Acțiunea militară a Rusiei în Ucraina a lovit puternic piețele financiare, la finalul zilei piețele din Rusia având o scădere de 33%, după ce anterior scăderea a fost de 45%. Prețul petrolului a depășit 100 de dolari pe barial, iar prețul gazului natural atinge noi valori record.
ACTUALIZARE 20:00 Premierul britanic Boris Johnson a anunţat în Parlament că băncile din Rusia vor fi excluse din sistemul financiar al Londrei, ca parte a sancţiunilor suplimentare, după ce Rusia a invadat Ucraina.
În baza noilor sancțiuni, încă 100 de persoane și entități vor avea activele înghețat, potrivit BBC.
De asemenea, avioanele companiei aeriene Aeroflot nu vor mai avea nevoie să aterizeze în Marea Britanie.
Piețele din Rusia încheie ziua cu o scădere de 33%
ACTUALIZARE 19:30 Principalul indice MOEX al Rusiei a încheiat ședința de joi cu 33% în scădere în urma acțiunii militare a Rusiei în Ucraina, după ce s-a prăbușit cu până la 45% pe parcursul zilei de joi.
Marile companii energetice și băncile rusești au fost cele mai afectate, pe fondul așteptărilor ca Occidentul să anunțe sancțiuni mai dure. Gazprom a scăzut cu 38%, iar Rosneft a scăzut cu 40%, în timp ce băncile VTB și Sberbank au scăzut și ele cu peste 40%.
Rubla rusă rămâne la minime record, în scădere cu 7% față de dolarul american.
Acţiunile băncilor din zona euro se prăbuşesc
ACTUALIZARE 16:50Acţiunile băncilor din zona euro au înregistrat joi scăderi semnificative, după ce forţele ruseşti au atacat ţinte din Ucraina, iar Occidentul a promis că va adopta noi sancţiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.
Indicele bursier pentru băncile din zona euro este în grafic pentru a înregistra cea mai slabă zi din martie 2020, când pieţele financiare erau afectate de informaţiile privind pandemia de COVID-19. Joi la prânz, indicele a scăzut cu 8,6%, ştergând toate câştigurile din 2022.
Prețul gazului a crescut cu 52%
ACTUALIZARE 17:22 Prețul gazului a crescut cu 52% și a ajuns la nivelul de 1560 de dolari pe mia de metri cubi, informează agențiile de presă rusești TASS și RIA Novosti.
Criptomonedele s-au depreciat
ACTUALIZARE 13:20 Criptomonedele s-au depreciat după invazia Rusiei în Ucraina
Bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, a coborât joi la cea mai scăzută valoare din ultima lună, după ce forţele ruse au atacat mai multe oraşe din Ucraina, ceea ce a declanşat o vânzare masivă de active riscante, transmite Reuters.
Cotaţia Bitcoin a coborât joi cu 7,9% până la 34.324 dolari, cel mai scăzut nivel de după 24 ianuarie. Criptomonedele mai mici, care în mod normal evoluează în tandem cu Bitcoin, au scăzut şi ele în frunte cu Ether care a pierdut 10,8%.
Atacul Rusiei a provocat o prăbuşire a burselor din întreaga lume, în timp ce dolarul american, aurul şi petrolul s-au apreciat pe măsură ce investitorii caută active considerate sigure.
„Am văzut ceea ce ne aşteptam să vedem, Bitcoin şi pieţele cripto urmează evoluţiile de pe burse. Toate lucrurile tind să se coreleze în situaţii de criză aşa că ne aşteptam la o situaţia similară în cazul de faţă, aşa că este posibil ca lucrurile să se agraveze în zilele următoare”, a declarat Jospeh Edwards, director de strategie la firma Solrise Group.
În urma scăderilor înregistrate joi, Bitcoin a pierdut 50% din valoare comparativ cu vârful de 69.000 de dolari înregistrat în luna noiembrie a anului trecut.
Bursa rusă, în scădere cu 45%
ACTUALIZARE 12:53 Bursa din Rusia a reluat tranzacţiile, cu o scădere de 45,2%
Bursa de la Moscova a reluat operaţiunile după o oprire temporară care a urmat anunţului privind începerea unei operaţiuni militare ruse în Ucraina, iar indicele MOEX înregistrează o scădere de 45,2%, conform unui comunicat oficial citat de agenţia EFE. Joi dimineaţa, indicele MOEX a fost suspendat, „până la noi ordine”.
Titlurile care înregistrau cele mai mari scăderi la reluarea tranzacţiilor erau Rosneft (58,5%) , EN+ (58,3%) şi Sberbank (57%).
Ca urmare a tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina, indicele MOEX a pierdut în ultima lună 52,13% din valoare şi în ultimul an 55,37%.
Banca Centrală a Rusiei a anunţat joi că va lua măsuri suplimentare pentru stabilizarea pieţei financiare, după deprecierea cu 10% a rublei, ca urmare a anunţului privind operaţiunile militare în estul Ucrainei.