Sala Polivalenta „Regina Maria” și Școala Normală „Vasile Lupu”, prioritare pentru anul 2022

0
339

Proiectul realizării Sălii Polivalente „Regina Maria” și consolidarea întregului campus al Școlii Normale „Vasile Lupu” au fost două importante obiective de investiții aflate pe agenda întâlnirilor pe care primarul Mihai Chirica le-a avut recent cu prim – ministrul Nicolae Ciucă.

„Din toate perspectivele pe care le-am analizat la nivelul surselor de finanțare, altele decât ale Municipiului Iași, am găsit un mare neajuns, respectiv construirea de săli polivalente. Prin urmare, în fruntea listei de priorități pentru care Iașul poate să primească finanțare de la bugetul de stat se află Sala Polivalentă «Regina Maria», pe care noi o vedem ca pe un Centru Regional pentru Tineret și Sport. Valoarea acestei investiții este mare, nefiind la îndemâna noastră. Avem promisiunea domnului prim – ministru că acest lucru se va face începând cu acest an. În momentul de față avem proiectul tehnic la nivel de detalii de execuție. Am contractat în urmă cu două luni un verificator de proiecte atestat care verifică fiecare detaliu tehnic pentru a putea drumul la autorizația de construire. De asemenea, am dat drumul și la licitația pentru construirea sălii de sport. După acestea, sala poate fi preluată de către Guvernul României, construită și predată ulterior comunității. Timpul de execuție va fi de maxim 36 de luni”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă organizată joi, 23 decembrie.

În ceea ce privește Școala Normală „Vasile Lupu”, edilul – șef a menționat că și acest obiectiv se află în atenția Guvernului României.

„Școala Normală «Vasile Lupu» este o școală care a mai suferit procese de modernizare, consolidare, dar care a ajuns într-un impas din cauza costurilor foarte mari. Pe lângă lucrările de consolidare, vom construi o grădiniță și o sală de sport”, a arătat primarul Mihai Chirica.
În cursul anilor 2019 și 2020, Primăria Municipiului Iași a alocat aproape 4.000.000 lei pentru proiectarea unui nou Stadion Municipal și circa 2.000.000 lei pentru proiectarea Sălii Polivalente „Regina Maria”.

Pe 30 iulie 2020 Consiliul Local a votat o hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a devizului general ale proiectului. Valoarea estimată a investiției este de 259.261.804,69 lei, cu TVA (circa 52 de milioane de euro).

Noua sală polivalentă va avea o formă inspirată de coroana Reginei Maria și va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren al municipalității aflat în vecinătatea viitorului Spital Regional de Urgență și a viitorului Stadion Municipal.

Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.). Numărul total de locuri în tribune pentru spectatori va fi de 10.212, împărțite astfel: 3.194 la parter, 2.304 la etajul I, 4.714 la etajul II și 106 la etajul III (dedicat presei).

Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc, precum și sisteme moderne de comunicare, multimedia și sonorizare.
Pe de altă parte, planurile Primăriei Municipiului Iași vizează consolidarea și reabilitarea întregului campus al Școlii Normale „Vasile Lupu”, în condițiile în care atât clădirea principală în care se desfășoară activitățile didactice, cât și cantina prezintă risc seismic.

Potrivit unei Hotărâri a Consiliului Local privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de consolidare și reabilitare, valoarea totală a investiției este de 52.612.727, 91 lei, fără TVA, din care 45.216.431 lei, fără TVA, pentru clădirea liceului, și 7.396.296,91 lei, fără TVA, pentru clădirea cantinei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments