Ştefan Vuza, fostul patron al fabricii Iaşitex, are în plan investiţii de 2,5 miliarde de euro

0
240
Planul Strategic 2022-2030 prevede un total de 2,5 miliarde de euro investiţii şi reprezintă cel mai mare pachet investiţional din industria chimică din ultimii 30 de ani, împărţit în trei etape, a declarat, luni, Ştefan Vuza, preşedinte Chimcomplex.

„Primul pachet este compus din emisiunea de bonduri de 350 milioane de euro, cea mai mare emisiune de bonduri internaţionale din România de până acum, urmată de cele de pe piaţa de capital de 225 milioane euro. Aceste două finanţări, împreună cu EBITDA din următorii trei ani vor asigura resursele financiare necesare primului grup de investiţii, adică cel pe verticală, care este de 3,6 miliarde lei sau 725 milioane de euro. Intenţionăm ca aceste investiţii record să fie realizate în următoarele 1.000 de zile. Al doilea grup de investiţii va fi anunţat publicului conform reglementărilor de pe piaţa de capital. Estimăm că Grupul CRC va depăşi primul miliard de euro ca valoare a producţiei de marfă în doar trei ani şi că cifra de afaceri va ajunge la 10 miliarde de euro doar pe verticală, până la final de deceniu”, a menţionat Ştefan Vuza, în cadrul conferinţei de transfer al acţiunilor Chimcomplex de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată a Bursei.

Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa de capital românească din noiembrie 1996, a debutat luni, 17 ianuarie, pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier CRC, ca urmare a transferului de pe piaţa AeRO.

Totodată, anul acesta Chimcomplex lansează prima emisiune de bonduri internaţionale.

„În a doua jumătate a anului, după aprobările adunării generale extraordinare a acţionarilor, intenţionăm să pornim demersurile în vederea unei operaţiuni de majorare de capital social, care sperăm că va depăşi aşteptările investitorilor. Cele două acţiuni de capital amintite au ca scop începerea investiţiilor strategice de relansare a liniilor de produse chimice aflate în conservare. Ambele platforme chimice folosesc doar 20% din capacităţile lor. Luăm în considerare şi construirea unor noi linii de produse, pe care România le importă momentan la preţuri exagerate”, a mai spus Ştefan Vuza.

În opinia directorului General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, prezenţa Chimcomplex pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali.

„Ne onorează prezenţa la Bursă a unui emitent de talia Chimcomplex Borzeşti, care de astăzi îşi continuă drumul pe piaţa de capital în calitate de companie listată pe segmentul principal. Chimcomplex este un exemplu de transformare şi adaptare la economia de piaţă şi ne uităm cu interes la perspectivele de viitor ale companiei. Prezenţa pe Piaţa Reglementată deschide noi orizonturi, iar creşterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali şi internaţionali şi, totodată, poate permite includerea acţiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piaţă emergentă al Bursei. Le urez mult succes în continuare şi sper ca şi alţi emitenţi să fie inspiraţi de modelul Chimcomplex, atât în ceea ce priveşte evoluţia companiei, cât şi în privinţa parcursului pe piaţa de capital”, a declarat Adrian Tănase.

„În ultimele şase luni, am livrat produse esenţiale pentru 54 ţări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienţi. Investiţiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente şi sustenabile. În prezent sunt în faza de execuţie finală proiecte de peste 55 milioane de euro şi sunt în pregătire şi start execuţie proiecte de peste 125 milioane de euro. Astăzi alocăm câteva ore pentru a sărbători, dar apoi ne întoarcem la chimie, inginerie, proiectare şi livrare pentru portofoliul nostru de clienţi în creştere. Felicit echipa noastră pentru această etapă notabilă şi mulţumesc tuturor pentru dedicare şi implicare. Împreună, fabricăm produse pe care nimeni altcineva aproape că nu le mai face, cel puţin în regiune, pentru unele dintre cele mai avansate companii şi industrii din lume şi să ştiţi că doar am zgâriat suprafaţa potenţialului nostru. Am ajuns aici pentru că avem încredere în ceea ce facem şi ştim să o facem bine”, a afirmat Victor Avram, CEO Chimcomplex Borzeşti.

Chimcomplex Borzeşti este a doua companie care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems în iunie 2020. Transferul acţiunilor Chimcomplex Borzeşti pe Piaţa Reglementată a fost realizat cu sprijinul Estinvest.

În 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei, iar în primele nouă luni ale anului 2021 a raportat o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de lei. Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding cu 85% din acţiuni şi de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 5%, este deţinut de persoane juridice şi fizice.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments