Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, în parteneriat cu Deltamed și Medist Imaging & POC, prezintă în data de 21 iunie, de la ora 9.00, în parcarea de la Palatul Culturii, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar, cu care se vor efectua mamografii în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”, Cod SMIS: 136664, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. „Cabinetul imagistic pe roți” va fi folosit pentru testarea femeilor din regiunile Nord-Est și Sud-Est (12 județe), care au acces limitat la servicii medicale de specialitate.
Programul ONCOFEM are ca obiectiv testarea a 30.000 de femei, cu vârsta între 50-69 ani fără o zi, din regiunile Nord-Est și Sud-Est, iar unitatea mobilă reprezintă un veritabil cabinet de imagistică pe roți dotat cu echipamente de înaltă tehnologie medicală ce va fi folosit de Institutul Regional de Oncologie Iași pentru a realiza mamografii digitale 3D femeilor. Unitatea Mobilă de Screening de cancer mamar, proiectată și realizată de compania Deltamed, a fost achiziționată de IRO Iași în cadrul proiectului “ONCOFEM” și a costat 2,572,601.50 lei, TVA inclus.
„Aceste cabinete medicale mobile pot contribui la reducerea inegalităților dintre rural și urban, prin îmbunătățirea accesului populației din rural la servicii medicale, în condițiile în care România are mari probleme la acest capitol, cum avertiza și Comisia Europeană. Nevoia de investigații medicale este uriașă în sate și comune, dacă luăm în considerare că un sondaj de anul trecut arăta că peste 26% din locuitorii orașelor nu și-au făcut niciodată un set banal de analize de sânge. De aceea, posibilitatea de a efectua mamografii în zone din mediul rural ce se confruntă chiar și cu deficit de medici de familie, este o realizare deosebită și ne va ajuta să salvăm numeroase vieți”, a declarat Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.
Unitatea a fost livrată de către compania Medist Imaging & POC în parteneriat cu compania Deltamed, principalul producător de ambulanțe și vehicule speciale din Europa de Est. „Am achiziționat un camion ce avea doar cabină și am instalat pe structura din spate, de la zero, toate instalațiile și echipamentele necesare, pe care le-am conceput astfel încât să transformăm camionul într-un cabinet de imagistică modern, dar pe roți. Unitatea mobilă de screening mamar înseamnă o încăpere principală protejată împotriva razelor X și în care se află mamograful Senographe Pristina, un al doilea spațiu mai mic unde se pregătește pacienta, o zonă de recepție și o zonă de lucru unde se analizează și se stochează temporar imaginile achiziționate. Toate aceste compartimente sunt alimentate cu energie electrică și stabilizate termic astfel încât Unitatea să aibă autonomie suficientă pentru o zi de lucru, iar personalul să poată realiza mamografii chiar și în spații deschise, în câmp, de exemplu”, a explicat Dan Gorgan, fondatorul și acționarul majoritar al companiei Deltamed.
Mamograful este digital și a fost produs de General Electric Healthcare, fiind furnizat de compania Medist Imaging & POC, liderul asocierii ce a câștigat licitația organizată de Institutul Regional de Oncologie Iași. Spre deosebire de mamografia analogică, cea digitală se obține mult mai rapid, oferă o mai mare acuratețe a imaginilor obținute în urma scanării, reducând astfel riscul de a repeta investigația, deci, implicit, timpul de expunere la raze X. Echipamentul permite, totodată, transmiterea datelor brute și a imaginilor către baza de date a spitalului și medicul oncolog specialist. Primul mamograf de acest tip a fost livrat în septembrie 2021 Centrului Regional din Cluj pentru Prevenirea și Controlul Cancerului.
’’Este cel de-al doilea proiect de acest tip realizat la noi în țară, la care ne aducem contribuția. Interesul factorilor de decizie din sănătate pentru a facilita implementarea și dezvoltarea unor astfel de soluții pentru imagistica sânului, pentru sănătatea femeilor, în general, este de bun augur. Ne bucurăm să fim parte din acest demers pentru că și în acest fel ne facem datoria de companie românească dedicată dezvoltării domeniului medical din România. Proiectul în sine a necesitat multe ore de lucru, logistică, service, tehnic și nu este încheiat: specialiștii noștri aplicaționiști și reprezentanții medicali din biroul nostru de la Iași vor fi în continuare alături de beneficiar pentru susținerea instruirilor tehnice și clinice și pentru suportul after-sales specializat,’’ a declarat Bogdan Niculescu, General Manager Medist Imaging&POC.