Odată cu sezonul cald, dar și cu puțin timp înainte de Florii și Paște, apar primele legume româneşti, cum ar fi castraveţii, păstăile şi roşiile crescute în solarii. Doar că preţurile nu sunt tocmai cele așteptate de consumatori.
De exemplu, în serele din comuna Matca, în judeţul Galaţi, castraveţii sunt numai buni de recoltat, iar preţul de pornire, cel cu care vând producătorii, este de 8-10 lei.
Însă, pe tarabe sau în supermarket-uri legumele depăşesc chiar şi 12 lei kilogramul, adică exact cam cât carnea de pui.
„La noi, preţul scade sau creşte în funcţie de cerinţă sau de ofertă. Dacă este ofertă mare, scade preţul. Dacă este cerinţă, mai creşte un pic. Un 50 de bani, maxim 70, un leu, depinde de cerere şi ofertă”, a declarat un legumicultor, pentru Observator TV.
El cultivă castraveţi, fasole păstăi şi roşii pe o suprafaţă de 2000 de metri pătraţi. Bărbatul nu ştie ce recoltă va strânge în această primăvară, dar speră să fie un an bun. Nici păstăile, care se vând mult mai scump, nu sunt pentru buzunarele oricui.
„Un kilogram de miel este echivalentul unui kilogram de păstăi”, a mai spus legumicultorul.
Producătorii spun că legumele se vor ieftini abia după sărbătorile de Paşte.