Doi polițiști sub acoperire și un colaborator au lucrat timp de mai multe luni pentru a-i dovedi pe agenții șpăgari de la Punctul de Trecere al Frotnierei Borș. Modul în care au pus totul la cale a fost unul deosebit.
Pentru a-i dovedi pe şpăgari, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire.
Unul dintre polițiștii DGA, care era și șofer profesionist, s-a înscris din nou la cursuri cu o identitate fictivă, a dat iar examenele ca să obţină atestatul, și s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR. Apoi a fost trimis în curse externe.
Anchetatorii au aflat astfel că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani, conform referatului pentru propunerea de arestare în cazul a cinci agenți șpăgari din Vama Borș.
În alte situaţii, însă, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului. „Dintre lucrătorii de poliţie cu modul de operare indicat au fost identificaţi doi poliţişti de frontieră”, scrie în document, fără să se precizeze dacă cei doi sau patronul de local au fost dovediţi ca fiind complici la luare de mită, conform Bihoreanul.
Agentul sub acoperire, abordat direct de unul dintre polițiști
Cel mai des, însă, frontieriștii îi abordau direct pe şoferi, se mai spune în referat, care dă ca exemplu felul în care, pe 11 martie şi 6 mai anul acesta, agentul şef Ionel Clejan „a pretins şi primit de la investigatorul sub acoperire, angajat în calitate de şofer auto pe un camion de transport marfă”, câte 50 lei, „pentru a-i facilita reducerea timpilor de aşteptare în coloana ce se formează pe drumul european E60”, aceeaşi sumă şi tot pentru a fi luat peste rând fiindu-i pretinsă pe 19 aprilie 2021 și de către agentul şef principal Gabriel Claudiu Albinaru.
Pe 13 mai, agentul şef principal Lucian Stoica l-a abordat pe pasagerul camionului condus de investigator, şi el tot sub acoperire, de la care a cerut şi primit 100 euro pentru a nu-l înregistra, deoarece ar fi fost obligat să intre în carantină. O lună mai târziu, pe 8 iunie, agentul Remus Fofiu l-a „uşurat” de 60 euro pe așa-zisul TIR-ist, ca să nu-i mai controleze documentele de transport. Colegul său, agentul şef Gheorghe Silviu Pirtea, avea pentru acelaşi „serviciu” alt tarif, pe 16 iunie cerând şi primind 80 de euro.
Arestați, dar la domiciliu
La 7 decembrie, în urma descinderilor din Vama Borș, agenții Ionel Clejan, Ioan Ungureanu, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu și Gheorghe Silviu Pirtea, toți de la PTF Borș I, au fost ridicaţi şi reţinuţi, în aceeaşi zi, pentru 24 de ore.
Potrivit comunicatului oficial al procurorilor, în cazul tuturor acuzația a fost de luare de mită. În esenţă, anchetatorii afirmă că cei 6 au pretins și primit sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară, ca să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu.
Pe 10 decembrie, 5 dintre agenții reţinuți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura inițială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile.