Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, provenea dintr-o familie numeroasă, poetul fiind al șaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici și ai Ralucăi.
În anul 1856 se naște Matei, singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu. Matei a studiat Politehnica la Praga și a devenit căpitan în armata română. Acesta s-a luptat cu Titu Maiorescu, încercând să împiedice publicarea operei postume. Matei a avut trei mariaje și a trăit 73 de ani, până în 1929, fiind cel mai longeviv membru al familiei lui Eminescu. Printre cei 5 copii a avut și un băiat, pe Gheorghe Eminescu (1895 – 1988).
În Portugalia, în anul 1983, se naște Ion Teodor Eminescu-Iacobescu, unul dintre ultimii descendenți ai celui mai mare poet român. Ion Teodor Eminescu-Iacobescu este licenţiat în drept, ulterior specializându-se în drept editorial şi management cultural și este astăzi stabilit în Brest, Franța.
Într-un interviu acordat revistei Agero, Roxana Eminescu-Iacobescu spunea despre fiul ei că „de mic copil era foarte mândru de numele lui de familie”. În plus, aceasta îl considera ca fiind un „poet bunicel” de limba franceză.
În acelaşi interviu, Roxana Eminescu a povestit cum a fost nevoită să părăsească ţara. “Am fugit pentru că, de-a lungul anilor, am fost solicitată prea des ca să fiu spioană pe lângă Ambasada Portugaliei la Bucureşti. Am rezistat cât am putut. Nu am pus piciorul acolo niciodată. Asta se poate verifica”, a declarat strănepoata marelui poet, care în anii ’70 era cercetătoare ştiinţifică la Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice din Bucureşti. În 1981, trebuia să plece cu o bursă în Portugalia, dar situaţia s-a complicat odată cu intervenţia Securităţii.”
Ion Teodor Eminescu-Iacobescu a vizitat de câteva ori România. În ciuda faptului că acesta este ultimul descendent al familiei Eminescu, tânărul nu vorbește deloc limba română.