Simbolistica iei românești. Anda Suman coase cu acul și ața povestea neamului românesc

0
172

Fiecare creație este atent lucrată manual din cele mai fine și delicate materiale, așa cum le coseau femeile în trecut. Cu o simbolistică aparte, Anda Suman a dat numele creațiilor sale numele de Caterine, care a devenit un brand al iilor românești. Istoria spune că ia poartă și o senificație spirituală. Forme geometrice, flori, semnul crucii, coloana infinitului sau stejarul sunt doar câteva dintre elementele pe care le putem găsi pe iile românești.

Tot a început când era mică. Inspirată și îndrumată de bunica sa care cosea ii de ani de zile, Anda a deprins această taină, încet și timid. De la câteva modele cusute pe o bucată de pânză în timpul copilăriei, designerul creează acum adevărate opere de artă pentru care lucrează mii de ore folosind doar acul și ața. Fiecare model este unic, începând de la modelul cusut până la cromatica țesăturilor și a broderiilor.

„Portul românesc însemnă legătura dintre noi și cei care au lăsat moștenire cel mai frumos lucru: autenticitatea României și felul în care sufletul nostru de români, și valorile noastre culturale, valorile tradiției noastre merg mai departe. Ia românească unește lumi pentru că cum bine știm, foarte multe semne tradiționale au fost inspirate din cultul soarelui, care vin din vibrație și pe care țăranca atunci când le așeza pe material știa să cum. Sunt punctul de întâlnire între vechile timpuri și noile timpuri. E ca și cum ne-am întâlni noi cu străbunii noștri”, a declarat Anda Suman.


Ia, un simbol al neamului

Unele modele erau folosite pentru a marca evenimente importante în viața unei persoane: botezul, nunta, statusul marital. Cele mai complexe erau purtate în momentele de sărbătoare, dar erau și modele mai simple pe care oamenii le îmbrăcau zi de zi. Pentru a descoperi fiecare părticică a modelelor cusute pe ii e nevoie să te întorci în timp, să studiezi istoria și elemente de etnografie.
„A crea un port tradițional românesc și o ie este o adevărată poveste. Rombul are semnificația de esența vieții. În Moldova avem rombul, steaua în cinci colțuri, coarnele berbecului, avem povestea țărăncii pe cămașa tradițională cusută cu mătase și care se purta în ziua nunții pentru că înainte se folosea doar pentru cununie”.


Copacul vieții se regăsește în toate zonele și abordarea acestui element îl găsim într-o interpretare mult mai vastă: pe ii sau ștergare.

„Eu am ales să promovez ia din Moldova pentru că sunt moldoveancă. Aici, în Iași, avem broderia florală pe care eu o folosesc foarte mult mergând pe ideea de trandafir de la Moldova. Pe mine m-a cucerit pentru că el vine cu o gingășie, fiind semnul renașterii, a prosperității, a iubirii și eu le îmbin în așa fel încât să avem și romb și trandafir, un pic de soare”, a mai spus designerul.


Broderii cusute manual

În funcție de complexitatea broderiei, Anda poate lucra și trei luni la o ie. Însă, depinde foarte mult și de tehnica folosită. Fiind crescută în zona Neamțului, designerul promovează iile din Moldova.


„În zona Neamțului se folosesc foarte mult și florile doar că nu avem foarte multă cromatică. Se folosește negru, roșu, nu se îmbină foarte multe. În Suceava se folosește altă tehnică, cu mărgele foarte mult. Acolo se folosește ca simbol ghinda, stejarul care reprezintă bogăția, struguri, elemente florale. Ele se mai regăsesc pe ștergare unde avem și elemente zoomorfe”.

Anda consideră că prin creațiile ei reușește să scoată la iveală niște promoveze cultura românească și obiceiurile străvechi.

„Steaua în opt colțuri este motorul timpului. Se mai numește codul morii adică acea roată care se învârtea și prin care trecea apa. Mai este numită steaua călăuzitoare”, a conchis designerul.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments