La nivelul comunelor din județul Iași sunt demarate mai multe campanii de sterilizare gratuită a câinilor din curți pentru a preveni abandonul. Spre exemplu, la nivelul comunei Holboca din Iași nu mai puțin de 100 de locuri au fost alocate pentru sterilizarea câinilor. Mare le-a fost surprinderea autorităților locale când au constat că mai puțin de jumătate din persoane au venit să își sterilizeze câinii, chiar dacă serviciul este gratuit.
„Pentru că locurile puse la dispoziție în campania de sterilizări din toamnă nu au fost epuizate, reluăm acțiunea: 50 de locuri disponibile, în perioada 1-31 martie. Da, ați citit bine: lumea nu s-a înghesuit să își sterilizeze GRATUIT câinii. Au fost 100 de locuri disponibile, jumătate au rămas libere. Ce pot să spun? Știți replica din „Povestea unui om leneș”: <<Muieți îs posmagii?>>. Cam așa am pățit și noi”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.
Reprezentanții autorităților locale spun că strâng periodic câini de pe raza comunei, dar fenomenul câinilor abandonați e departe de a se încheia. Pentru că nu sunt sterilizați, câinii se înmulțesc necontrolat, stăpânii nu își asumă apoi îngrijrea lor și îi abandonează.
„Atunci când avem în derulare acțiuni de strângere a câinilor, ne confruntăm și cu atitudinea ostilă din partea unora dintre activiștii pentru drepturile animalelor, activiști care se opun cu tam-tam și caută să împiedice capturarea câinilor. Așa cum am mai spus, și mie îmi sunt dragi, am doi câini, dar sunt de părere că locul acestor suflete nu este pe stradă, acolo unde pot deveni un pericol pentru oameni. Știu, nu toți câinii sunt agresivi, dar nici celor pașnici, prietenoși cu omul, nu le este bine pe stradă, în frig, mereu în căutare de hrană”, a mai spus primarul.
Costuri mari pentru fiecare câine
Primărie cheltuie nu mai puțin de 800 de lei pentru preluarea unui câine de pe stradă.
„Atât cer padocurile. ENORM! Include capturarea, transportul, cazarea, îngrijirea medicală și hrana. Dar tot este enorm. Sunt bani pe care, în loc să-i alocăm pentru construirea de parcuri de joacă, suntem nevoiți să-i cheltuim pentru a ține cât de cât sub control fenomenul. Profitați de sterilizări, oameni buni! Altfel, vom continua să ne învârtim în acest cerc vicios așa cum se învârte câinele în jurul cozii”, a mai spus edilul.
Campania se desfășoară în perioada la cabinetul veterinar din Dancu. Sterilizările se fac doar cu programare, în baza buletinului, la numărul de telefon 0232 463 022. De luni până vineri, între orele 08:00 – 18:00.
OBLIGAȚII LEGALE ALE POSESORILOR DE CÂINI
Posesorii de câini au, conform legii, următoarele obligații:
1. Obligația de a deține câinii exclusiv pe proprietatea personală. Se interzice lăsarea animalelor nesupravegheate pe domeniul public ori abandonul acestora. Sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații se încadrează între 1000 și 3000 de lei, conform legii 205/2004.
2. Obligația de a identifica prin microcipare câinii deținuți. Microcipurile pot fi implantate la orice cabinet veterinar, iar dovada se face prin fișa RECS sau carnetul de sănătate. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații se încadrează între 2000 și 5000 de lei, conform legii 258/2013.
3. Obligaţia de a vaccina câinii inclusiv antirabic, conform ordinului 155/2001. În cazul nerespectării acestei obligații, proprietarii sunt pasibili de amenzi cuprinse între 2000 și 5000 de lei.
4. Obligația de a-i steriliza, dacă nu au certificat de pedigree. Pot fi sterilizați câinii începând cu vârsta de 4-6 luni, indiferent de sex sau rasă, dacă nu au certificat de pedigree. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații se încadrează între 5000 și 10000 de lei, conform legii 258/2013.
După finalizarea campaniei de vaccinare, Poliția Locală va începe verificările în comună privind respectarea acestor prevederi.