Cum sunt sifonați banii publici la Socola – 1000 de lei un anunț de mica publicitate și milioane de euro rulați în achiziții acoperite de CJAS

0
1503

Institutul de Psihiatrie Socola externalizează servicii medicale de zeci de mii de de euro. Post-pandemie, managerul Cristina Dobre a prevăzut în planul de achiziții din acest an suma de 500.000 euro, decontată prin CJAS, pentru achiziția de echipamente anti-COVID, cam tot atât cât va fi marele pot pentru livrarea de medicamente. La achizițiile directe sunt prevăzute alte sute de mii de euro pentru luxul și confortul curent al șefimii de la Socola. Un contract suspect este cel de pază. Cristina Dobre urmează să contracteze o firmă de pază contra unei sume de 500 mii lei, iar în paralel va deconta de la CJAS suma de 78 mii lei pentru plata unei echipe de intervenție care în mod normal vine la pachet în contractul de pază.

La Institutul de Psihiatrie Socola se fac achiziții în nebunie, fără fundamentări și fără ca nimeni să-i întrebe de sănătate pe șefii de acolo. Ca în orice castă așa-zis profesională, banii se învârt în rețea.  Pe românește, se pune de o nouă spălare de bani și în acest an. Recent, Spitalul Socola a rupt piața cu o plată cel puțin excentrică- 1000 de lei pentru un anunț în Revista Viața Medicală, privind organizarea unui concurs. Plățile grase și risipa fără cap a fondurilor publice, de abia acum vine.

Jumătate de million de euro pentru…echipamente anti-COVID

Managerul Cristina Dobre a inserat în planul de achiziții al spitalului, achiziția a numai puțin de 3 servicii medicale din sursă externă, ceea ce însumează peste 30 de mii de euro. Primul dintre aceste servicii medicale se referă la specialitatea  boli infectioase, serviciu  ce va fi achiziționat printr-un acord cadru cu 89 mii lei. De asemenea, un alt contract va fi pentru servicii de medicina muncii – 33 mii lei, urmând ca CJAS Iași să mai deconteze 29.400 lei pentru servicii medicale de urgență.

Marele pot rămâne furnizarea de medicamente pentru care a fost prevăzută suma de 2.672.735 lei. Urmează alte contracte pe care furnizorii și firmele de casă au pus deja ochii, de la furnizarea hranei pentru bolnavi, un contract de peste 760 mii lei, servicii de spălătorie 526.000 lei, în condițiile în care spitalul are propria spălătorie, reparații capitale la clădirea Pavilion III femei – 2,8 milioane lei, cumpărarea unui generator de curent electric – 150 mii lei, dezinfectanți de jumătate de million de lei și material de curățenie de peste 560 mii lei. Marea bătălie se va da pe furnizarea de materiale sanitare – peste 1,2 milioane lei și echipamente de unică folosință de protecție COVID – îmbrăcăminte specială de protecție – 2,5 milioane de euro. Pentru plata facturilor la gaz și la curent este prezivionat un consum de 1,1 milioane lei.

CJAS Iași, devalizat de achizițiile nefundamentate de la Socola

În programul de achiziții directe pe acest an sunt prinse și furnituri de 63 mii lei, materiale pentru curățenie de 205 mii lei, aici intrând și 5300 de aparate de ras și 400 paste de ras, 110  odorizante pentru veceurile șefilor, corpuri de iluminat de un sfert de milion de lei. După moartea pacientului carbonizat dintr-o culpă medicală la sfârșitul anului 2020, conducerea spitalului va băga anului acesta câteva milioane de lei în echipamente tehnice și materiale PSI, acestea fiind dublate, pentru siguranță, cu 34 de camere video. Câteva sute de lei se vor duce și pe anvelopele și camerele căruței din dotarea spitalului, pe hățuri, gură de ham, vaselină și potcoave.  Jumătate de milion de lei va fi băgat în materiale pentru reparații curente, constând în mii de articole ce ar face invidios orice gestionar de depozit de materiale de construcții. Alte sume importante se vor duce  pe servicii de întreținere – încărcare cartușe imprimante  -30 mii lei, închiriere copiatoare 30 mii lei, reparare echipament radiologic – 13.500 lei, servicii de asistență tehnică informatică –peste 60 mii lei, sistem informatic medical -120 mii lei, telefonie, internet și cablu TV-120 mii lei, servicii colectare deșeuri medicale și menajere – 150 mii lei, servicii dezinfecție aparate de aer condiționat -23 mii lei, servicii de deszăpezire mecanizată- 24 mii lei, montare termopane – peste 80 mii lei. Practic, este de treabă cam pentru toate profilele firmelor din Iași.

Mama nebunilor a apăsat pe butonul de panică – servicii de pază și intervenție separate

Tot în cursul acestui an, conducerea Spitalului Socola intenționează să contracteze noi servicii de pază și protecție pe o perioadă de 12 luni, pentru care există o prevedere bugetară de peste 500 mii lei, cu TVA. Potrivit caietului de sarcini, serviciul care va trebui să acopere paza obiectivului și bunurilor materiale, cât și protecția cadrelor medicale, se va desfășura în două posturi – unul fix, la poarta de acces, și un altul pe traseul perimetral. Un articol special face referire la obligația agentului de pază de a păstra secretul profesional privind activitățile din spital. Un astfel de agent ar trebui să se prezinte la serviciu doar cu un baston, un spray și un fluier. De restul se va ocupa conducerea spitalului prin CJAS, în acest sens fiind prevăzute alte sume de aproximativ  60.000 euro , respectiv 17 mii lei pentru achiziția a 34 camere de supraveghere, 9000 lei sistem control supraveghere video, 1000 lei sistem senzori, 180 mii pentru servicii de întreținere a sistemului de supraveghere video, control acces, sisteme de alarmă, bariere și 77.760 lei pentru servicii dispecer pază –intervenție la acționarea butoanelor de panică. Practic, un serviciu de pază și protecție care putea subsuma și intervenția, a fost defalcat pentru a împăca și capra și varza. Rămâne de văzut în curtea cui este una sau cealaltă.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments