Noul concept al “cartierului 15 minute” va fi implementat de Silk District în Iași. La ce se referă acest concept și care sunt avantajele sale?
În perioada 1950 – 2018, populația urbană a lumii a crescut de la 751 milioane la 4.2 miliarde și, conform specialiștilor, acest trend de creștere se va menține și în următoarele decenii. Un raport al Organizației Națiunilor Unite arată că 66% din populația lumii va locui în orașe, iar urbanizarea, combinată cu creșterea populației, va adăuga până la 2,5 miliarde de locuitori în zonele urbane până în 2050.
De altfel, deplasarea populației spre zonele urbane poate fi observată cu ușurință și la nivel micro în comunitățile noastre, în cererea și oferta de noi locuințe din ultimii ani din toate marile orașe ale României. Această aglomerare a orașelor mari, dar și dezvoltarea galopantă a tehnologiei au impus locuitorilor din zonele urbane un ritm agitat, cu mai mult stres și mai multă alergătură dintr-un loc în altul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi.
Pentru a reduce stresul, unii s-au mutat în locuri fără semnal, în sate liniștite și-n vârfuri de munte unde duc o existență lipsită de griji, însă care sunt soluțiile pentru ceilalți? Pentru cei care iubesc orașul, care caută echilibru, care își doresc să rămână conectați cu orașele lor, care nu au posibilitatea sau nu se văd locuind izolați?
Conceptul de “oraș în 15 minute”/ “cartier 15 minute” a fost propus de Carlos Moreno în 2016, inspirat de problemele orașelor moderne: timpul pierdut în trafic, aglomerația, stresul, continua adaptare a locuitorilor la oraș în locul adaptării orașului la oameni și la nevoile lor.
Acesta spune că “oamenii ar trebui să poată trăi esența experienței urbane” prin accesibilitatea locului de muncă, a locuinței, a educației sau a activităților recreative într-un perimetru de doar 15 minute de mers pe jos.
Spus simplu, ideea unui “oraș în 15 minute”/ “cartier 15 minute” se referă la posibilitatea unui rezident de a ajunge la locul de muncă, de a-și face cumpărăturile, de a-și lăsa copiii la grădiniță sau la școală sau de a se bucura de diferite locuri de agrement la o distanță de doar 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de casa sa.
În ultimii ani, această idee a fost popularizată de Anne Hidalgo, primarul orașului Paris, și odată cu accelerarea crizei climatice și apariția pandemiei de covid-19, a devenit un concept care câștigă din ce în ce mai mult teren în planificarea urbană a marilor orașe ale lumii.
De altfel, măsurile de lockdown generate de pandemia de covid-19 au “forțat” oamenii să exploreze mai mult propriile cartiere și să se îndepărteze de centrul aglomerat al orașului, descoperind astfel afaceri și servicii din proximitatea caselor lor. Să fie acesta noul trend?
Nu vedem de ce nu, mai ales că avantajele sunt multiple 🙂
Care sunt avantajele unei astfel de planificări a spațiului urban?
- Reducerea folosirii mașinilor, încurajarea utilizării bicicletelor și a mersului pe jos datorită proximității serviciilor de care rezidenții au nevoie în viața de zi cu zi;
- Creșterea diversității prin alăturarea unor servicii și domenii diverse: clădiri de birouri, locuințe, grădinițe, școli, spații pentru shopping, activități recreative (restaurante, cafenele, piscină, etc);
- Reducerea timpului pierdut în trafic și implicit a stresului;
- Creșterea calității aerului, cartierului și împrejurimilor, vieții în general;
- Crearea unor comunități locale, care încurajează achizițiile din zona respectivă, susținând afacerile locale și crescând astfel nivelul economic;
- Decongestionarea centrului vechi și dezvoltarea unor zone și comunități auto-suficiente.
Silk District – totul într-un singur loc
Cum se va implementa în Silk District conceptul “cartierului 15 minute”?
- În primul rând, prin faptul că va fi revalorizată o fostă zonă industrială, lasată în paragină, însă foarte bine conectată cu centrul orașului și cu alte zone din Iași; dezvoltarea Silk District va însemna câteva mii de ieșeni relocați în zonă în primele 3 faze ale proiectului;
- Fiind un proiect mixed-use, Silk District va reuni clădiri de birouri, locuințe, spații verzi, locuri de joacă pentru copii, spații pentru sport și de relaxare, alte servicii (grădiniță, restaurante, etc), prin urmare, varianta ideală a “cartierului 15 minute”;
- Datorită locației, o gamă largă de servicii vor fi accesibile rezidenților la o distanță de maxim 15-20 de minute de mers pe jos sau cu bicicleta: hypermarket, mall, Universitatea Gheorghe Asachi, școli, grădinițe, restaurante, cafenele, săli de sport;
- Silk District va fi un cartier car-free, sigur pentru rezidenți și vizitatori, care va încuraja reducerea frecvenței utilizării mașinilor;
- Crearea unei comunități integrate unde rezidenții vor avea la dispoziție aproape toate (sau chiar toate) serviciile de care vor avea nevoie în viața de zi cu zi.
Nu mai e niciun dubiu că secolul 21 este secolul orașelor, indiferent de localizarea geografică de pe glob. Marea provocare a vremurilor noastre este să găsim un echilibru între procesul de dezvoltare urbană, economică și socială necesare unei lumi moderne și grija față de mediul înconjurător pe termen lung.
Fie că vorbim despre orașe verzi în care integrarea spațiilor verzi devine o componentă esențială a oricărui proiect imobiliar, fie că vorbim despre soluții sustenabile precum sursele regenerabile de energie sau modalități inovatoare de planificare urbană precum conceptul “cartierului 15 minute”, este important să rămânem deschiși la inovație și să continuăm să căutăm soluții care să susțină dezvoltarea sănătoasă a orașelor noastre.
Mai multe detalii despre Silk District pot fi găsite pe site-ul https://silkdistrict.ro/