Odată deschisă Cutia Pandorei în lume, îmi strecor grijuliu mâna de gazetar în căutarea Speranței, printre năpastele desferecate din viața noastră: boli și pandemii, crize economice, concubinaje politice nefirești și iluzii cu fotbaliști ratați care petrec mai mult timp în club decât pe terenul de joc. Și bâjbâind după Speranță, simt că găsesc ce căutam: doi campioni mondiali la dans „made in Iași”. Ei sunt Ana Maria Târzianu și Răzvan Zaharia, tinerii noștri ieșeni care au luat medalia de aur în cadrul competiţiei WDSF World Championship „Transylvanian Grand Prix 2021” de la Sibiu, la categoria Junior 2 (14-15 ani), secţiunea Latino.
Pepiniera de campioni de la Iași
Acesta este primul titlu mondial la dans sportiv juniori obținut de perechea Răzvan Zaharia și Ana Maria Târzianu, cuplu antrenat de Andreea Ramona şi Alexandru Necula de la „Dance Energy Academy Iași”, club membru al „Federației Române De Dans Sportiv”. Academia de dans ieșeană s-a clasat în ultimii 6 ani în top 3 cluburi din țară din peste 200 de cluburi naționale și a reușit să adune prin intermediul perechilor sale 158 medalii de aur, 160 medalii de argint, 83 medalii de bronz și peste 300 de calificări în finale la competițiile naționale și internaţionale.
Au cucerit lumea la numai 15 ani
Ana Maria Târzianu (15 ani) este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iași iar Răzvan Andrei Zaharia (15 ani) este tot în clasa a IX-a și învață la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Iași. Cei doi formează o pereche pe ringul de dans din anul 2011, performând de 10 ani împreună. Între anii 2015-2021 au fost de șase ori campioni naţionali ai României la secţiunea Latino, vicecampioni naţionali la secţiunea Standard și campioni naţionali la secțiunea 10 dansuri (2019). Au mai obținut zeci de medalii în țară și peste hotare, dar numărul limitat de semne din ziar nu poate acoperi palmaresul lor.
Față în față cu primii campioni mondiali din istoria dansului sportiv românesc
Uimit și bucuros în același timp de performanța celor doi tineri simpatici, mi-am pus pe mine straiele de reporter și m-am strecurat în sala de sport a Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” unde antrenorul și cei doi „prințișori” mă așteptau să dialogăm prietenește în puținul timp pe care-l au la dispoziție. Pentru că ei pleacă dimineața la școală, de acolo vin direct la sala de antrenament unde exersează până seara, după care pleacă spre casă pentru a se dedica „taskurilor” școlare. Numai gândindu-mă la acest program m-a cuprins surmenajul. Mi-am reglat ritmul în paso doble, am pornit reportofonul coreean și am deschis carnețelul din 2008 cu întrebări pentru 2021. Ana Maria răspunde timid inițial, pentru ca ulterior, văzând că nu sunt lup de presă, să se relaxeze cu grația unui vals vienez.
– Când eram mică prindeam mișcările de dans din zbor. Era o simplă joacă pentru mine. Părinții și-au dat seama de potențialul meu și m-au dus la dans sportiv iar în scurt timp am ajuns aici, la sala d-lui profesor Alex Necula. Simțeam că prin dans reușesc să-mi exprim emoțiile și că pot transmite și celorlalți din public cât de mult îmi place să practic acest sport. Și astfel viața mea s-a schimbat pe la 8 ani, când am lăsat copilăria în urmă și am pășit în lumea „celor mari” și a sportului de performanță din țară și din străinatate.
Tot dintr-o joacă a început aventura vieții și pentru Răzvan Andrei. De la 4 ani și jumătate, când alți copii învață să șteargă aplicațiile de pe tableta părinților, a fost îndemnat de către părinți să facă un sport iar el a ales dansul. Și din puiul de om care a trecut de la primii pași direct la pași de dans, acum am în fața mea un adolescent de 1.85 cm, ceea ce mi-a reconfigurat imaginea de om mare pe care o aveam despre mine.
