Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Czeke Attila a dat asigurări că unul dintre cele mai importante proiecte ale Municipiului Iași – Sala Polivalentă „Regina Maria”, dezvoltată ca un Centru Regional pentru Tineret și Sport – va fi finanțat din acest an de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.
Posibilitatea sprijinului guvernamental pentru acest proiect important pentru întreaga regiune a fost anunțată de către primarul Mihai Chirica încă de anul trecut, după ce, în urma solicitărilor municipalității, Compania Națională de Investiții a inclus acest obiectiv pe lista sinteză din cadrul subprogramului Săli de sport, și a fost reiterată în cursul lunii decembrie, după ce edilul-șef a discutat aplicat despre acest subiect cu prim – ministrul Nicolae Ciucă.
„Încă din anul 2020 am avut discuții la Guvern despre finanțarea acestui proiect. Le mulțumesc actualului premier, domnul Nicolae Ciucă, cât și fostului prim – ministru, domnul Florin Cîțu, precum și domnului ministru Czeke Attila și tuturor celor implicați că Sala Polivalentă «Regina Maria» se regăsește printre prioritățile guvernamentale. Iată că, împreună, prin dialog și colaborare, prin muncă de echipă, putem realiza lucruri cu adevărat importante pentru comunitățile noastre!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
În cursul anilor 2019 și 2020, Primăria Municipiului Iași a alocat circa 2.000.000 lei pentru proiectarea Sălii Polivalente „Regina Maria”. Pe 30 iulie 2020 Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general ale proiectului. Compania Națională de Investiții a comunicat municipalității includerea obiectivului pe listele proprii de priorități pe 25 aprilie 2021.
La sfârșitul anului trecut Primăria Municipiului Iași a lansat licitația pentru construirea centrului, cu o prevedere financiară de 212.653.247 lei, fără TVA, respectiv 253.057.363,93 lei, cu TVA (circa 51,2 milioane de euro), ofertele fiind așteptate până pe 10 martie 2022.
Următorul pas este preluarea obiectivului de către Guvernul României, construirea sa (în cel mult 36 de luni) și predarea după finalizare Municipiului Iași.
Noua sală polivalentă va avea o formă inspirată de coroana Reginei Maria și va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren al municipalității aflat în vecinătatea viitorului Spital Regional de Urgență și a viitorului Stadion Municipal.
Sala, al cărei teren principal va avea dimensiunile de 60 metri x 30 metri, va fi folosită în permanență ca bază de antrenament pentru sportivi (handbal, baschet, volei etc.) și va avea o capacitate de 10.212 locuri. Sala va avea multiple facilități de servire pentru public, spații comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc.
Un nou pavilion va fi ridicat în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sf. Parascheva” Iași.
Proiectul a fost introdus în finanțare pe bugetul 2022 prin Compania Națională de Investiții de către Consiliul Județean Iași. Viitorul Pavilion 8 este compus din doua tronsoane: A și B. Tronsonul A va fi format din subsol, demisol, parter, trei etaje și va fi conectat cu tronsonul B, destinat pacienților HIV/ SIDA.
În cadrul tronsonului A se vor regăsi două bazine de apă( rezerva strategică a spitalului și cel folosit în caz de incediu), centrala termică, spălătorie, laboratoare ultraperformante de radiologie și analize medicale.
Parterul va fi dominat de un compartiment primire urgențe; etajul 1 fiind reprezentat de cea mai nouă și performantă terapie intensivă din regiunea Moldovei, compusă din 20 de paturi. Pacienții îngrijiți aici vor beneficia de îngrijire de specialitate în cadrul unor rezerve individuale cu circuite epidemiologice riguros trasate, filtru pentru echiparea-dezechiparea personalului medical la admisia și ieșirea din rezervele pacienților și care se va face pe căi de admisie separate (fiecare rezervă va avea ușă dotată cu filtru). Materialele infecțioase vor fi debarasate, direct, din spațiul de ingrijire a pacienților printr-un sistem de tuburi, în zona subsolului. Vor exista zone special amenajate destinate aparținătorilor, personalului medical și recuperării post-terapie. Etajele 2 si 3 vor fi destinate pacienților cu patologie infecto-contagioasă.
Tronsonul B, de capacitate mai mică, va fi destinat pacienților HIV/ SIDA.
Discuțiile au mai vizat și oportunitățile de finanțare disponibile prin Ministerul Dezvoltării, în principal noile linii de finanțare prin PNRR și Fondul Local.
„Fiecare UAT va avea posibilitatea să acceseze un fond cu 6-7 linii de dezvoltare și să depună proiecte pe câteva direcții prioritare, printre care se regăsesc reabilitarea clădirilor administrative, construirea de piste de biciclete și stații de încărcare electrice, achiziția de autobuze/tramvaie pentru municipii. Știu cât de importantă este pentru populația din mediul rural racordarea la gaz metan și am primit o veste bună astăzi. În perioada următoare, MDLP, alături de Ministerul Energiei, va anunța programul național de racordare a populației la gaze, ce va fi pus în consultare publică. Astăzi, numeroase comunități din județul Iași nu au acces la rețele de gaz metan, creându-se o discrepanță uriașă față de județele din vestul țării sau țările vecine și trebuie să reparăm această nedreptate. Vom implementa anul acesta și Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială Iași pentru perioada 2021 – 2024, prin care Consiliul Județean Iași va acorda finanțare nerambursabilă de până la 90% primăriilor din județ pentru dezvoltarea rețelei de gaz. Astfel, pe lângă fondurile guvernamentale, primăriile din județul Iași vor avea un instrument în plus de finanțare pentru a se racorda la gaz metan”, a precizat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.