Maternitatea Elena Doamna condusă ilegal! Evaluări de competențe și decizii ale CA, încălcate de cei care țin cu dinții de funcțile ocupate politic

0
1713

Managementul spitalelor din Iași este un dezastru. O demonstrează chiar ultimele rezultate ale evaluărilor managerilor de spitale din Iași. La Maternitatea Elena Doamna, situația este catastrofală. Incompetența mascată sub numiri politice poate constitui un veritabil studiu de caz despre guvernarea actului medical de către politruci incompetenți. În urma evaluării, directorul Martinescu a obținut calificativul nesatisfăcător.  La 9 zile de la afișarea rezultatului, încă nu cunoștea acest lucru, ca de altfel nici membrii Consiliului de Administrație, entitate care nu s-a mai întrunit de mai bine de un an de zile. O altă funcție care este ocupată abuziv la Elena Doamna este cea de director financiar, post ocupat de Cristian Andrieș,  pus de PSD. Deși demis printr-o decizie a CA, Andrieș continuă să ocupe abuziv acest post pentru care a încasat, în ultimul an, un salariu de 65.000 lei. Practic, Maternitatea Elena Doamna este guvernată de oameni nepotriviți, pe sinecurile potrivite.

Pe data de 20 aprilie, Comisia de Evaluare numită de șefii Consiliului Județean prin Dispoziția 349/14.03.2022 face cunoscute rezultatele evaluării managementului la spitalele din subordinea CL Iași. În urma acestei evaluări, Gabriel Martinescu, directorul Maternității “Elena Doamna” obține calificativul “nesatisfăcător”. Este prima oară în istoria acestui oraș, când în urma unei evaluări a activității de management, un director de spital primește acest calificativ. Urmare a acestui calificativ, managerul ar trebui să își piardă postul, care ar trebui vacantat și scos la concurs. Surprinzător este faptul că managerul Martinescu, pentru a-și menține postul, recurge la o cacialma. Practic, acesta susține, nici mai mult nici mai puțin, că nu a fost informat în mod oficial de rezultatul evaluării, inducând ideea că a fost vitregit astfel de dreptul de a-și pregăti contestația care trebuia depusă până pe 26 aprilie.

EvaluareManageriSpitaleNu sunt informații corecte…Mie nu mi-a comunicat nimeni rezultatele evaluării, așa că nu am depus nicio contestație. Este prima oară când aflu de acest calificativ. Mă voi informa și revin cu clarificări”, a spus Gabriel Martinescu.

Consiliul fantomă de la “maternitatea groazei”

Practic, în urma acestui rezultat, actualul manager ar putea fi dat afară printr-o decizie a Consiliului de Administrație. Problema este că acest consiliu este total în afara realităților cu care se confruntă spitalul pentru a cărei funcționare ar trebui să ia decizii punctuale, în cunoștință de cauză. Potrivit unui membru din CA, ultima întrunire a comisiei a avut loc …în februarie 2021. Este imposibil de crezut că într-un an și ceva, spitalul nu s-a confruntat cu probleme de organizare şi funcţionare, cu atât mai mult cu cât membrii CA trebuie să avizeze bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului, precum şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale, să avizezeze programul anual al achiziţiilor publice, să analizeze modul de îndeplinire a obligaţiilor de către membrii comitetului director şi activitatea managerului  sau, cum este cazul de față, să propună revocarea din funcţie a managerului şi a celorlalţi membri ai comitetului director și să organizeze concurs pentru ocuparea funcţiei de manager . Practic, toate decizile importante ale spitalului au fost lăsate, timp de un an și ceva, la latitudinea directorului “nesatisfăcător”, Gabriel Martinescu, cu toate că membrii CA aveau obligația legală de a se  întruni lunar sau ori de către ori este nevoie.

Consiliul de Administrație s-a întrunit ultima oară pe la începutul anului trecut, prin februarie cred, că nu ne-a convocat președinta CA. Nu știu cum o cheamă pe doamna care este președintă (!?!) și nici nu am luat act de calificativul domnului manager”, a declarat Etienne Ignat, membru în CA al Maternității Elena Doamna.

Pentru acest act grosolan de ignoranță, membrii CA beneficiază de o indemnizație lunară în procent de 1% din salariul managerului, bani pe care i-au încasat în mod nemeritat timp de un an și ceva.

Demis pe hârtie, de 1 an de zile continua să ia salariul de director financiar

Tot de un an și ceva de zile este perpetuat un alt abuz. Cristian Andrieș, directorul economic de la Maternitatea „Elena Doamna”, ar fi trebuit demis  din cauza unor deficiențe semnalate de sindicatul angajaților, după ce mai mulți medici și asistenți medicali au fost trimiși în concediu fără plată. Deși măsura de demitere a fost aprobată de Consiliul de Administrație (n.r. printr-o decizie luată cu majoritate simplă și necomunicată celorlalți membri, semn al unui haos general ce guvernează CA-ul acestui spital), managerul Gabriel Martinescu a refuzat să-l demită pe directorul Andrieș.  Pentru că nu și- a îndeplinit criteriile de performanță,directorul Andrieș ar fi trebuit dat afară încă de acum un an de zile. Cu acoperirea lui Martinescu, Andrieș a continuat să fie plătit și să ocupe abuziv funcția de director economic, în condițiile în care postul său trebuia vacantat.

În vara anului trecut, sindicatul unității medicale a transmis către CA o solicitare prin care se propunea eliberarea din funcție a lui Andrieș, propunere care a fost aprobată, dar pe care directorul  Gabriel Martinescu a nesocotit-o timp de un an de zile, sfidând atât sindicatul cât și Consiliul de Administrație, care oricum este afuncțional.

Prin solicitarea nr.3107/8.04.2021, primită de la Ministerul Sănătății, spitalului i se impută grave deficiențe în ceea ce privește activitatea directorului financiar-contabil și se solicită Consiliului de Administrație luarea unor măsuri. Consiliul de Administrație a luat act de această solicitare, s-a întrunit în data de 12.04.2021, a propus eliberarea din funcție a directorului financiar. Rezoluția consiliului de administrație nr.42/12.04.2021, pe care nu a pus-o în practică, încălcând prevederile legii 95/2006”, se arată în sesizarea sindicatului de la Maternitatea Elena Doamna.

Toată această perpetuare a unor abuzuri ar trebui să facă obiectul unor verificări și implicit adoptarea unor măsuri urgente din partea ordonatorului terțial de credite, respectiv Consiliului Județean Iași, care s-a păstrat în tot acest timp într-o stare de neutralitate suspectă.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments