România își propune să își schimbe strategia pentru a fi inclusă în programul american care le permite cetățenilor unor țări să călătorească în Statele Unite fără viză, numit Visa Waiver.
În acest sens, autoritățile române vor să demareze o campanie de conștientizare, astfel încât numărul de persoane cărora le sunt respinse solicitările de viză să scadă, a declarat pentru Digi24 Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.
Aceasta deoarece rata crescută de solicitări respinse este un impediment pentru includerea României în acest program.
„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10%, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru.
Ambasadorul spune că procesul de includere în Visa Waiver este unul „foarte complex”, dar se declară optimist că o campanie în acest sens ar putea da roade în 2024-2025.
Întrebat când ar putea merge românii în SUA fără să fie nevoiți să mai treacă pe la ambasadă sau la consulat pentru o viză, Andrei Muraru a spus: „Dacă aș ști acest răspuns, vi l-aș da imediat, pe loc, și împreună ne-am pregăti intrăm pe teritoriul Statelor Unite fără viză, dar e, clar, un proces foarte complex”.
Care sunt condițiile pentru acceptarea în programul Visa Waiver?
Ambasadorul a explicat că un criteriu extrem de important pentru includerea în acest program este acela ca rata de respingere a solicitărilor de viză într-un anume stat să fie sub 3% într-un an fiscal, condiție pe care România nu o îndeplinește în acest moment.
O solicitare de viză poate fi refuzată din diverse motive. Spre exemplu, dacă solicitantul a depășit durata de ședere în cazul unei vize deținute anterior, acestuia îi poate fi refuzată o nouă viză. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care prezintă documente neconforme, sau al celor care au desfășurat activități ilegale.
În prezent, programul Visa Waiver le permite cetățenilor din 40 de state ale lumii să călătorească fără viză în SUA pentru turism sau afaceri, pentru șederi de cel mult 90 de zile.
Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească și alte cerinţe, legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Majoritatea statelor membre UE fac parte din acest program, dar nu și România. În cazul României, principala piedică este legată de rata mare de respingere a vizelor. Rata de refuz a vizelor a fost în anul fiscal precedent (2020) de peste 10 la sută.
Andrei Muraru: De cinci ani suntem blocați la această rată mare de respingere
Ambasadorul mai spune că de câțiva ani, România a rămas blocată la această rată mare de respingere a solicitărilor de acordare a vizei și atrage atenția că dacă statul român nu va lua măsuri, situația s-ar putea să nu se schimbe de la sine.
„Să vedem și cifrele pe anul fiscal 2021, pentru că ele nu au venit. E clar că dacă nu facem nimic, nu se va întâmpla nimic, pentru că de 5 ani suntem blocați la această rată de respingere de aproximativ 9-10 la sută și nu a existat o scădere naturală, cum a existat în cazul Poloniei, de exemplu. În același timp, nu este o situație unică: Poloniei i-a luat 19 ani să intre în programul Visa Waiver. A intrat în 2019 și a început mult mai înainte aceste demersuri. Deci, suntem foarte optimiști, trebuie un efort susținut, trebuie alocate resurse, pentru că fără resurse și fără investiție, inclusiv din partea statului român, acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Andrei Muraru.