O clădire monument din centrul Iașului a devenit restaurant

0
669

Primăria Iași a dat, recent, undă verde unei firme (Dipal Construct SRL) pentru a schimba destinația unei cunoscute clădiri-monument istoric din centrul Iașului (Palatul Ghica de pe str. Gavriil Musicescu) din spațiu de locuit în restaurant.

„Se propune schimbarea destinației construcției din spațiu de locuit în restaurant – capacitate maximă de 150 de persoane. Spațiile interioare vor suferi modificări de funcțiune și compartimentări ușoare care nu presupun intervenții la nivelul structurii și nici intervenții asupra amenajărilor exterioare și sistematizării verticale”, se precizează în autorizația emisă de Primărie.

Palat Ghica a fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea, prin strădania agăi Constantin (Costache), unul dintre urmaşii fostului domnitor al Moldovei, Grigore, ucis de turci în 1777, după ce s-a arătat profund nemulţumit de cedarea Bucovinei către Imperiul Habsburgic.

Prin generozitatea proprietarilor, în 1860, clădirea a devenit sediul Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (instituţie ce fusese înfiinţată în 1836), şi va funcţiona astfel pînă în 1940. O placă de marmură de pe imobil, dezvelită în 1978, spune că „Aici au activat marii muzicieni care au pus bazele culturii muzicale româneşti“.

La începutul secolului al XIX-lea, de soarta Palatului se îngrijea Albert Ghica, un personaj pitoresc (la un moment dat a emis pretenţii pentru tronul Albaniei) care a amenajat aici un muzeu, de unde nu lipseau tablouri, arme sau armuri, cel mai important exponat fiind un revolver încrustat cu aur, la Toledo, obiect ce aparţinuse regelui Spaniei, Alfons al XIII-lea. De asemenea, Albert organiza în camerele maiestuoase petreceri cu iz medieval, în care invitaţii erau îmbrăcaţi în spiritul vremurilor trecute, unde „bucatele se serveau în vase de lut sau de cositor, vinul se bea din ulcioare şi ulcele, iar carnea se tăia cu pumnalele de pe frigările ce se învîrteau pe jarul strălucitor din cămin. După ospătare, musafirii erau invitaţi în marele salon, la un taifas cu trabuce, reverii muzicale interpretate la pian de participanţi sau de gazdă – ultimul «cavalier ospitalier» al Ieşilor –, urmînd apoi alt moment istorico-medieval în care musafirii erau poftiţi să îmbrace armurile sau zalele înşirate pe pereţii odăilor, pline de manechine înfiretate“. 

Dipal Construct SRL este deținută de o firmă din Israel: Y.D. Barazini LTD, dar administratorul este Ioan Marian Pascal. Domeniul preponderent de activitate al societății este de agenție imobiliară.

De la înființare, în 2009, și până în 2018, firma nu a avut deloc încasări (cifra de afaceri a fost zero în fiecare an). În schimb, în 2019, cifra de afaceri a sărit la aproape 430.000 lei cu un profit de aproape 275.000 lei. Ulterior, în 2020, firma a avut un rulaj de aproape 600.000 lei cu un profit de circa 360.000 lei pentru ca, în 2021, cifra de afaceri să ajungă la aproximativ 62.000lei și să înregistreze o pierdere de aproape 90.000 lei, conform apix.

Potrivit sursei citate, suprafața construită și cea desfășurată nu vor suferi modificări (401 mp și, respectiv, 851 mp), în timp ce aria utilă va fi de 550 mp. Regimul de înălțime al clădirii va rămâne cu beci parțial, parter și un etaj. Proprietarul va amenaja 11 locuri de parcare.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments