Un avion american care transporta echipamente militare și muniție a aterizat marți la Kiev, al treilea transport dintr-un pachet de asistență de 200 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina în fața unei posibile ofensive militare a Rusiei.
„Partenerii noștri măresc cantitatea de asistență militară. A treia aeronavă cu echipamente a aterizat”, a declarat ministrul Apărării Oleksii Reznikov, potrivit Reuters.
Statele Unite au fost cel mai puternic susținător al Ucrainei în încercarea de a evita un nou atac al Rusiei, care a adunat trupe în apropierea graniței. Moscova neagă, însă, că plănuiește o ofensivă.
Țările occidentale au intensificat livrările de arme către Ucraina, însă Kievul susține că are nevoie de mai mult armament pentru a rezista unei armatei mai mari și mai bine echipate precum cea a Rusiei.
Ce asistență militară a primit Ucraina până acum
Statele Unite au oferit ajutor militar de peste 2,7 miliarde de dolari începând cu 2014, inclusiv rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare de coastă, mașini Humvee, puști cu lunetă, drone de recunoaștere, sisteme radar, viziune nocturnă și echipamente radio. Un grup bipartizan de senatori americani a promis săptămâna trecută alte provizii care ar putea include rachete antiaeriene Stinger și arme de calibru mic.
Marea Britanie a furnizat săptămâna trecută 2.000 de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune și a trimis specialiști britanici pentru instruirea armatei Ucrainei. De asemenea, a furnizat vehicule blindate.
Estonia trimite rachete antiblindată Javelin, iar Letonia și Lituania furnizează rachete Stinger.
Turcia a vândut Ucrainei mai multe loturi de drone Bayraktar TB2 pe care le-a desfășurat împotriva separatiștilor susținuți de rușii din regiunea Donbas.
Cehia a declarat săptămâna trecută că intenționează să doneze un transport de muniție de artilerie de 152 mm.
Germania exclude livrările de arme către Ucraina, dar co-finanțează un spital de campanie de 6 milioane de dolari și oferă pregătirea necesară.
Ce armament vrea să mai cumpere sau să primească Ucraina
Ucraina ar vrea să cumpere sau să primească:
– Elicoptere, sisteme de comunicații și vehicule blindate ușoare din Statele Unite;
– Sistem de rachete sol-aer NASAMS din Norvegia;
– Sistem de artilerie autopropulsat DANA din Republica Cehă și obuze pentru artilerie de fabricație sovietică cu calibre de 120 mm și mai mare.
– Sisteme de apărare aeriană cu rază medie și scurtă.