Pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), autoritățile de la noi au stabilit, prin intermediul unui proiect de ordonanță adoptat azi de Guvern, majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, din 2024, cu un procent. Contribuția la pensii plătită de angajatori pentru salariați se duce parțial la sistemul public de pensii (Pilonul I) și parțial la sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).
Concret, așa cum prevede proiectul de OUG adoptat de Executiv în ședința de azi, începând cu 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii din Pilonul II va crește de la 3,75, cât este în prezent, la 4,75%.
Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, actuala cotă de contribuție la fondul de pensii, de 3,75%, se aplică de la data de 1 ianuarie 2018.
Majorarea contribuţiile la pensiile administrate privat, adică Pilonul II de pensii, este prevăzută în PNRR, iar proiectul de OUG pentru majorarea efectivă a apărut acum deoarece condiția privind asigurarea sustenabilității Pilonului II de pensii, asumată prin acest plan național, trebuie îndeplinită până la sfârșitul acestei luni.
Reamintim că nerespectarea termenelor asumate prin PNRR generează întârzieri în implementarea acestuia, ceea ce se reflectă, de fapt, asupra gradului de absorbţie a fondurilor alocate României.
Măsura propusă acum este menită să vină în sprijinul “asiguraților care contribuie la un fond de pensii administrat privat, pentru care aceștia vor beneficia de o pensie privată”, potrivit notei de fundamentare a propunerii.
În plus, tot în PNRR, este stabilită diversificarea activelor în care pot fi investite fondurile de pensii administrate privat pentru majorarea investiţiilor pe piaţa din România.
Sistemul de pensii din România este bazat, în prezent, pe patru piloni. Mai exact, există Pilonul I de pensii, adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii, Pilonul II, care este vistieria privată, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
În plus, relativ recent a apărut și Pilonul IV, al pensiilor ocupaționale, care reprezintă pensii suplimentare, ce vin în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Pensia ocupațională este facultativă, schema de pensii fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.