Cum să cumpărați lanțul de drujbă potrivit

0
122

Lanțul este capătul de lucru al drujbei, porțiunea din ferăstrău care face tăierea propriu-zisă. Pentru a-și îndeplini misiunea în siguranță și în mod fiabil, aceste piese de drujba trebuie să se potrivească la ferăstrău fără a fi prea moale și fără prea multă tensiune.

Pentru a asigura o potrivire corectă, trebuie să cunoașteți mai multe măsurători și termeni de piese de drujba, atunci când căutați un lanț de schimb. Aceste măsurători – lungimea barei, numărul de ochiuri sau dinți, pasul și calibrul – fac parte din eticheta de pe ambalajul unui lanț de schimb.

Lungimea barei descrie de obicei drujba. Aceasta nu este o măsurătoare a întregii piese de drujba, ci doar a porțiunii de la vârful acesteia până la punctul în care bara se întâlnește cu carcasa drujbei. Drujbele sunt vândute în lungimi cu numere pare, care variază. Deși puteți lua un lanț de înlocuire bazându-vă doar pe dimensiunea barei, este posibil ca acesta să nu se potrivească exact la drujba dumneavoastră fără a lua în considerare alte câteva măsurători.

Motorul drujbei alimentează o rotiță de transmisie, iar rotița imprimă mișcare lanțului pe măsură ce ochiurile de transmisie de pe lanț trec peste rotiță. Aceste piese de drujba, care sunt uneori numite verigi de acționare, oferă, de asemenea, un mijloc de determinare a lungimii lanțului. Cu drujba oprită și cu bujia de aprindere deconectată, puteți ridica lanțul de pe bară și puteți vedea ochiurile de pe partea inferioară a lanțului. Numărați numărul total de ochiuri de antrenare de pe lanț ca prim pas în determinarea lungimii lanțului.

Pasul este a doua parte a determinării lungimii totale a lanțului. Trebuie să cunoașteți distanța dintre oricare trei nituri de pe lanț. Niturile țin laolaltă verigile lanțului, iar capetele lor sunt vizibile de-a lungul părții laterale a lanțului. Trebuie să măsurați niturile de la centrul unui cap până la centrul celui de-al treilea, apoi să împărțiți această măsură la doi pentru a obține pasul. Numărul de ochiuri de antrenare plus calculul pasului sunt cele pe care producătorii le folosesc pentru a descrie lungimea lanțului.

În timp ce lungimea lanțului ajută la asigurarea faptului că lanțul de înlocuire se va potrivi corect în jurul barei, ecartamentul asigură că lanțul va aluneca în jurul barei fără să se încline sau să se blocheze atunci când ferăstrăul cu lanț este în funcțiune. Cârligele de antrenare alunecă într-o canelură frezată în marginea barei drujbei. Acest lucru împiedică lanțul să se desprindă de bară în timpul tăierii. Gabaritul reprezintă grosimea ochiurilor de acționare, iar măsura este mică, exprimată de obicei în milimetri. Un calibru cu cadran vă va oferi o citire exactă a grosimii ochiurilor.

 

Sfaturi pentru utilizarea și întreținerea drujbei

Indiferent dacă achiziționați o drujbă folosită sau nouă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți după ce vă aduceți noua unealtă acasă este să citiți manualul de utilizare. Studiați acea cărticică! Manualul vă va spune aproape tot ce trebuie să știți despre îngrijirea și întreținerea drujbei dumneavoastră.

Obișnuiți-vă cu ideea că lanțurile se uzează repede și trebuie să fie menținute ascuțite pentru a preveni uzura prematură a lanțului, a barei și a pinionului. Dacă puteți, achiziționați un lanț suplimentar, astfel încât să aveți unul cu care să lucrați în timp ce celălalt se află în atelier pentru a fi ascuțit în mod profesionist. În caz contrar, învățați cum să ascuțiți singur lanțurile drujbei. Oricum ar fi, păstrați lanțul ascuțit!

Aproape toate drujbele moderne au un ambreiaj centrifugal, care este compus dintr-un tambur de ambreiaj care merge pe o roată dințată. Sistemul de ambreiaj se învârte pe rulmenți, care trebuie să absoarbă toate acele RPM. În consecință, rulmenții ambreiajului au nevoie de aplicații periodice de unsoare. Faceți acest lucru atunci când primiți ferăstrăul pentru prima dată și, ulterior, cam la fiecare 20 de ore de utilizare.

Barele de ghidare cu roți dințate și cu role trebuie, de asemenea, să fie unse periodic. Folosiți un pistol de ungere standard pentru a lubrifia rulmenții nasului înainte de fiecare zi de tăiere a lemnului. Și dacă doriți cu adevărat să o faceți cum trebuie, puteți cumpăra un accesoriu cu nas ac pentru pistol care vă va permite să trageți lubrifiantul în rulmenți, mai degrabă decât doar pe ei. Dacă se întâmplă să dețineți unul dintre acele ungătoare cu nas ac pentru drujbe care folosesc ulei de 90 de gramaj în loc de unsoare, rețineți că, deoarece uleiul este mai subțire decât unsoarea, arde și se împrăștie mai repede și, prin urmare, trebuie să fie reaprovizionat mai des.

 

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments