Lista neagră a E-urilor, OTRĂVURILE DE ZI CU ZI. Cele mai periculoase E-uri se găsesc încă în România, deşi în multe ţări au fost interzise

0
1938

Unele sunt atât de periculoase, încât au fost interzise în SUA, unde Agenţia Federală a Medicamentelor este extrem de riguroasă. Dar românilor încă le mai fac cu ochiul din galantare. Cele mai periculoase: prafurile de budincă şi brânza topită

 

 

În România încă se mai găsesc alimente cu E-uri care au fost interzise în SUA sau în anumite ţări asiatice. De exemplu, E123, considerat extrem de periculos pentru organism, ducând la apariţia melanoamelor, încă se găseşte în jeleuri, dropsuri mentolate dar şi în crème de brânză sau brânzeturi topite. De asemenea, E110, un alergen puternic, a fost interzis în Statele Unite de exigentul organism FDA, dar în România încă se mai comercializează, regăsindu-se în prafurile de budincă. Prafurile de culoare galbenă mustesc de E110 şi sfatul specialiştilor este să vă feriţi a-l consuma.

 

 

Multe duc la cancer

 

Iată o listă a celor mai nocive E-uri ce se găsesc în alimentele din România:

 

E330 – în sucuri, responsabil de melanoame şi afecţiuni ale cavităţii bucale.

 

E102 – în budinci la plic, răcoritoare, conserve, muştar, gem, poate cauza tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.

E 121 – un colorant pentru coajă de citrice şi se regăseşte pe lista E-urilor cancerigene.

 

E 123 – sau „amaranth”, este cele mai des întâlnit în dulciuri şi răcoritoare şi este de asemenea considerat a cauza melanoame.

 

E 131 – sau „albastru patent” se regăseşte în dulciuri şi consumul lui regulat în cantităţi mari se crede a cauza cancer.

 

E 210 (acidul benzoic) – alături de E 211, E 213, E 214 şi E 215, 216 şi 217 se regăsesc toţi în multe preparate din carne şi în conservele din carne şi consumul lor prelungit poate cauza cancer.

 

E 239 – îl putem găsi în multe preparate conservate, la fel ca întâmplându-se şi cu E 330 (acid citric sintetic sau sarea de lămâie) – pe care îl găsim în icre şi sucuri.

 

E 950, 951 – aspartam, le putem vedea pe etichetele gumei de mestecat, îngheţatei sau răcoritoarelor şi altor tipuri de dulciuri, şi toate se pare că ar fi potenţiale cauzatoare de cancere, alergii sau tulburări hepatice.

 

 

 

Chiar şi-n băuturi sunt E-uri

 

E 224 – metabisulfit de potasiu, E 226, E 227 sau E 228 fac parte din compoziţia majorităţii băuturilor alcoolice şi se pare că pot da naştere anumitor boli intestinale şi hepatice.

 

E 250, E 251 – nitrit de sodiu, fac parte din categoria E-urilor incluse în mezeluri şi pot cauza diferite alergii sau problem hepato-biliare.

 

E 281, 283 – propionaţi, îi găsim în diferite produse de panificaţie sau în brânză topită şi sunt responsabili de tulburări hepato-toxice.

 

Problema apare dacă sunt consumate zilnic.

 

Aceasta este doar o mică parte a tuturor E-urilor periculoase pe care le consumăm aproape zi de zi fără să ne dăm seama. Există bineînţeles păreri împărţite în ceea ce priveşte toxicitatea acestora şi există mulţi specialişti care sunt de părere că prezenţa acestor substanţe în alimente nu reprezintă un pericol extrem de mare pentru populaţie; problema intervine atunci când aceste E-uri sunt consumate cu regularitate şi în cantităţi foarte mari.

 

 

Sunt şi E-uri bune

 

Un raport realizat de către Oficiul Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană menţionează următoarele E-uri ca fiind inofensive: E100, E101, E140, E141, E160-163, E170, E174, E175, E181, E201-203, E260, E262, E263, E290, E300, E301, E303, E304, E306-309, E322, E331-337, E400-406, E410, E422, E472, E473, E492, E500, E501, E504, E507, E509, E511, E516, E518, E542, E552, E578, E636, E957, E965, E999, E1100, E1400-1450, E1510.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments