Noul an va aduce tot felul de schimbări legislative de natură fiscală pe care firmele și persoanele fizice ar trebui să le aibă marcate în calendar. De la modificări privind obligațiile declarative la dezvoltarea facturării electronice de stat și nu numai, am inventariat azi principalele puncte de reper din 2022.
31 ianuarie
Ultima zi în care se mai poate depune cererea de restructurare financiară a datoriilor la stat. Restructurarea financiară mai este accesibilă în acest moment numai companiilor care au apucat să-și notifice intenția de a beneficia de mecanism până la 30 septembrie 2021. Acestea trebuie să depună cererea luna asta.
1 februarie
Se face trecerea la mecanismul permanent de rambursare a TVA-ului cu control ulterior. Rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, a fost transformată într-o măsură permanentă pe final de 2021, prin modificarea Codului de procedură fiscală. Măsura se va aplica efectiv, însă, din 1 februarie, pentru că până la 31 ianuarie se aplică oricum mecanismul temporar din OUG 48/2020.
Toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card. Tichetele de masă, cele de creșă, cele culturale, cele cadou și voucherele de vacanță mai pot fi emise în format tipărit numai până la 31 ianuarie. Din 1 februarie se mai pot emite bilete de valoare numai în format electronic, adică pe card. Deși nu vorbim de o schimbare pur fiscală, aceasta poate fi importantă pentru contabili.
2 februarie
De la această dată ar trebui să devină aplicabilă în practică o nouă etapă de reducere a numărului de declarații fiscale ce trebuie depuse de contribuabili la autorități.
1 martie
Reținerea și neplata taxelor salariale și a altor dări va putea fi pedepsită penal. Reținerea și neplata impozitului pe venit, a contribuției la pensii și a contribuției la sănătate, de către angajatori, va fi considerată din nou evaziune fiscală, începând cu prima zi de primăvară, și va putea fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani. Măsura va viza, însă, și alte impozite.
Actele tipărite vor fi ignorate de Fisc. Planul autorităților este de a trece de la o relație hibridă cu contribuabilii la o relație derulată în principal online. În acest sens, s-a stabilit că, de la 1 martie, contul în Spațiul Privat Virtual este obligatoriu pentru a relaționa cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. De la aceeași dată, autoritățile vor ignora documentele transmise în format tipărit – adică acestea nu vor mai fi luate în considerare.
31 martie
Structurile de soluționare a contestațiilor fiscale se mută în subordinea Ministerului Finanțelor. După câteva amânări, activitatea de soluţionare a contestaţiilor făcute de firme și de persoanele fizice va trece de la Fisc la Ministerul Finanțelor până la 31 martie.
Ultima zi pentru care se aplică reduceri la facturile de energie. Concret, ultima zi a lunii martie este considerată ultima zi a sezonului rece, astfel că firmele, PFA-urile și profesioniștii vor beneficia pentru ultima oară, în martie, de consum cu cost redus (strict la cerere) la energie electrică și gaze naturale.
1 aprilie
Devine operațional e-Facturare pentru relația business to business. Momentan, sistemul de facturare electronică al statului este opțional și funcționează numai în relația firmelor cu statul (achiziții publice), dar din aprilie va funcționa opțional și în relația dintre firme (strict pentru produse cu risc fiscal ridicat). În paralel, tot din aprilie, facturarea voucherelor de vacanță se va face obligatoriu prin e-Factura.
30 mai
Unele ONG-uri trebuie să depună raportări suplimentare la Fisc. Începând cu anul 2022, ONG-urile care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de cel calendaristic sunt obligate să depună raportări contabile anuale la 31 decembrie, în plus față de situațiile financiare anuale. Raportările contabile se depun în 150 de zile de la încheierea anului calendaristic, adică se depun în 2022 până la 30 mai.
27 iunie
Termen unic temporar de declarare a impozitului pe afacere. Trebuie subliniată o noutate cu aplicabilitate efectivă din 2022 – termenul unic, din 25 iunie (care se mută automat pe 27 iunie, pentru că 25 e zi de weekend), pentru definitivarea și plata impozitelor pe afaceri (impozitul pe profitul din 2021, impozitul micro pe ultimul trimestru din 2021, impozitul specific pe semestrul al doilea din 2021). Atenție, însă, pentru că introducerea termenului unic respectiv are efecte și asupra termenului de întocmire a dosarului prețurilor de transfer la marii contribuabili, însă nu și asupra termenelor pentru raportarea sponsorizărilor.
30 iunie
Ultima zi de accesare a amnistiei fiscale din OUG 69/2020 este data de 30 iunie, după ce Guvernul i-a prelungit din nou aplicabilitatea pe final de 2021.
1 iulie
Sistemul e-Factura devine obligatoriu în relația business to business, dar numai pentru produsele cu risc fiscal ridicat.
SAF-T devine obigatoriu pentru cei care au devenit mari contribuabili la 1 ianuarie. Raportarea fișierului SAF-T vizează, momentan, numai firmele mari, aceasta devenind obligatorie de la 1 ianuarie sau de la 1 iulie. Cine era deja mare contribuabil în 2021 are obligația depunerii fișierului standard de control fiscal de la 1 ianuarie, iar cine a devenit mare contribuabil la 1 ianuarie are obligația din 1 iulie.
31 decembrie
Teoretic, până la acea dată vom afla când începe procesul de reducere a numărului de plătitori de impozit micro. Din informațiile disponibile acum reiese că procesul ar trebui să înceapă în primul trimestru din 2023 și să se încheie în 2025.
Directiva DAC7, care prevede că veniturile comercianților care-și vând produsele prin intermediul marketplace-urilor vor trebui raportate anual la Fisc (de firmele care gestionează acele platforme digitale) din 2023, trebuie transpusă intern de autorități până la 31 decembrie.