Concurența naște performanță
Ca în orice competiție, oponenții îți ridică ștacheta la înălțimi unde poate n-ai mai ajunge fără acest imbold de a cădea pe locul 2. Ana Maria ne spune că Rusia e țara care a dat cei mai mulți campionii mondiali și Răzvan confirmă:
-Nu am nicio frică față de o nație anume, dar rivali redutabili sunt rușii. De exemplu, este un băiat Nikita Kulpin cu care am concurat mult timp. Când era el pe locul I și eu pe doi, când invers. Am mai vorbit în culise cu el, ne respectăm, ne felicităm și ne vedem de drumul nostru.
Și campionii sunt oameni
Totuși, sub eticheta de campion mondial se ascund oameni, trupuri fragile expuse slăbiciunilor și traumelor fizice. De aceea i-am întrebat ce fac în perioadele când forma fizică le joacă feste.
– Atunci ies din zona statică și încerc să vin aici, la sală, să mă relaxez contribuind mai mult cu mintea la coregrafia exercițiilor și-mi pun corpul pe pauză. Concep mișcări noi, artificii la care nu am timp să reflectez când sunt în formă maximă, ne răspunde Ana Maria.
Răzvan admite că preferă să stea acasă, într-un confort tipic masculin și să lase să treacă răul de la sine.
– Dacă mă simt rău stau acasă. Dacă aș veni la sală nu aș da randament, așa că mă recuperez și antrenorul mă înțelege, că doar oameni suntem.
Aici am intervenit cu o întrebare suplimentară, amintindu-mi de mine la 15 ani și l-am chestionat dacă-l iartă d-nul antrenor după o noapte de party. Mi-a răspuns cât se poate de scurt și cuprinzător:
– Nu află!
Cum sună viitorul?
Referitor la viitoarea meserie, Ana Maria își dorește să devină arbitru international sau antrenoare de dans sportiv ori să preia frâiele clubului d-lui antrenor. Răzvan are alt vis, să devină avocat și în paralel să continue ca antrenor de dans sportiv. Adevărul e că „prezența scenică” în sala de judecată are importanța ei.
„Copiii ieșeni au un har aparte, sunt mai implicați, mai sentimentali, mai vii”
Știu că „responsabili” pentru această medalie de aur nu sunt doar actorii principali, Ana Maria și Andrei Răzvan, ci o întreagă echipă de oameni devotați acestei cauze. Prin urmare, m-am dus direct la sursă pentru a sta „mano a mano” cu antrenorul campionilor, domnul Alexandru Necula, fondatorul Dance Energy Academy Iași. Are 31 de ani, la rândul său fost sportiv de performanță. Predă dans sportiv de la 16 ani și când era elev în clasa a XII-a a pus bazele clubului de dans sportiv. „Work hard in silence and let succes be ur noise!” („Trudește în liniște și lasă succesul să facă zgomot!”) este deviza lui Alexandru Necula. I-am zis că n-am să cad în desuetudine cu întrebări prozaice despre cheia succesului, ci mă interesează „boost-ul” care i-a propulsat pe Ana și Răzvan pe primul loc în lume.
– Începând de anul acesta (2021) am fost desemnat ca antrenor al lotului național al României. Merg și predau atât în țară cât și-n străinătate la diverse cluburi, dar copiii ieșeni și cei din Moldova au un har aparte, sunt mult mai muncitori, mai implicați, mai sentimentali, mai „vii”. Nu aș pleca niciodată din Iași datorită copiilor din zona asta!, ne declară exaltat Alex Necula, antrenorul campionilor.
Trecând peste unele neajunsuri financiare și alte obstacole, echipa de la Dance Energy Academy din Iași formată din Ana Maria Târzianu și Răzvan Zaharia, antrenorii Andreea Ramona şi Alexandru Necula, părinți, fani și sponsori, este dovada vie că se poate. Cine muncește n-o să moară niciodată de foame, spune un proverb înțelept din popor. Și cine dansează n-o să mai fie trist nicicând. Căci dansul e poezia trupului iar trupul e vers.
text preluat curierul de iasi