Controalele din piețele ieșene au scos la iveală grave încălcări ale măsurilor de siguranța alimentara. Activitatea Comisiei mixte constituite pentru verificarea produselor specifice Sărbătorilor Pascale continuă și în această săptămână. În perioada 12 – 15 aprilie au fost efectuate acțiuni de control în piețele Alexandru cel Bun, Nicolina și Păcurari din Municipiul Iași.
Este foarte important ca ieșenii să își petreacă sărbătorile pascale în siguranță, din toate punctele de vedere. Comisia mixtă a început activitatea săptămâna trecută și va continua să lucreze inclusiv în perioada sărbătorilor, urmând să fie prezentat un raport la finalul săptămânii viitoare. Vrem să ne asigurăm că produsele comercializate în această perioadă respectă toate normele legale și nu pun în pericol sănătatea ieșenilor.
La verificări au participat reprezentanți ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Iași, ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iași, ai Direcţiei de Sănătate Publică Iași și ai Inspectoratului Județean de Poliție Iași. În funcție de atribuțiile fiecărei instituții, comisia mixtă a efectuat 66 de verificări. În total, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 31.400 lei și 18 avertismente. Totodată, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași (CJPC) a oprit temporar de la comercializare 79,5 kg de alimente, în valoare de 1.561 lei și a oprit definitiv de la comercializare 84,5 kg de alimente în valoare de 1.714 lei.
Principalele abaterile constatate de CJPC în timpul acțiunilor de control: comercializare ouă vrac care nu au marcată metoda de creștere și categoria de calitate, comercializare ouă care nu respectau condițiile de depozitare recomandate de producător, fiind depozitate la temperatura mediului ambiant, comercializare produse alimentare (brânzeturi diverse sortimente) având termenul de valabilitate depășit, comercializare produse alimentare diverse care nu prezintă etichete cu informațiile de identificare și caracterizare, nerespectare condiții de depozitare pentru produse congelate din carne, nerespectare condiții de depozitare pentru materii prime fast-food (carne de mici), neafișarea la punctul de lucru a certificatului de înregistrare de la Registrul Comerțului, neafișare preț aferent unității de măsură.
În ceea ce privește Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, principalele neconformități sesizate au vizat etichetarea neconformă, depozitarea necorespunzătoare, lipsă termograme vitrine frigorifice sau completarea lor necorespunzătoare, fișe de aptitudini ale angajatilor expirate, igienă neconformă în spațiile de vânzare. Inspectorii DSVSA au retras/reținut de la comercializare 8,5 kg de preparate din carne.
Totodată, Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis recomandări privind: condițiile igienico-sanitare, dotarea cu saci menajeri pentru toate pubelele, condițiile de manipulare și păstrare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale, transportul și expunerea materiilor prime (carne, ouă) separate de produsele finite, respectarea temperaturii de depozitare, păstrarea etichetelor până la epuizarea stocului de marfă, asigurarea condițiilor pentru igiena individuală a vânzătorilor (săpun, prosoape de unică folosință), precum și a condițiilor de îndepărtare a deșeurilor.