Peste 20 de pacienți, refugiați din Ucraina, au apelat la serviciile medicale din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași. Dacă pentru mulți dintre ei, a fost necesar doar consult și recomandări pentru a urma tratamentul la domiciliu, în cazul unuia dintre pacienți situația a fost diferită, acesta având nevoie de îngrijire specifică la Terapie Intensivă.
“La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi se adresează în continuare pacienţi refugiaţi din Ucraina. Pentru majoritatea dintre ei este suficient consultul, fie în centrul de evaluare COVID-19, fie în triajul spitalului nostru. Ceea ce ne bucură este faptul că oamenii au încredere în a apela la serviciile noastre medicale şi îi încurajăm să facă acest lucru în continuare. Depunem toate eforturile pentru a se simţi în siguranţă, atât prin calitatea actului medical, cât şi prin suportul psihologic.
În momentul de faţă, mai avem doar un singur pacient din Ucraina internat în spital. Este vorba despre un pacient admis în data de 31 martie, testat pozitiv pentru COVID-19, cu importante comorbiditati neurologice şi cardiace.
Pacientul a avut nevoie de oxigen pe lângă tratamentul specific pe toată perioada spitalizării în secţie. Din păcate, în cursul serii de ieri deşi cu rezultat negativ la testul de laborator efectuat pentru COVID-19, starea de sănătate a pacientului s-a agravat, fapt ce a determinat echipa medicală să ia decizia de a admite pacientul în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă. Decompensarea survenită prin desaturare importantă, agravarea insuficienţei respiratorii este dată de sechelele CID-19 care au afectat un organism deja slăbit de patologiile importante cronice de care suferă: tetrapareză spastică, epilepsie de etiologie structurală, afazie senzitivo-motorie cu crize convulsive tonico-clonice generalizate, hidrocefalie comunicantă”, a transmis Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva” Iaşi.