Un apartament propriu este o bucurie, dar și o responsabilitate. Mai ales atunci când trebuie să iei decizia cumpărării acestuia – iar termeni precum suprafața apartamentului, finisaje sau facilități sunt prezenți în toate anunțurile. Poate că sensul lor îți este clar deja, dar cum stabilești care e oferta optimă și ce criterii prioritizezi?
Am făcut echipă cu specialiștii în vânzări al unui complex rezidențial din zona Copoului pentru a-ți oferi toate informațiile necesare cu privire la determinarea suprafeței apartamentului tău. În plus, vei afla care sunt aspectele care determină o alegere înțeleaptă în domeniul imobiliar și cum să compari beneficiile proprietăților preferate.
Suprafața construită vs. suprafața utilă
Primul lucru la care ne uităm atunci când alegem un apartament este, de regulă, suprafața acestuia și numărul de camere. Ne influențează, desigur, și faptul că prețul final este dat de numărul de metri pătrați, dar și dorința de a avea un spațiu care să cuprindă toate visurile și planurile noastre de viitor.
În anunțurile imobiliare, te poți întâlni cu diverse nume pentru dimensiunea unui apartament, iar cifrele diferă și ele în funcție de fiecare. Ți le prezentăm în ordine, de la cea mai generală, la cea mai specifică:
- Suprafață desfășurată – planul orizontal al tuturor nivelurilor clădirii, demarcat de conturul exterior;
- Suprafață construită – totalitatea suprafețelor utile ale încăperilor, balcoanelor sau teraselor, pereții interiori și exteriori, dar și cota-parte din spațiul comun al imobilului;
- Suprafața utilă – suprafața totală a spațiilor utile, fără cea aferentă pereților (cuprinde: camera de zi, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței);
- Suprafață locuibilă – suprafața desfășurată a încăperilor de locuit, care cuprinde suprafața dormitoarelor și a camerei de zi.
Cel mai adesea te vei întâlni cu formulările de suprafață construită și suprafață utilă. Diferența dintre cele două stă în includerea pereților și a balconului (suprafața construită) sau excluderea acestora (suprafața utilă).
E important să știi cu ce suprafețe operează dezvoltatorul sau vânzătorul apartamentului pe care ți-l dorești. În medie, suprafața construită este cu 10 – 20 % mai mare decât cea utilă, așa că prețul poate fi foarte diferit.
Ce contează mai mult, suprafața apartamentului sau compartimentarea?
Acum că știi la ce să te uiți când citești metrii pătrați ai unei locuințe, ce-ar trebui oare să mai ai în vedere? Un punct esențial ar fi compartimentarea. De această caracteristică depinde, de fapt, cât de spațios va părea apartamentul pe care îl vei numi curând „acasă”.
Să luăm un exemplu: să spunem că îți dorești un apartament cu două camere. Opțiunile din care trebuie să alegi sunt un apartament cu o suprafață mai mare și unul în care compartimentarea este mai eficientă. Prețurile și zona sunt foarte asemănătoare, așa că nu sunt un criteriu diferențiator.
Pe care l-ai alege?
Deși suntem tentați să alegem versiunea mai mare, adevărul este că o compartimentare corectă aduce mai multe avantaje decât câțiva metri pătrați în plus. Sigur că e important ca suprafața apartamentului să respecte normele în vigoare, însă trebuie să ai grijă la funcționalitatea spațiului.
Iată câteva recomandări pe care merită să le reții pentru următoarea vizionare:
- Analizează cu atenție planul oferit de dezvoltator – e important să ai în vedere modul în care sunt amplasați pereții despărțitori, cum se face trecerea dintr-o încăpere în alta și ce spațiu disponibil îți rămâne. Dacă ai ocazia să vezi apartamentul, ia cu tine o ruletă și încearcă să estimezi cum s-ar încadra principalele piese de mobilier (canapea, pat);
- Dimensiunile holurilor – acestea sunt încadrate în suprafața utilă a locuinței, așa că holurile prea mari îți pot indica faptul că încăperile nu au fost compartimentate corespunzător;
- Luminozitatea din fiecare cameră – un alt indiciu pentru o bună compartimentare este dat de amplasarea ferestrelor și luminozitatea pe care o oferă. Un spațiu proiectat corect va fi atent la dispunerea încăperilor și în funcție de acest criteriu.
Alte aspecte la care merită să fii atent
Până acum am discutat doar despre aspectele pe care le regăsești înăuntrul apartamentului. Așadar, e momentul să menționăm și facilitățile care ți-ar putea face viața mai ușoară.
Valoarea unei locuințe nu este determinată doar de suprafața apartamentului sau compartimentare, ci și de avantajele pe care ți le oferă zona sau complexul în care vei locui.
Această caracteristică se aplică în general apartamentelor noi. Nu degeaba vorbim acum despre „ansambluri rezidențiale” mai degrabă decât despre blocuri. Tot mai mulți dezvoltatori au început să își gândească proiectele ca ecosisteme complete, care să îți aducă mai aproape de casă toate lucrurile și spațiile de care ai nevoie. Grădinițe, supermarketuri, chioșcul preferat cu cafea, saloane de înfrumusețare, spații de coworking – posibilitățile sunt nelimitate.
E important să fii atent la caracteristicile zonei în care vei locui, precum și la particularitățile apartamentului care va deveni al tău. Doar conectându-le cu nevoile familiei tale vei putea descoperi opțiunea care să te mulțumească și azi, și mulți ani de acum încolo.