Agentia Nationala de Administrare Fiscala a pus recent in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B. Astfel, au fost propuse 5 categorii de produse pentru care furnizorii trebuie sa foloseasca sistemul E-Factura.
Potrivit prevederilor art. XXXVII din O.U.G. nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, s-a reglementat faptul ca prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt stabilite produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B, pentru care furnizorii urmeaza sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO E-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO E-Factura.
Transmiterea facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO E-Factura se instituie in doua etape, respectiv:
a) in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022, furnizorii pot sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura;
b) incepand cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligati, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
In acest sens, prin proiectul de ordin au fost stabilite cinci categorii de produse considerate cu risc fiscal ridicat, fiind totodata precizate, pentru fiecare produs in parte, motivatiile incadrarii in categoria de risc fiscal ridicat.
Cele 5 categorii de produse sunt urmatoarele: legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile, bauturi alcoolice, constructii noi, apa minerala naturala, nisip si pietris si imbracaminte si incaltaminte.