Doar 800 de grame a avut cel mai mic copil adus pe lume la Spitalul „Elena Doamna” Iași în anul 2021

0
144

Baiețelul provine dintr-o sarcină gemelară, sora sa având la naștere 1650 de grame. Copiii au fost aduși pe lume la 31 de săptămâni de sarcină, iar cazul celor doi frați a fost cu atât mai special cu cât mama pruncilor fusese diagnosticată cu COVID-19, astfel încât cu toții au necesitat o atenție deosebită din partea personalului medical.
După naștere, conform protocolului în vigoare, prematurul, ceva mai mare decât o palmă, a fost transferat în siguranță, pentru supraveghere și terapie, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
La polul opus, cel mai mare bebeluș care a venit pe lume la Maternitatea „Elena Doamna” a avut 5.510 grame, tot de sex masculin, mama sa, în vârstă de 30 de ani, fiind la cea de-a patra naștere. Conform statisticilor, 2021 a fost un an an rodnic pentru Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, numărul nașterilor fiind în creștere cu șapte la sută față de anul anterior.

T𝙤𝙩 𝙢𝙖𝙞 𝙢𝙪𝙡𝙩𝙚 𝙘𝙤𝙥𝙞𝙡𝙚 𝙖𝙙𝙪𝙘 𝙥𝙚 𝙡𝙪𝙢𝙚 𝙥𝙧𝙪𝙣𝙘𝙞

La Maternitatea ”Elena Doamna”, anul trecut, s-au înregistrat cu 35 la sută mai multe cazuri de mame minore decât în 2020. Î̲n̲ 2̲0̲2̲1̲,̲ a̲i̲c̲i̲ a̲u̲ n̲ă̲s̲c̲u̲t̲ 5̲2̲ d̲e̲ m̲a̲m̲e̲ c̲u̲ v̲â̲r̲s̲t̲e̲ s̲u̲b̲ 1̲8̲ a̲n̲i̲,̲ o̲ s̲t̲a̲t̲i̲s̲t̲i̲c̲ă̲ î̲n̲ c̲r̲e̲s̲̗t̲e̲r̲e̲ c̲u̲ 3̲5̲ l̲a̲ s̲u̲t̲ă̲ f̲a̲t̲̗ă̲ d̲e̲ a̲n̲u̲l̲ a̲n̲t̲e̲r̲i̲o̲r̲,̲ c̲e̲a̲ m̲a̲i̲ m̲i̲c̲ă̲ mamă a̲v̲â̲n̲d̲ d̲o̲a̲r̲ 1̲4̲ a̲n̲i̲.̲

„Situația cu care ne confruntăm în ultima perioadă ne preocupă foarte mult mai ales că, deși trăim într-o eră a expansiunii cunoașterii, a accesului liber și neîngrădit la informație, la servicii medicale și sociale, când internetul este la îndemâna oricui, mai ales a celor tineri și a adolescenților, și oferă tot mai multe informații despre tot ce este de interes, numărul mamelor minore în loc să fie tot mai redus, dimpotrivă, crește.
De fiecare dată când ne confruntăm cu un astfel de caz, asistentul social din cadrul spitalului, o persoană extrem de dedicată, intervine pentru a afla care au fost cauzele care au dus la această situație și mai ales cum poate fi sprijinită această mamă în spatele căreia se ascunde de multe ori o poveste dramatică. Puțina viața trăită până la momentul aducerii pe lume a unui prunc este lipsită de educație, de sprijin părintesc, de ajutor.
Și tocmai aici vrem să intervenim pentru ca acest fenomen să nu devină o cutumă. Asistentul nostru social, alături de psiholog, împreună cu specialiștii Direcției de Asistență Socială și partenerii noștri din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încearcă și reușesc să ofere unei astfel de mame, unei copile practic, o nouă șansă pentru un parcurs normal în viață, atât ei cât și pruncului. Vrem ca mai ales prin reintegrarea educațională și socială a acestor mame să reducem acest fenomem îngrijorător”, a afirmat dr. Gabriel Martinescu, managerul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie „Elena Doamna”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments