Alexandr Lukașenko este azi unul dintre numele rostite cu teamă pe buzele multora dintre noi, fiind un lider de temut ce ar putea ajuta la schimbarea în rău a omenirii.
Președinte al Belarus din 1994, (de fapt primul președinte al republicii Belarus) Lukașenko pare să fie omul care a îmbrățișat cu ardoare principiile comunismului și cel despre care mulți spun că este aliatul fidel al Federației Ruse în general și al președintelui Vladimir Putin în special. În zilele noastre, Alexandr Lukașenko joacă un rol extrem de important în stabilirea, sau mai degrabă destabilizarea ordinii mondiale, reprezentând o mână de ajutor pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Dar cine este acest lider de temut și cum arată povestea vieții sale?
Alexandr Lukașenko s-a născut pe 30 august 1954 în fosta Bielorusia, parte a URSS de atunci, azi Belarus, conform life. ro. De mic a avut grijă de familia sa. A ajutat-o pe mama sa, Yekaterina în gospodărie și la ferma unde lucra ca lăptăreasă, nutrind un puternic respect pe ea, mai ales că l-a crescut singură. Atunci și-a dezvoltat cele mai importante trăsături – diligența și responsabilitatea.
Tatăl și mama lui Lukașenko nu s-au căsătorit niciodată; ca urmare a fost ostracizat și tachinat de colegii săi în timpul copilăriei.
Un student dedicat al filozofiei lui, Alexandr Lukașenko a plănuit inițial să devină profesor de politică, o poziție prestigioasă în Uniunea Sovietică. A absolvit Institutul Pedagogic Mogilev în 1975 și Academia Agricolă din Belarus în 1985.
Lukașenko s-a căsătorit cu marea sa dragoste din copilărie, Galina Zhelnerovich, în 1975. Împreună au doi fii, Viktor și Dmitri. Deși încă sunt căsătoriți legal, s-au despărțit în urmă cu ceva timp.
Lukașenko are și un fiu nelegitim pe nume Nikolai. Deși neconfirmat, se suspectează că mama lui Nikolai este Irina Abelskaya, care a fost odată medicul personal al lui Lukașenko.
Cariera lui Alexandr Lukașenko
După facultate, a servit în trupele sovietice de frontieră din 1975 până în 1977 și armata sovietică din 1980 până în 1982.
În 1982, a părăsit armata și a devenit vicepreședintele unei ferme colective. Mai târziu a devenit director al unei fabrici agricole de stat și al fabricii de materiale de construcții.
Însă povestea ascensiunii lui Lukașenko la putere în Belarus începe în 1990. La vremea aceea, el avea 30 de ani și era un tânăr militar promițător, care tocmai câștigase alegerile pentru un loc de parlamentar în Republica Socialistă Sovietică Belarusă.
Lukașenko s-a confruntat cu o opoziție puternică la alegerile din 2020 și, temându-se că ar putea fi răsturnat, a falsificat rezultatele alegerilor, declarând că a câștigat 80% din voturi oferindu-și astfel un al șaselea mandat.
Această mișcare a stârnit proteste în toată țara. Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus la sfârșitul anului 2020, deoarece națiunile occidentale au încercat să-l tragă pe Lukașenko la răspundere pentru fraudarea alegerilor și reprimarea protestelor pașnice.
Potrivit Politico, se estimează că peste 35.000 de bieloruși au fost arestați în timpul acestei revolte și mii de oameni se confruntă cu abuzuri și torturi în custodia poliției. În timpul protestelor, Lukașenko a încercat în mai multe ocazii să arate o fațadă de forță, la un moment dat lansând o înregistrare video cu el însuși coborând dintr-un elicopter îmbrăcat într-o vestă antiglonț în timp ce purta o pușcă de asalt.
Un aliat fidel al lui Vladimir Putin
Președintele rus, Vladimir Putin a fost un aliat puternic al liderului belarus. Putin a acordat Belarusului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari în 2020 ca „gest de sprijin” și a oferit ajutor voluntar din partea poliției ruse în timpul protestelor.
Rolul lui Alexandr Lukașenko în războiul din Ucraina
Forțele ruse au atacat Ucraina joi, 24 fabruarie 2022, dimineața devreme, cu explozii auzite din capitala Kiev până în orașul Harkov din est. Într-un discurs de dimineață înainte de invazie, președintele rus Vladimir Putin a spus că urmărește „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.
Ca răspuns la invazie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat legea marțială în țară și a îndemnat oamenii să rămână calmi și să stea acasă.