Exclusiv! Identitate furată. Un ieșean s-a trezit traficant de droguri în Germania, chiar dacă nu a părăsit țara în ultimii zece ani

0
1119

De câteva luni, Irinel Chiriac, un bărbat în vârstă de 34 de ani din Iași, trăiește clipe de groază. În urmă cu aproximativ un an, acesta și pierdut buletinul, cel mai probabil într-o bancă din Iași. Chiar dacă actul de identitate a fost schimbat la mai puțin de o săptămână, cel care l-a sustras l-a folosit pentru închirirea unei case din Germania în care a fost găsită o cantitate impresionantă de droguri. În urma acestei povești care pare desprinsă din filme, Irinel Chiriac luptă pentru libertatea sa în instanță deși este complet nevinovat. În prezent, ieșeanul este „complice” împreună cu două persoane de origine albaneză într-un dosar de cultivare și trafic de droguri, pentru care trebuie să execute o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Viața lui Irinel Chiriac s-a schimbat complet din momentul în care și-a pierdut buletinul în septembrie 2020.

Mi-am pierdut buletinul în toamna anului trecut și văzând că nu reușesc să îl găsesc, am mers la Direcția de Evidență a Populației Iași pentru a face unul nou. Anul acesta, pe 25 octombrie, fix de ziua fetiței mele m-am trezit cu poliția la ușă care m-a anunțat că trebuie să mă prezint la secție pentru că sunt urmărit într-un dosar cu trafic și cultivare de droguri în Germania. Inițial am zis că este o glumă dar când am vazut mandatul de arestare mi s-au înmuiat picioarele. Eu în tot acest timp am fost la serviciu, nu am părăsit țara și nici nu am comis vreo ilegalitate”, a mărturisit bărbatul.

A aflat de la polițiști că a comis fapte penale

Irinel Chiriac a stat în arest 24 de ore, timp în care a aflat întreaga poveste. Pe baza cercetărilor efectuate de autoritățile germane, ieșeanul a ajuns să fie acuzat de fapte deosebit de grave doar pe baza unei copii de buletin și a unui contract de închiriere.

Cel târziu la începutul anului 2021, subiectul a format un grup cu persoanele albaneze urmărite separat și încă o persoană neidentificată, în vederea generării de profituri considerabile pe baza plantațiilor mari de cannabis din interior. În acest scop, Chiriac a închiriat casa în Gevensleben( Germania) pentru o chirie lunară de 700 de euro pentru a cultiva cantități de cannabis. Ca urmare a unui defect tehnic neașteptat care a provocat un incendiu pe 25.05.2021, subiectul menționat și complicii săi au fugit din incintă. Ofițerii de poliție care au participat la locul incendiului au descoperit plantația interioară și au confiscat o cantitate de 51.712 kilograme de flori și frunze de cannabis”, se arată în mandat.

Încă nu se știe cum și în ce circumstanțe copia cărții de identitate a ieșeanului a ajuns tocmai în Gevensleben/Watenstedt – Germania unde a fost folosită pentru a se închiria casa. Cert este faptul că bărbatul nu a părăsit România în ultimii zece ani, iar în toată această perioadă el a mers la serviciu în Iași. Din momentul în care polițiștii din Germania au descoperit drogurile, Irinel Chiriac a fost filat ca un traficant internațional.

„Am avut mare noroc de doamna avocat și de cei de la serviciu care m-au ajutat să strâng toate dovezile, să le demonstrez procurorilor și judecătorilor din România că eu în timpul acesta am dus o viață normală, am fost la serviciu și că nu am nicio legătură cu lumea infracțională. Nu am părăsit România și niciodată nu am fost în Germania. Am adus și martori, oameni care mă știu și m-au văzut zi de zi. Sper să mi se facă dreptate și aici, și acolo pentru că dacă ies din țară mă trimit imediat în arest”, a mai spus victima.

Curtea de Apel Iași a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 30 de zile, de pe 26.10.2021 până pe 24.11.2021.

„Existența unui domiciliu stabil, lipsa antecedentelor penale, faptul că are un copil și că a lucrat în tot acest timp în România, inclusiv în perioada indicată de autoritățile germane ca perioadă de derulare a activității infracționale, Curtea a considerat că se poate dispune o măsură preventivă mai ușoară decât arestarea provizorie. Mai exact, măsura preventiva a controlului judiciar, opțiunea care asigură echilibrul între necesitatea prevenirii sustragerii de la executarea mandatului european de arestare și dreptul la libera mișcare”.

Ulterior, instanța a respins solicitarea de predare a inculpatului către Judecătoria Braunschweig (Germania), în baza mandatului european de arestare din data de 16.07.2021 emis de judecătorul Jürgen Langkopf din cadrul Judecătoriei Braunschweig. Din nefericire, avocatul din oficiu indicat de autoritățile din Germania a refuzat cazul pentru că nu cunoaște limba engleză. Din acest motiv, inculpatul trebuie să își angajeze un avocat și acolo, ceea ce presupune costuri destul de mari.


A fost o situație inedită pentru că legea privind cooperarea judiciară internațională în materie penală este foarte restrictivă în ceea ce privește refuzul de extrădare, furtul de identitate nefiind unul dintre motivele de respingere. Cu toate acestea, atât Curtea de Apel Iași, cât și procurorul, au apreciat că nu se poate dispune extrădarea unui cetățean român doar pentru că autoritățile din Germania nu au făcut un minim de verificări cu privire la persoana acuzată”, a declarat avocat Amalia Mihaela Tătaru.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments