Inflație de cadre cu școală la SRI abonate la sinecuri bine plătite la stat

0
527

Cazul Elenei Petraşcu – numită recent secretar general la Ministerul Economiei, după ce a mai fost în nenumărate funcţii publice, care i-au adus chiar şi 600.000 de lei pe an – nu este singular. „Mobilitatea în funcţia publică” li se aplică mai multor astfel de funcţionari. Toţi au însă un lucru în comun: au absolvit un master la Academia Naţională de Informaţii a SRI sau sunt absolvenţi ai Academiei Naţionale de Informaţii şi câştigă sume importante de la stat. „Capturarea politicii de către servicii secrete şi militari nu este nicăieri în regiune atât de mare ca în România, unde procesul a dus la o accentuată contra-selecţie, împingând la vârf doar holograme – oameni vulnerabili şi dispensabili, ce nu pot avea o carieră fără protecţia epoleţilor, uniţi într-o francmasonerie a sfertodocţilor şmecheri”, notează Sorin Ioniţă de la Expert Forum într-un comentariu pe contributors.ro.

Elena Petraşcu e absolventă a Facultăţii de Drept (1995) şi a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2010), potrivit Adevărul. Ultimul său job a fost la Portul Constanţa, unde a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie începând cu 2018.

A fost dată afară în aprilie 2021 de ministrul Transporturilor de la acel moment, Cătălin Drulă, după ce două rapoarte ale Corpului de control, precum şi o decizie în primă instanţă aratău că numirea sa a fost făcută în urma unor vicii procedurale. În februarie 2021, ea fusese adată afară şi de Stelian Ion din funcţia de secretar general al Ministerului Justiţiei, funcţie în care fusese numită de predecesorul acestuia, Cătălin Predoiu, în 2020.

În februarie 2021, premierul Florin Cîţu a recuperat-o şi a mutat-o în funcţia de inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Elena Petraşcu a intrat în atenţia presei după ce, datorită cumulului de funcţii, a ajuns să câştige în perioada guvernării PSD peste 600.000 de lei anual de la stat. Ea a fost promovată de-a lungul timpului în consilii de administraţie lae Portul Constanţa, CFR Infrastructură, Eximbank, Registrul Auto Român, Telekom. Dragoş Ionuţ Bănescu este un alt astfel de caz. Pe 17 decembrie 2021, el a fost numit prin decizie a premierului Nicoale Ciucă în funcţia de secretar general adjunct al Ministerului Muncii.

În septembrie anul trecut, fusese numit de premierul Cîţu într-o poziţie similară la Ministerul Justiţiei. ”Domnului Dragoş Bănescu i se aplică mobilitatea în funcţia publică de secretar general adjunct din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în funcţia publică de secretar general adjunct la Ministerul Justiţiei”, suna decizia de numire a lui Bănescu la MJ.

Dragoş Bănescu este unul dintre cei mai mobili şi transpartinici funcţionari din aparatul de stat din România. Între 2008-2010, el a absolvit un program de master la Academia Naţională de Informaţii.

A trecut de-a lungul timpului prin numai puţin de 17 Consilii de Administraţie ale unor companii strategice, în special din domeniul energiei. Potrivit Libertatea.ro, Bănescu a făcut parte din următoarele CA-uri: Romatsa, CEC, Electrica S.A, Romgaz, Eximbank, Electrica Muntenia Sud, Hidroelectrica, Consiliul Naţional de Integritate, Transelectrica, Administraţia Apelor Române, Romsilva, Societatea Comercială de Tratament Balnear şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale Electromecanica Ploieşti, Nuclearelectrica, Loteria Română şi mai nou Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale.

În octombrie 2021, Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, a fost numită de liberali administrator neexecutiv la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Pe vremea premierului Viorica Dăncilă, Georgeta Bumbac a fost director general la Ministerul Sănătăţii. Face parte şi din CA la Administraţia Canalelor Navigabile şi a fost în CA la CNAIR. Potrivit declaraţiei de avere din octombrie 2021, ea a raportat un venit anual de peste 143.000 de lei de la Ministerul Sănătăţii, peste 26.000 de lei de la CNAB şi peste 85.000 de lei de la Administraţia Canalelor Navigabile.

