Primăria Municipiului Iași a organizat în prezența vicepreședintelui Consiliului Raional Ungheni, Vasile Lupu, conferința de presă de lansare a proiectului „Reabilitarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Ungheni-Iași în vederea fluidizării traficului către punctul de trecere a frontierei Sculeni / RETRANS”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014 – 2020 și este implementat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Raional Ungheni.
„O întâmplare fericită face ca evenimentul să vină chiar a doua zi după ce liderii celor 27 de țări membre ale Uniunii Europene au recunoscut în mod oficial Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la Uniunea Europeană, un moment cu adevărat istoric într-o perioadă de criză economică dublată de invazia rusă. Pe frații noștri de peste Prut îi așteaptă o muncă grea pentru a construi o Moldovă europeană, iar România este prima chemată să sprijine acest efort. Proiecte transfrontaliere precum cel lansat astăzi au tocmai rolul de a îmbunătăți viața comunităților de dincoace și de dincolo de Prut, astfel încât Republica Moldova să se poată regăsi, democratică, modernă și prosperă, alături de România, în interiorul granițelor Uniunii Europene”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Acțiunile proiectului RETRANS, a cărui valoare pentru Municipiul Iași este de 8.969.918,22 lei, presupun îmbunătățirea calității infrastructurii Parcului Științific și Tehnologic TehnopolIS (parcări, trotuare, iluminat) pentru a facilita comerțul transfrontalier între județul Iași și districtul Ungheni și pentru a spori siguranța și viteza transporturilor.
Vor fi modernizați în total 1,569 kilometri de drum la TehnopolIS: două căi de acces cu lungimi de aproximativ 250 metri și 430 metri (asfalt, restaurare trotuar, fibră optică, rețea electrică, stâlpi de iluminat, rețea de supraveghere video), parcare pentru remorci (parcare, anexă cu utilități, mini cameră de așteptare, ecran video); modernizarea căilor de acces în interiorul TehnopolIS (cu o lungime aproximativă de 1.000 metri) prin asfaltare, asfaltarea locurilor de parcare (141 de locuri), reabilitarea trotuarelor, realizarea unei rețele de supraveghere video. De asemenea, proiectul include construirea unei clădiri cu suprafața de 99,16 metri pătrați cu funcțiuni de sală de mese, vestiar și grup sanitar.
Durata proiectului este de 12 luni.