Dealerii de droguri care au vândut stupefiante în incinta Arenei Naționale, la festivalul Saga, au dublat prețurile. Anchetatorii spun că, la eveniment, au fost prezenți dealeri din mai multe orașe ale țării și inclusiv din străinătate.
Cele trei zile de festival au reprezentat o oportunitate uriașă pentru dealerii de droguri. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că la Saga ar fi reușit să intre cu marfă traficanți de pe întreg cuprinsul țării, dar și din străinătate. De aceea, polițiștii au denumit ediția de anul acesta și „Festivalul dealerilor”.
Traficanții au pus în vânzare droguri din toate categoriile, de la cocaină până la etnobotanice, pentru care au dublat prețurile.
Sursele citate au precizat că gramul de cocaină s-a vândut cu 200 de euro, față de 100 de euro cât cer traficanții în mod obișnuit, o pastilă de ecstasy care se vinde cu 50 de lei a costat la festival 100 de lei, o țigară cu marijuana s-a dat cu 80 de lei, față 20 – 30 de lei. Heroina a ajuns la 100 de euro gramul, în condițiile în care narcomanii o iau cu 50 de euro, iar etnobotanicele, cele mai ieftine narcotice de pe piața drogurilor, s-au vândut la festival cu 30-40 de lei doza.
Poliția a făcut profilul narcomanilor de la Saga
Anchetatorii i-au caracterizat pe consumatorii de droguri de la festival drept persoane cu studii superioare și locuri de muncă stabile, care urmăresc evenimentele de mare anvergură destinate fanilor muzicii electronice atât pe teritoriul României, cât și în străinătate.
În timp ce traficanții amestecați în mulțime vindeau stupefiante de risc și de mare risc în valoare de sute de mii de euro, la intrarea pe Arena Națională, mai mulți reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog aplicau un program de prevenire. Aceștia împărțeau pliante și brățări verzi, îi sfătuiau pe tineri să nu consume substanțe interzise și își făceau poze cu unii dintre participanți.
Organizat pe Arena Națională din Capitală, festivalul Saga a reprezentat un record absolut în materie de dosare penale întocmite pentru deținere de droguri. În acest sens, jandarmii au întocmit, în cele trei zile de festival, peste 100 de dosare.
Un tânăr care a participat la festival a murit după o supradoză
Potrivit cifrelor oficiale făcute publice de Poliția Capitalei și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București „în cele trei zile, jandarmii împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au constatat 129 de infracțiuni. Dintre acestea, 119 infracțiuni au fost pentru încălcări ale prevederilor legale privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri”.
Consumul excesiv de stupefiante de la acest eveniment muzical s-a soldat și cu urmări deosebit de grave, în condițiile în care un tânăr în vârstă de 25 de ani a murit de supradoză în prima zi a festivalului, în timp ce alți trei tineri au ajuns să fie intubați la spitalele Floreasca și Sf. Pantelimon.