Municipiul Iași și Comunitatea Evreilor din Iași s-ar putea asocia pentru a elabora și depune în parteneriat a unei cereri de finanțare cu fonduri europene care vizează proiectarea și execuția „Memorialului Evreiesc – Centru regional de educație și cultură Iași”. O decizie în acest sens a fost luată de către consilierii locali în ședința de joi, 28 aprilie.
Cimitirul Evreiesc nou este situat în spatele Cartierului Păcurari și a început să fie folosit din 1881. Pe o întindere de 26 de hectare se află circa 150.000 de morminte, numărul mare ale acestora fiind explicat prin faptul că în perioada interbelică comunitatea evreiască reprezenta circa jumătate din populație orașului, adică 45.000 – 50.000 de locuitori.
În acest cimitir se află Parcela eroilor evrei căzuți la datorie în războiul pentru întregirea României 1916 – 1918, dar și gropile comune în care sunt îngropate victimele Pogromului de la Iași din 27 – 29 iunie 1941. Alte gropi comune conțin o mică parte din osemintele fostului cimitir evreiesc din Ciurchi, considerat a fi cel mai vechi cimitir evreiesc din România.
Memorialul ar urma să fie ridicat pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați în arealul cimitirului, cu deschidere directă la strada Iancu Flondor.
Prin natura sa evocatoare a istoriei tragice a evreilor din Iași, Memorialul ar urma să funcționeze ca un centru cu valențe educaționale, sociale și culturale, inclus în circuitul turistic.