Care este legătura între mâncare și durere? Indiciile sunt în creier

0
148

S-a știut de mult timp despre legătura dintre mâncare și durere, căci oamenii care suferă de durere cronică au adesea și probleme de greutate. Însă nu s-a știut cu exactitate ce presupune aceasta.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiință Del Monte cred că au găsit o explicație într-un nou studiu care sugerează că circuitele din creier responsabile de motivație și plăcere sunt afectate atunci când cineva experimentează durere.

„Aceste descoperiri pot dezvălui noi mecanisme fiziologice care leagă durerea cronică de o schimbare a comportamentului alimentar al cuiva. Iar această schimbare poate duce la dezvoltarea obezității”, a spus Paul Geha, autorul principal al studiului publicat în PLOS ONE.

Găsirea plăcerii în mâncare vine din modul în care creierul nostru răspunde la ceea ce mâncăm. În acest studiu, cercetătorii au găsit legătura între mâncare și durere analizând răspunsul creierului la zahăr și la grăsime.

Legătura dintre mâncare și durere, cercetată cu ajutorul budincii

Folosind un desert cu jeleu și budincă, cercetătorii au modificat cantitatea de zahăr, de grăsime și textura alimentelor.

Ei au descoperit că niciunul dintre pacienți nu a experimentat modificări ale comportamentului alimentar în funcție de zahăr, dar acestea au existat în ceea ce privește grăsimile.

Cei cu dureri acute de spate, care și-au revenit ulterior, au avut cele mai mare șanse de a-și pierde plăcerea de a mânca budinca și să prezinte semnale de sațietate întrerupte (comunicarea de la sistemul digestiv la creier) în timp ce aceia cu dureri acute de spate, a căror durere a persistat timp de un an, nu au avut inițial aceeași schimbare în comportamentul alimentar.

Dar pacienții cu dureri cronice de spate au raportat că în cele din urmă alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați, cum ar fi înghețata și prăjiturile, au devenit problematice pentru ei de-a lungul timpului, iar scanările creierului au arătat semnale de sațietate perturbate.

Schimbarea preferințelor alimentare nu a modificat aportul caloric

„Este important de reținut că această schimbare a preferințelor alimentare nu le-a schimbat aportul caloric”, a spus Geha, care a fost primul autor al unui studiu anterior publicat în PAIN, pe care se bazează cercetările recente.

„Aceste descoperiri sugerează că obezitatea la pacienții cu durere cronică nu poate fi cauzată de lipsa mișcării, dar poate că schimbă modul în care mănâncă”, spune Geha.

Scanările creierului participanților la studiu au arătat că nucleul accumbens (o zonă mică a creierului cunoscută în principal pentru rolul său în luarea deciziilor) poate oferi indicii despre cine este expus riscului de a experimenta o schimbare pe termen lung în comportamentul alimentar.

Totul pleacă de la creier

Cercetătorii au descoperit că structura acestei regiuni cerebrale era normală la pacienții care au experimentat inițial modificări în comportamentul lor alimentar, dar a căror durere nu a devenit cronică, scrie Medical Xpress.

Cu toate acestea, pacienții al căror comportament alimentar a fost normal, dar a căror durere a devenit cronică aveau un nucleu accumbens mai mic. În mod interesant, nucleul accumbens a prezis evaluările plăcerii numai la pacienții cu dureri de spate cronice și la pacienții care au devenit cronici după o criză acută de dureri de spate, sugerând că această regiune devine critică în comportamentul motivat al pacienților cu dureri cronice.

Cercetările anterioare efectuate de Geha au descoperit că un nucleu accumbens mai mic poate indica dacă cineva prezintă un risc mai mare de a dezvolta durere cronică.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments