Un român care a stat ani la rând, în mai multe închisori federale americane, a povestit, pentru Gândul, aventurile pe care le-a avut singur printre străini, între bandele de afro-americani, mexicani, hispanici și neonaziști. În Bărbatul, care a dorit ca identitatea să-i fie protejată, a explicat cât sunt de periculoase, în realitate, străzile marilor orașe din Statele Unite și cum arată viața alături de infractori care în România ar părea personaje de film.
În cazierele deținuților din penitenciarele federale din America, sunt crime la comandă, răpiri de persoane, jafuri armate, trafic de droguri și de carne vie la nivel înalt sau diverse atrocități comise în contextul unor infracțiuni asociate criminalității organizate.
Tocmai de aceea, românul nostru, arestat pentru infracționalitate electronică și care a furat poate sute de mii de dolari de pe cardurile americanilor, era privit de autorități cu indulgență.
În cei trei ani petrecuți la maximă siguranță, deținutul din România a fost nevoit să intre în mai multe bande, s-a supus regulilor nescrise care trebuie respectate în toate închisorile de peste Ocean și a zburat, pus în lanțuri, cu celebrul avion al condamnaților.
Se câștigau saci cu dolari
Să vedem, pentru început, ce se întâmpla în mediile infracționale din România, la sfârșitul anilor ‘90, când electroniștii bulgari au început să exporte un dispozitiv care avea să revoluționeze furturile la nivel mondial și să le ducă la nivel care, până atunci, părea mai degrabă o fantezie.
Era vorba despre deja celebrele dispozitive de clonare a cărților de credit, aflate, pe atunci, abia la început.
Metoda s-a dezvoldat cu o rapiditate uluitoare, iar Europa s-a umplut de grupuri provenite în special din est, adică din Bulgaria, România, Serbia, Rusia, Republica Moldova și alte state din bazinul ex sovietic.
Erau însă persoane care ținteau dincolo de bancomatele din Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie și priveau departe, spre Statele Unite.
O țară mare, în care infracționalitatea fără violență nu reprezenta o prioritate pentru autorități, chiar dacă prin noua metodă de fraudă electronică se făceau, la propriu, saci cu dolari.
Din această categorie restrânsă făcea parte și personajul nostru, care, a început să-și facă planul de drum cu ajutorul altor români, care erau deja îm America.