Stările de incompatibilitate ale mai multor șefi din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, care s-au creat și amplificat în mandatul fostului manager Bogdan Șaramet, sunt perpetuate și în mandatul Cristinei Dobre. Doctorii Romeo Dobrin și Raluca Prepeliță, soția juristului de la Socola, coordonează în continuare societatea Paliatie SRL, în paralel cu posturile de șefi de secție și respectiv director medical la Socola. Cei care au încercat devalizarea spitalului Socola pentru a obține beneficii oneroase prin prisma firmei lor de îngrijiri paliative, continuă să ocupe funcții de conducere în cadrul spitalului.
Doctorul Romeo Dobrin, unul din acționarii SC Paliatie SRL, a obținut în urmă cu câteva zile, postul de șef Secție IX Cronici în cadrul Spitalului Socola din Iași, în timp ce Raluca Prepeliță, o altă acționară a firmei de îngrijiri paliative continua să ocupe funcția de director medical la Socola.
La Registrul Comerțului, din 2014, este înregistrată firma SC Paliație SRL în care figurează ca asociați, fiecare cu câte 25%: Raluca Prepeliță, Ovidiu Alexinschi, Cătălin Joacăbine și Petru Romeo Dobrin.
Toți 4 se regăsesc și în organigrama Institutului de Psihiatrie Socola – Raluca Prepeliță este director medical, Ovidiu Alexinschi medic, fost director medical, Petru Romeo Dobrin este fost șef secție paliație și, de pe 3 mai 2022 este șef la Secția IX Cronici, iar Cătălin Joacăbine medic primar neurolog. Un caz clar de incompatibilitate pe care managerul actual, Cristina Dobre, nu a reușit să-l clarifice.
“Acest doctor Romeo Dobrin va completa din nou, în fals, declarația de incompatibilitate, cu acoperire de la soție și jurist. Nimic mai avantajos pentru perpetuarea unei stări de incompatibilitate! După sesizarea din decembrie 2020 a fost deja un nou concurs pentru consiliul de etică, iar domnul jurist Corneliu Prepeliță a aranjat ca totul să fie din nou în legalitate. Nu au fost deranjați de nimeni dintre organele competente de cercetare penală.Probabil beneficiază de ,,acoperire” cine știe?”, susțin surse din cadrul spitalului.
Falsuri și conflicte de interese
Conform documentului Nr. 16552 din 02.09.2019, în care au fost parafați noii membrii în Consiliul de Etică al spitalului, printre câștigători se remarcă dr. Irina Dobrin, soția lui Romeo Dobrin – președintele Consiliului de Etică aflați, printre altele, în grad de rudenie prin alianță cu secretarul comisiei, juristul Corneliu Prepeliță care girează conflictul de interese.
Conform Ordinului 1502/2016, articolul 4, calitatea de membru în Consiliul Etic este incompatibilă cu următoarele calități din structura spitalului, respectiv: manager al spitalului, director medical, director de îngrijiri, asistent-șef al spitalului, precum și angajați ai spitalului rude până la gradul 3 cu aceștia.
Prin decizia de mai sus, familia Dobrin a reușit să aibă doua voturi în Consiliul de Etică cu ajutorul juristului Corneliu Prepeliță, în calitate de secretar, care trebuia să informeze conducerea despre starea de incompatibilitate în care se afla și, mai presus de toate, să respecte legea față de care nu este în necunoștință de cauză, prin prisma funcției de jurist.
Filiera penală
Reamintim faptul că în martie 2020, managerul Bogdan Șaramet a concediat 82 de angajați de la Secția de Paliație a Spitalului Socola, în timp ce directoarea medicală, Raluca Prepeliță, și șeful de secție, Romeo Dobrin, avea propria firmă în domeniu. În urma desființării secției de Paliație de la Socola, mare parte dintre cele 123 de paturi au fost redistribuite către Paliație SRL și alte spitalele de stat și private care pot oferi astfel de servicii.
Prin decizii succesive ale instanțelor de judecată, spitalul a fost obligat să reangajeze personalul concediat abuziv și să le plătească acestora toate drepturile salariale de care ar fi beneficiat pe perioada dintre data încetării contractului individual de muncă și data reintegrării.
Pe scurt, cei 4 acționari ai firmei Paliație enunțați mai sus au fost artizanii, cu concursul juristului și fostului manager, acestei jonglerii arbitrare prin care Institutului i-au fost tăiate paturile finanțate de CJAS Iași pentru personal insuficient. Corneliu Prepeliță i-a dat afara, Dobrin și ceilalți au susținut ideea, iar acum institutul este dator cu 8 milioane de lei (1,8 milioane Euro).
“Doctorul Romeo Dobrin a ajuns medic fără a susține examenul de rezidențiat. Toată viața a făcut combinații cu cumătrul Prepeliță, cel din urmă reușind, prin deciziile semnate de el, să îndatoreze spitalul și să îl pună în cea mai proastă lumină. Cei doi, juristul Prepeliță și doctorul Dobrin Petru, au încercat să devalizeze institutului prin decizii eronate, printre care se numără desfacerea ilegală a contractelor de muncă a celor 93 de angajați sau atitudinea pasivă și complice a medicului șef de secție care avea datoria de a se implica pentru păstrarea măcar a unui număr minim obligatoriu de paturi la Secția de Îngrijiri Paliative. Acum, după 2 ani de destrăbălare, Institutul e dator cu peste 8 milioane de lei către angajații dați afară abuziv și ilegal, așa cum spune și instanța. Nimeni nu este tras la răspundere, consilierul juridic este în continuare la service și își încasează salariul, mai dă câte un articol prin BZI (este ginerele lui Modoranu, cel implicat de Asimionesei într-o firmă de buzunar, iar Dobre, ca șef la Paliație, în timp ce angajații îi erau dați afară, lui i se pregătea un alt post de șefuleț”, mai susțin surse medicale din cadrul spitalului.