Este considerată o apropiată a omului de afaceri Cristi Burci, patronul Adevărul, anchetat de DIICOT şi fugit în Dubai. Georgeta Bumbac este funcţionar public de peste 20 de ani. A trecut şi ea pe la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Judecătorul Silviu-Gabriel Barbu este şef al Corpului de Control al premierului, din ianuarie 2021, când a fost numit de premierul Florin Cîţu. A fost magistrat detaşat la MAE şi provine de la Curţile de Apel Bucureşti şi Braşov.

În 2019, Silviu Barbu a judecat unul dintre procesele dintre MAPN şi preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea cu încă un an a mandatului şefului Armatei, generalul Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. Judecătorul Barbu i-a dat dreptate preşedintelui Klaus Iohannis.

Este soţul judecătoarei Elena Barbu de la Înalta Curte. În decembrie 2019, judecătoarea Elena Barbu a fost numiă la Secţia penală a ÎCCJ de Secţia pentru judecători a CSM, dominată de fosta şefă a Consiliului Lia Savonea. Ea a fost promovată la Înalta Curte de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Naţional de Informaţii din cadrul Academiei Nationale de Informaţii – instituţia de învăţământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit şi un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare.

Un alt caz este Bogdan Steriopol. Acesta este prim vicepreşedinte PNL Sector 2 şi fin al familiei Reghecampf. A fost jurnalist sportiv, impresar de jucători şi masterand la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informaţii. În 2019 a fost consilier al fostului ministru PNL al Educaţiei, Monica Anisie.

În vara anului trecut, a fost numit de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în CA al Rompetrol. Este şi membru în CA al Incertrans. A raportat venituri de 97.000 de lei de la Rompetrol şi peste 40.000 de lei de la Incertrans.

Dorin Tudora este un liberal absolvent de facultate la 29 de ani, apropiat de fosta lideră PDL Roberta Anastase şi cu master la SRI. În aprilie 2021, el a fost pus şef la Conpet, companie strategică a statului român. În 2015, Tudora a devenit masterand în Managementul Informaţiilor Securităţii Naţionale la Academia Naţională de Informaţii, instituţia de învăţământ superior a SRI.

Şefa Biblotecii Central Univeristare, Mireille-Carmen Rădoi, este un alt caz de funcţionar mobil, expertă în securitate şi absolventă a Academiei de Informaţii a SRI.

Mireille Rădoi a fost promovată de PDL la şefia Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) în 2010, generând un val de proteste în rândul asociaţiilor de bibliotecari din toată ţara din cauza lipsei de competenţe.

Mireille Radoi era la acel moment director de cabinet în Ministerul Comunicatiilor, consilier local la Sectorul 4 şi expert în securitate. Absolventă a Academiei Nationale de Informaţii (SRI), Mireille Rădoi a fost, pe rând, consilier la Ministerul Apărarii, la cel al Comunicaţiilor şi membru al Consiliului de Administraţie al Poştei Române.

Un alt fost masterand în securitate naţională la Academia de Informaţii a SRI ”Mihai Viteazul” este preşedintele Consiliului de administraţie al companiei Sectorului 3, Algorithm Residential S3, implicată în accidentul de muncă în urma căruia doi muncitori şi-au pierdut viaţa în vara anului trecut. Alin Radu Panait are doar 33 de ani şi a fost consilier PSD, referent la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti şi expert în achiziţii la mai multe federaţii sportive, însă fără experienţă în construcţii. A fost numit şeful Consiliul de administraţie încă din 2017, când avea doar 28 de ani.

Recent, Mihăiţă Ursu, un inginer geodez şi specialist în vânzări de ţiglă metalică, a fost numit la şefia Tarom în locul pilotului Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu, la conducerea Tarom. El a mai ocupat funcţia de administrator şi de director interimar al Tarom în mandatului lui Lucian Bode. A fost demis în mandatul fostului ministru, Cătălin Drulă. Soţia lui, Alina Silvia Ciherean Ursu, este angajat SRI, potrivit declaraţiei de avere.

Şi, în fine, actualul ministru al Agriculturii, pesedistul Adrian Chesnoiu, a fost ofiţer Doi şi-un sfert, serviciul secret al MAI.

SURSA: G4MEDIA

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments