Peste 20 de obiective istorice au fost restaurate în acest an

0
115

Cu sprijinul autorităților locale și prin implicarea unor persoane și instituții private, Ateneul Național din Iași a reușit, pe parcursul acestui an, să restaureze peste 20 de morminte – monument istoric sau de arhitectură, unde își duc somnul de veci peste 70 de personalități ale românilor.

Astăzi a avut loc la bustul lui Scarlat Pastia, primar al Iașului și ctitor al lăcașului de odihnă veșnică, ceremonia de închidere a primei ediții a proiectului „Cimitirul Eternitatea | Monument istoric – Muzeu în aer liber. 145 de ani de la înființare”, desfășurat pe parcursul anului 2021.

În cursul anului trecut Primăria Municipiului Iași a reușit obținerea statutului oficial de monument istoric pentru Cimitirul Eternitatea. Acesta a fost înființat in anul 1868, la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului, însă primele înhumări au fost realizate abia începând cu anul 1876.

În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, fiind îngropate aici peste 900 de personalităţi marcante. Cele mai multe dintre mormintele personalităţilor sunt grupate în jurul Bisericii „Sf. Gheorghe”. Cavourile marilor familii boiereşti sau cele ale primarilor vestiţi ai Iaşului, printre care Balş, Sturdza, Catargiu, Şuţu, Ghica, Moruzi, Mavrocordat, Tăutu, Racoviţă, Văsescu, Rojniţă, Sculy-Logothetides, Adamachi, Cananău, sunt adevărate opere arhitectonice. Printre personalităţile înhumate în acest cimitir se numără și Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Mihail Kogălniceanu, Ştefan Procopiu, Vasile Conta şi Sabin Bălaşa.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAntibiotice a adus bucuria Crăciunului în Parcul Prieteniei
Articolul următorBogdan Balanișcu a fost desemnat pentru funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments