Oamenii faptelor bune. Cei șapte eroi urbani vă așteaptă la Iași, pe strada Lăpușeanu

0
421

Care e Superputerea lor? Faptele bune. Și-au unit dorința de a face bine în Iași. Cei șapte eroi urbani fac bine și se implică, dezvoltă Iașul, sunt alături de oamenii care au nevoie să mai audă din când în când că: Facem noi să fie bine. Proiectul Eroi Urbani îi reunește pe cei cărora trebuie să le mulțumim pentru că aleg zi de zi să se dedice celorlalți, pentru că fiecare obstacol pentru ei înseamnă un mod de a evolua și a se dezvolta, pentru că nu doar că ei cred în schimbarea în bine, ci o reprezintă.

În Iași, șapte eroi urbani s-au reunit pe Strada Lăpușeanu, acolo unde, fiecare trecător îi poate admira și le poate afla povestea: Petronela Petrea este profesor de matematică, director al Școlii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu” Valea Lupului – Iași. Dan Damaschin este preot misionar la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iași de peste șaisprezece ani.

Alexandrina Dinga este activist pentru democrație, organizator comunitar, președinte și co- fondator al Asociației CIVICA, Bogdan Tănasă este fondatorul și coordonatorul proiectului Casa Share, Mihai Melnic este licean și creatorul primului robot umanoid din România, Anca Chirilă – Gheorghică este ecolog și ecologist și din 2008, coordonează Asociația Mai bine, Alex Luchici este convins că o comunitate unită și implicată reprezintă cheia bunăstării pentru Iași, astfel că din 2010 activează în sectorul societății civile în cadrul Asociației euRespect în calitate de coordonator de proiecte.

Poveștile Eroilor Urbani din Iași
„Erou urban. Erou înseamnă acel personaj de poveste. Sunt un om modest, un om care muncește cât de multe ore pe zi mă ajută puterile”, spune preotul Dan Damaschin, omul care face bine celorlalți de atâția ani. Dan Damaschin este preot misionar la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași de peste 16 ani. Una din cele mai active persoane din România care luptă împotriva sărăciei. Este unul din cei șapte eroi urbani din Iași.

„Sunt aici ca să ofer speranță, iubire. Că unii au văzut într-o astfel de viață ceva spectaculos, nici nu am avut timp să văd, să merg pentru a vedea acele frumoase tablouri pe care mi le trimit prietenii prin poze când mă văd pe strada Lăpușneanu și fac poze cu mine alături de acele frumoase tablouri stradale”, spune preotul Dan Damaschin.

Fundația Comunitară, Primăria și o companie software au realizat o listă cu posibili candidați la titlul de erou urban, iar un juriu a decis finaliștii. „Cred că sunt modele pentru societate, în general, sunt diverși cei șapte eroi. Pe site apar și nominalizații programului. Cred că ne putem lua din fiecare dintre ei câte ceva”, spune specialistul în comunicare de la Fundația Comunitară, Corina Farcaș.

În lista celor șapte eroi urbani este și Mihai Melnic. Mihai este licean și creatorul primului robot umanoid în România. „O primesc ca pe un lucru foarte bun pentru că ar trebui să fie cât mai mulți tineri care să înceapă să își ducă pasiunea în continuare, să se dezvolte cât mai mult, de la o vârstă cât mai fragedă să facă tot ce își propun. Mă bucură faptul că sunt singurul de sub 30 de ani de pe posterele alea. E un sentiment foarte fain, în sfârșit simți că cineva te apreciază. Lumea trebuie să vadă exemplele, să le urmeze și să devină la rândul lor, exemplu”, spune Mihai. Își dorește acum să creeze Centrul Național de Robotică în Iași.

Petronela Petrea, erou urban din Iași, este profesor de matematică și director al Școlii din Valea Lupului. Alexandrina Dinga este activist pentru democrație, președinte și co-fondator al asociației CIVICA. „Este o mare bucurie să vedem această recunoaștere publică. Cred că orice organizație sau reprezentant al unei organizații își dorește ca activitatea pe care o desfășoară să ajungă la cât mai mulți oameni și să aibă un impact cât mai mare, să fie utilă. Da, e cu bucurie și cu responsabilitate pentru că simți că acest reflector care este pus pe tine cere și mai multă atenție și responsabilitate. Cred că perseverența este lucrul cel mai important pe care l-ar putea afla de la mine”, spune Alexanda Dinga. Lucrează de 15 ani în sectorul non-profit în proiecte de organizare și dezvoltare comunitară.

Anca Chirilă – Gheorghică este ecolog și ecologist. Alex Luchici activează în domeniul societății civile în cadrul Asociației euRespect. Bogdan Tănasă este fondatorul și coordonatorul proiectului Casa Share. A schimbat în mai bine viața familiilor care trăiesc în condiții defavorizate. Realizează centrul de meserii pentru 70 de copii. De ce?: „Să muncească în orice domeniu vor ei, dar numai să muncească. M-am dus o dată la o clasă de a XII-a din Iași și îmi spuneau- Păi, domnu’ Bogdan, eu vreau să găsesc cumva un pământ, să îl împart și să mă îmbogățesc. Erau profil de electricieni. Mă așteptam să zică: Domnu’ Bogdan, fac meseria asta undeva la o firmă, după aia îmi fac firmă mai mică. Acum ne-am apucat de dotări, am dat cu var și strângem bănuți să punem tablele inteligente pentru că vrem ca tabla să se conecteze cu telefonul, cu profesorul de la școală. Ne trebuie bănci, ne trebuie toată mobila în centru. Acum începe distracția, între ghilimele”, spune Bogdan Tănasă.

Sociologul Ștefan Cojocaru, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, descrie proiectul EROI URBANI: „Din punctul meu de vedere este un model extraordinar de bine venit. De ce? Pentru că a promova valoarea înseamnă, de fapt, a recunoaște valoarea și a o stimula în comunitate. În general, gândirea noastră este concentrată pe paradigma eficienței – ce nu merge, care sunt problemele, dar în momentul în care sunt promovat de aspecte pozitive ale comunității prin modele inclusiv ale persoanelor care trăiesc în comunitate este un beneficiu extraordinar pentru comunitate”.
„De multe ori pare greu, pare complicat, dar dacă perseverăm, cu siguranță vom avea un rezultat”, spune Alexandra Dingă.

„Ar trebui cât mai mulți tineri care să înceapă să își urmeze pasiunea și visul”, spune Mihai Melnic.

„Să muncească în orice domeniu vor ei, IT, orice”, transmite Bogdan Tănasă.

„Munca noastră, car ar trebui să fie normală pentru fiecare locuitor al urbei Iașului, ajunge să fie o raritate, ceea ce, sincer, nu chiar mă bucură, la modul ăsta că am ajuns eu, preotul Damaschin, cu alte șase persoane de la Iași pe acele trablouri”, spune părintele Damaschin.

Munca lor, devotamentul și curajul au fost răsplătite prin acest proiect. Cei șapte eroi urbani sunt exemple de așa da, hai să facem, de implicare și curaj.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments