Iașul sufocat de sute de tone de deșeuri. În trei săptămâni, voluntarii au colectat 230 de tone!

0
98
Agenția pentru Protecția Mediului Iași coordonează la nivelul județului nostru campania națională “Curățăm România!” (4 aprilie – 4 mai 2022), campanie despre cantitățile foarte mari de deșeuri abandonate ilegal pe tot cuprinsul țării și despre necesitatea de a acționa.  În primele 3 săptămâni ale campaniei, în jud. Iași s-au colectat 230 tone de deșeuri abandonate în Natură prin acțiunile realizate de primării, Direcția Silvică Iași, Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași (Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad), Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani (Administrația Bazinală de Apă Siret), cu sprijinul Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS), SC Salubris și SC Girexim. În paralel cu ecologizările, am desfășurat acțiuni educative în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Iași despre necesitatea reducerii deșeurilor pe care le generăm și importanța colectării separate la sursă a celor ce nu pot fi prevenite. Prin aceste activități, dorim ca cetățenii să cunoască și să înțeleagă regulile ce trebuie respectate pentru păstrarea integrității mediului, a propriei sănătăți și pentru creșterea calității vieții.

Până în acest moment, s-au realizat 214 de acțiuni de ecologizare din cele 300 anunțate, acțiuni ce au implicat peste 6300 de participanți. 88% dintre primăriile din județul Iași s-au implicat în campanie. Sperăm ca până la final să se mobilizeze și să se implice în acţiuni de ecologizare toate primăriile din județ, cu atât mai mult cu cât o parte din cheltuieli pot fi decontate prin Administrația Fondului pentru Mediu:  https://afm.ro/curatam_romania.php.  La sfârșitul campaniei, Comisariatul Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu va verifica starea de salubrizare a unităților administrativ-teritoriale.

După vacanța de primăvară a elevilor vom relua dialogurile verzi în mediul școlar ce vor dura până pe 5 Iunie Ziua Mondială a Mediului.

În urma sortării celor 230 de tone de deșeuri depozitate ilegal și colectate cu ocazia campaniei, cele mai mari cantități au fost de plastic, urmate de sticlă, deșeuri electrice, deșeuri din demolări, anvelope uzate și metal. Fracțiile reciclabile au fost predate spre reciclare agenților economici autorizați. Așadar, deșeurile abandonate în Natură nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci și o pierdere economică. În același timp, odată ajunse în natură deșeurile se pot degrada, contamina și necesită tratare suplimentară pentru a putea fi reciclate sau devin nereciclabile. Însă, cel mai important este faptul că prevenind generarea deșeurilor scăpăm de grija acestora! Chiar dacă o societate Zero Deșeuri este greu de realizat, cu cât avem de a face cu mai puține deșeuri, cu atât scade presiunea asupra mediului și a economiei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments