Criteriile pentru acordarea burselor, modificate: Anumite burse de ajutor social nu vor mai fi condiționate de venitul lunar al familiei

0
131

Principiul acordării burselor sociale pentru elevii de gimnaziu, liceu sau învățământ profesional a fost modificat, astfel încât cei care fac naveta la școală sau sunt orfani să primească bursă, fără să se mai țină cont de venitul net lunar al familiei, potrivit modificărilor aduse luni, printr-un ordin, de Ministerul Educației (ME) criteriilor de acordare a burselor. Tot anul acesta, media pentru acordarea burselor de merit a crescut de la 8,50 la 9,50.

Prin urmare, așa cum stabilește Ordinul ME nr. 3.073, publicat luni în Monitorul Oficial nr. 99, bursa de ajutor social se acordă atât elevilor care locuiesc la sat și merg la școală într-o altă localitate, cât și celor orfani sau abandonați, fără a se mai ține cont de venitul lunar al familiei.

La începutul anului, o serie de schimbări au fost aduse prin Ordinul ME nr. 5.870/2021, iar media necesară pentru acordarea bursei de merit a crescut de la 8,50, cât era anterior, la 9,50.

Astfel, bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare:

  • au obținut media generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate/ semestru în anul școlar anterior, cu excepția clasei a V-a și a clasei a IX-a;
  • au obținut media semestrială de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult zece absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;
  • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50, pentru elevii din clasa a IX-a, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul I, respectiv au obținut media de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I, pentru cei care vor beneficia de bursă de merit în semestrul al II-lea;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor școlare naționale organizate de ME;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/ concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de ME.

Începând cu semestrul II, s-a stabilit ca valoarea burselor școlare să fie majorată, iar astfel elevii vor putea să primească, în funcție de tipul de bursă, sume cuprinse între 150 de lei și 500 de lei.

Înainte, bursele de merit se acordau, potrivit Ordinului ME 5.576/2011, celor ce obțineau media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior.

Creșterea mediei peste care se acordă bursele de merit a stârnit nemulțumiri în rândul elevilor și asociațiilor ce-i reprezintă. Într-un răspuns al asociațiilor de elevi care s-au arătat nemulțumite de schimbări, Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a spus că bursele de performanță și de merit stimulează competiția și învățarea și sunt destinate celor mai buni elevi. Pentru toți ceilalți elevi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale și bursa «Bani de liceu»”.

Cu excepția burselor profesionale și acum și a celor de ajutor social, celelalte burse menționate de ministru, respectiv cele de studiu și bursa „Bani de liceu”, apărută în 2018, se acordă în funcție de situația materială a familiei din care provin elevii.

Totodată, ME a transmis atunci că “cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de trei ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020”. Cu alte cuvinte, potrivit ministrului, chiar și în condițiile creșterii notei de la care se acordă bursele de merit, numărul beneficiarilor n-o să scadă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments