internată doar cu necesar de oxigen, care a fost transferată pe unul din locurile libere din spitalele suport-COVID din Iași.