A fost lansat la Iasi Centenarul Încoronării, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

0
210

Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României, au lansat astăzi, 12 mai, proiectul educativ Centenarul Încoronării, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Proiectul va avea loc în perioada mai-octombrie 2022 și va marca Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și  istoriei.

Activitățile au debutat în orașul nostru, cu un program special, având în vedere faptul că Iașul este al doilea Oraș Regal și Capitală de Război a Regatului României în anii 1916-1918, loc unde s-au scris pagini hotărâtoare pentru destinul românesc în secolul al XX-lea.

Primarul Mihai Chirica a participat la lansarea acestui proiect în prezența „ambasadorilor” caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria: doamna Irina-Margareta Nistor (ambasador cinema), domnul Adrian Cioroianu (istoric), domnul Nicolae Pepene (istoric), doamna Mioara Anton (cercetător științific), domnul Daniel Șandru (profesor) și domnul Alexandru Muraru (istoric).

„Proiectul Centenarul Încoronării completează în mod fericit seria de inițiative prin care Municipiul Iași își arată recunoștința față de valorile și principiile Casei Regale a României, perpetuate astăzi de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, și Alteța Sa Regală Principele Radu. Îmi exprim speranța că acest eveniment ne va îmbogăți cu noi gânduri și nobile sentimente față de istoria Regalității în România!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

5 2 votes
Article Rating


Articolul precedentDecizie finală în procesul Colectiv. Cristian Popescu Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Articolul următorUn fost director al TAROM a preluat funcția de director comercial la HiSky
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments