A fost demolat Hanul Trei Sarmale, din Iași, noaptea, ca hoții, fără autorizație de demolare. Vezi cine este penalul care a distrus acest simbol al Iașului

0
5773

Unul dintre cele mai cunoscute hanuri din Iași, dar și din toată zona Moldovei, restaurantul „Trei Sarmale”, a fost demolat astă noapte. Oficialitățile adormite ale Iașului nu știau de această barbarie. Oricum, era prea târziu. În nici jumătate de oră, hanul care a ținut legendele Iașului timp de secole, era o grămadă de moloz. Ce se știe cu certitudine este faptul că demolarea s-a făcut fără autorizație.

Hanul Trei Sarmale, clădire simbol a Iașului,  atestată cu documente încă din anii 1675-1680, nu mai există. Un imobiliar obscur, cu complicitatea oficialităților, a demolat astă seară, cel mai celebru han al Moldovei.

În august 2018, Consiliul Local (CL) a aprobat un plan urbanistic zonal pentru „reparații capitale, refuncționalizare, extindere Han Trei Sarmale și construire hotel”. În toate documentațiile de urbanism emise de Primărie cu privire la Hanul Trei Sarmale, nu figura  demolarea clădirii.

Proiectul de PUZ aprobat în august 2018 a fost propus de firma Fio Grup Company SRL, deținută de Marian Panainte, dar proprietatea era, de mai mult timp, la vânzare.

Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiționale moldovenești, dar presupune o extindere semnificativă a hanului, triplându-se practic capacitatea acestuia. Suprafața construită desfășurată a hanului va fi de 3.842 mp. La mansarda hanului, în suprafață de 1031 mp sunt prevăzute 16 camere și 3 apartamente, amenajate în același stil tradițional românesc, dar la un confort de 4 stele. Extinderea hanului va însemna și un al doilea restaurant cu o intrare complet separată, menit să deservească clienții hotelului și pentru mese festive”, se arăta în oferta de vânzare publicată de Integra Business, firmă controlată de către fostul ministru Relu Fenechiu.

În același timp, planul urbanistic prevede și construirea unei clădiri cu o suprafață desfășurată de peste 4.600 mp, cu funcțiuni multiple: spații comerciale, spații de cazare în regim de hotel și/sau locuințe. „Proiectul de hotel este prevăzut cu 96 de camere și 5 apartamente”, se mai precizează în prezentare.

În anul 2017, Hanul Trei Sarmale a fost cumpărat, cu 2,9 milioane de lei, de firma Fio Grup Company SRL. Societatea îi aparţine lui Marian Panainte, un dezvoltator imobiliar obscur.

 Sancțiuni pentru hiena imobiliară, Marian Panainte?

Imobilul din Bucium a fost vândut la o licitaţie organizată de Biroul Executorilor Judecătoreşti Andrei Cezar şi Nechifor Ionela Olguţa, în urma unei solicitări făcute de George Bărbulescu, patronul clubului Skin. Acesta împrumutase, în 2012, în tranşe, 500.000 de euro către proprietarii hanului, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca. Cum nu şi-a primit înapoi împrumutul, a scos la licitaţie ipoteca. Preţul de adjudecare a fost acelaşi cu cel de pornire: 2,9 milioane lei.

Cumpărătorul se numeşte Marian Panainte şi mai deţine, pe lângă Fio Grup Company, firma de construcţii şi demolări Paticom. La cea din urmă este asociat cu tatăl său, Constantin. În 2016, omul de afaceri a concesionat de la Primăria Iaşi, cu 7.050 de euro pe an, un teren de 1.514 metri pătraţi în intersecţia Bulevardului Primăverii şi Calea Chişinăului, unde doreşte amenajarea unei parcări private. De altfel, se pare că în zonă familia Panainte deţine un centru de afaceri.

SC Turism Moldova, societate cumpărată în anul 2000 de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, a fost cea care a deţinut imobilul din Bucium până în urmă cu câţiva ani. Ulterior, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca, moştenitorii vechiului proprietar de la care clădirea a fost confiscată de comunişti înainte de 1989, au cerut în instanţă retrocedarea Hanului. După ani şi ani de procese, judecătorii le-au dat dreptate, dar i-au obligat să-i achite lui Prisecariu 1,4 milioane lei, investiţii în clădire. Cum nu şi-a primit banii, omul de afaceri a cerut şi i s-a aprobat, în 2013, scoaterea la licitaţie a hanului, pentru îndestularea datoriei, dar nimeni nu a dorit să-l cumpere la acea vreme.

Povestea hanului

Hanul are o istorie veche, fiind atestat chiar dinainte de 1700, iar de-a lungul timpului a avut mai mulți proprietari.

Între documentele găsite la Biserica Armenească din Iași de către istoricul Nicolae Iorga, se află un act de judecată din perioada anilor 1675-1680 prin care doi negustori armeni ajunși în fața preotului-paroh dezbăteau tocmai arendășia hanului „Trei Sarmale”. În decursul timpului, hanul a trecut în posesia mai multor proprietari, iar din secolul al XVIII-lea el s-a aflat în stăpânirea Mănăstirii Socola.

Hanul este vestit prin faptul că a fost frecventat de-a lungul timpului de personalități ale epocii. Pragul hanului a fost trecut deseori de: Vasile Alecsandri, care amintește într-o scenă din „Sânziana și Pepelea” de la hotel, la Trei Sarmale, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Octav Băncilă, care a imortalizat într-un tablou chipul hangiței Safta Dimitriu-Luca și a expus aici la 1 mai 1920 tabloul Muncitor frângând spada, motiv pentru care poliția a închis localul.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments