Victor Ponta – proces câștigat la CEDO după ce a fost condamnat în România pentru afirmații defăimătoare

0
75

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză lui Victor Ponta, în procesul în care fostul premier a contestat condamnarea judecătorilor români, în dosarul în care a fost obligat să îi plătească daune de 10.000 de lei lui Lucian Isar, pentru afirmații defăimătoare pe Facebook.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în unanimitate, că au existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare) din Convenția europeană a drepturilor omului. Dosarul a vizat acordarea de despăgubiri împotriva domnului Ponta, fost politician și prim-ministru, pentru comentarii adresate unei alte persoane pe pagina sa de Facebook, pe care instanțele interne le-au considerat a fi defăimătoare. Curtea a observat că instanțele interne nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa”, conform deciziei de marți a CEDO, publicată pe site-ul Curții.

Curtea a stabilit, astfel, că „ingerinţa în exercitarea (de către Victor Ponta) a dreptului său la libertatea de exprimare (…) nu era (…) necesară într-o societate democratică”.

În februarie 2016, Lucian Isar a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, fiind anunțat că există un dosar pe numele lui.

Ulterior, în 10 februarie 2016, pe când era deputat, Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care scria că: „… în cei aproape patru ani în am fost prim-ministru am primit doar o singură dată informații directe de la organele publice specializate cu privire la un caz de tentativă de corupție a unui ministru, Lucian Isar (care a căutat un câștig personal de la un mare investitor american în schimbul sprijinului său pentru amplasarea unui proiect major în România) …”.

La 14 septembrie 2016, Isar l-a dat în judecată pe Ponta, afirmând că postarea lui a fost defăimătoare și i-a prejudiciat reputația și imaginea. El a adăugat, în sesizarea instanței, că Victor Ponta a continuat cu afirmațiile nefondate în două emisiuni de televiziune.

În timpul procesului, fostul premier al României, a explicat că declarațiile sale au o bază faptică, și anume informații pe care le-a primit de la organismele specializate. El a susținut că declarațiile sale trebuiau privite ca un discurs politic, care era protejat de Convenție și de jurisprudența Curții.

La 6 aprilie 2017, instanța a admis cererea lui Lucian Isar, constatând că declarațiile lui Victor Ponta au încălcat articolul 30 din Constituția României și din Convenție. Instanța l-a obligat pe Ponta la plata unei despăgubiri de 20.000 lei români (RON) – circa 4.400 euro (EUR).

Victor Ponta a făcut apel la Tribunalul București, dar, judecătorii au admis doar parțial sesizarea fostului ministru și au redus doar cuantumul despăgubirilor, astfel că Victor Ponta era obligat să-i plătească lui Isar 10.000 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFamily Fest și Rooftop party by Senzoria, în acest weekend, la Palas
Articolul următorAutostrada Moldova a devenit prioritară! Autoritatile au anuntat ca vor să semneze toate contractele pentru A7 până pe 31 decembrie
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments