„Sunt cetăţean al Iaşului, născut în acest oraş şi mă doare sufletul când văd câtă indolenta, lipsa de profesionalism şi egoism tronează în acest oraş, salariaţii administraţiei locale nefiind interesaţi de modul în care este gestionat patrimonial verde al oraşului, ci doar de modul în care pot încărca facturile cu lucrări care nu numai că nu sunt necesare , ci dimpotrivă afectează sănătatea cetăţenilor .
Constat cu stupefacţie cum dispar puţinele petice de spaţii verzi, cum nimeni nu este interesat de cum s-ar putea creşte calitatea vieţii şi a aerului din oraş, în contextual în care Iaşul a devenit unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară.
Surprinzător este faptul că la acest lucru contribuie din plin şi arhitecţii peisagişti ai oraşului, care în loc să conserve puţinele oaze de arbori din oraş, achiesează la acest masacru al copacilor şi la creşterea poluării fără precedent din urbe.
A dispărut oază de verdeaţă şi arborii de cca jumătate de secol din faţa Palatului Culturii, brazii superbi ce străjuiau statuia , arborii ce alcătuiau curtea Palatului, de parcă iluminarea acestuia nu se putea face şi cu pomii din preajmă.
A dispărut şi oază de verdeaţă ce există în fata UMF, pe bulevardul Independenţei,, lăsând în urma betoane şi gaze de eşapament.
Dar ofensiva lucrătorilor municipalităţii a continuat cu tentativa de înlocuire a teilor cu coronamente ample, de pe bulevardul Ştefan cel Mare, cu nişte caricaturi de salcâmi japonezi , care pe lângă faptul că au costat o groază de bani , nu aveau nici puterea de a absorbi poluarea din jur , şi nici măcar să facă puţină umbra celor care ar fi dorit să stea pe o bancă în parcul Teatrului Naţional.
Doar iniţiativa şi devotamentul cetăţenilor care au pornit să strângă semnături pentru replantarea teilor, i-a silit pe cei din conducerea municipalităţii să revină asupra acestei proaste măsuri care a generat cheltuieli inutile şi care au fost suportate tot de către contribuabilii oraşului.
Nici Bulevardul Copou, actual Carol, nu a scăpat de de excesul de zel al lucrătorilor de la spaţii verzi şi nici de opiniile neinspirate ale arhitecţilor peisagişti , bănuiesc, care odată cu începerea lucrărilor de renovare a Casei Universitarilor, au decimat în primul rând arborii falnici care străjuiau construcţia.
În statele civilizate , până şi o stradă care trece prin dreptul unui pom ,îl ocoleşte şi se face orice pentru a-l menţine în viaţa , pe când la noi cei însărcinaţi cu menţinerea calităţii aerului , fac orice pentru a-şi justifica activitatea şi a ponta lucrări care nu numai că nu sunt utile ci dimpotrivă afectează, diminuează suprafeţele verzi , în pofida faptului că a fost declanşată procedura de infrigiment de către Uniunea Europeeana, cu privire la suprafeţele de spaţii de oxigenare care să menţină calitatea aerului.
Sub pretextul modernizării spaţiilor verzi de pe bulevardul Carol, au fost defrişate gardurile vii care delimitau trama stradală şi aleile pietonale, nimeni nepunându-şi problema ca în acest fel au fost anihilate mii de metri cubi de frunze , care pe lângă faptul că reprezentau perdele de protective pentru zgomotul străzii, contribuiau şi la reţinerea unei mari părţi din noxele eşapamentelor.
Au fost făcute în schimb, investiţii subsantiale cu sisteme de irigaţii comandate prin radio sau bluetooh, pentru un gazon care nu aduce niciun beneficiu calităţii aerului şi care sunt nesupravegheate şi stropesc nonstop inclusive pe timpul ploilor torenţiale. Şi toate acestea pe cheltuiala contribuabilui care nu are nici un drept la opinie , dar trebuie să plătească risipă celor care astfel îşi justifica foile de pontaj şi salariile crescute.
Aceiaşi lucrători de la spaţiile verzi au pornit acum la o decimare a arborilor din Parcul Copou, în care sub pretextul curăţării arborilor de uscaturi au diminuat numărul pomilor cu cca o tremie, fiind tăiaţi nu arborii bătrâni şi care ar reprezenta pericol de rupere , ci arbori tineri de cca 10-15 ani.
Dar şi arborii care scapă masacrului lucrătorilor care ar trebui să îi ocrotească , sunt ciuntiţi fiindu-le tăiate ramurile tinere care alcătuiesc un coronament amplu, Rămânând ca nişte “palmieri” cu doar nişte ciufuri de ramuri în vârf şi care nu vor mai putea realiza nici umbra mult dorită de cetăţeni, nici răcoarea pentru care vin în zilele toride în parc, acesta ajungând să arate ca o pădure de scobitori.
Nu interesează pe nimeni că în acest fel se diminuează suprafeţele de frunziş care pot absorbi noxele şi care pot da Oxigenul Vital, mai importante fiind straturile de panseluţe şi alte floricele , care însă aduc bani în buzunarele celor plătiţi cu asigurarea calităţii vieţii în oraş.
Înaintea acestor lucrări de …|”Înfrumuseţare” nu se putea vedea dintr-un capăt în celalat al parcului, pe când acum a rămas o peluză inutilă pe care să fie aşezat GAZONUL , sursa de bani pentru unii şi de cheltuieli inutile pentru alţii.
Se va spune că a fost înfrumuseţat oraşul, nimic de spus , dar cu ce preţ!!!!!
În detrimentul calităţii aerului din oraş şi în pofida faptului că încălzirea globală deja ne face viaţa grea şi dificil de suportat!!!
În loc să vezi preocupare pentru sporirea numărului de arbori, singurii care ne mai pot furniza răcoarea în zilele toride şi atenua poluarea tot mai mare , asistăm la o decimare a acestor pentru a face loc unor lucrări care nu aduc decât beneficii în buzunarele celor care sunt plătiţi pentru a proteja arborii şi nu pentru a-i defrişa.
Dar nimeni nu este interesat de ceea ce fac lucrătorii de la spaţiile verzi , directorii din Primărie avizând lucrări şi costuri care nu aduc niciun beneficiu cetatenului , ci dimpotrivă care atentează la sănătatea lui.
Mă întreb ce fac comisarii Gărzii de mediu, chiar nu aud zgomotul asurzitor al drujbelor , chiar nu văd ce se întâmplă în jur , sau sunt complici la această crimă , întrucât bănuiesc că au şi dat autorizaţii de tăiere , fără nicio reţinere !!!!!
Ce fac membrii Comisiei de mediu din cadrul Consililui Local al Municipiului Iaşi, ei unde trăiesc??? De ce rămân impasibili la tot ce se întâmplă în jur ?????
În speranţa că se mai poate salva ceva încerc în acest mod să atrag atenţia celor ce diriguiesc soarta oraşului şi cărora ar trebui să le pese de viaţă cetăţenilor, să o îmbunătăţească şi nu să contribuie la degradarea ei”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea unei iesence: „Opriți masacrarea parcului Copou”
O ieșeancă a transmis o scrisoare deschisă prin care își exprimă nemulțumirea față de modalitatea în care sunt toaletați copacii din parcul Copou.