Tudorel Toader, japcă la viitorii magistrați ai Iasului. Abuzuri împotriva studenților, la fabrica de bani de la UAIC Iași! Toader le răpește studenților un an din viață și le ia banii cu japca

0
3298

Cea mai veche universitate din țară, UAIC Iași, este în miezul unui inedit scandal de corupție. Studenții acuză faptul că au fost eliminați din licențe în mod abuziv și discriminatoriu, doar pentru a se aduce bani la bugetul UAIC. Peste 70 de studenți de la Drept nu vor putea să își susțină examenul de licență în acest an pe motiv că nu au participat la programele ERASMUS sau nu au avut scutire medicală în perioada de restanțe. În consecință, studenții vor fi exmatriculați, fiind obligați să plătească taxe de reînmatriculare și alte taxe abuzive de examinare. Este vorba de viitorii magistrați care din cauza unui contestat judecător CCR, pierd un an din viață și plătesc taxa pentru un an întreg din cauza unui examen, dar și a intereselor meschine ale celor care conduc destinele acestui cuib de vipere. Studenții mai acuză faptul că politica lui Tudorel Tader este ca o mare parte din studenți să nu ia examenele, astfel să se adune bani la bugetul universității, iar de restanțe scapă doar cei care au fost robotizați. Avocații din Iași fac front comun cu studenții de la Drept și condamnă practicile murdare ale lui Tudorel Toader

Studenții Universității Al. I. Cuza din Iași, îndeosebi cei din anii terminali, sunt terorizați de practicile interlope ale conducerii actuale a acestei istorice unități de învățământ superior. Mai mulți studenți ai UAIC Iași au redactat un memoriu pe care l-au transmis redacției 7Est, prin care dezvăluiau modul în care sunt blocate examene de licență,

În cadrul acestei Universități, dacă îți expui punctul de vedere, ești pus la zid și ești lăsat cu restanță ani buni, ori ești exmatriculat pe nedrept”, susțin studenții.

Filmul faptelor

În data de 19 mai 2022, în urma ședinței Consiliului Facultății de Drept s-a decis organizarea unei sesiuni speciale de evaluare pentru studenți în perioada 21 august – 11 septembrie. Practic, o sesiune care dă o mână de ajutor studenților care nu au reușit să ajungă la examene sau nu au reușit să promoveze unul din examene în perioada sesiunii ordinare, să susțină examenul sau examenele în perioada sus-menționată pentru a putea intra în examenul de licență în sesiunea din februarie 2023.

În data de 22 iunie 2022, adică exact în perioada înscrierii pentru examenul de licență, studenții, au fost anunțați prin mail, „în timpul jocului„ că regulile se schimbă, adică prin Hotărârea BECA nr. 1 a UAIC, această sesiune să fie valabilă doar pentru cei care au participat la programele ERASMUS sau pentru cei care au avut în perioada de restanțe scutire medicală și nu au putut ajunge la examene, astfel creându-se o discriminare majoră față de ceilalți studenți, cei care nu se încadrează în cele două categorii și au o singură restanță la o singură disciplină și astfel nu pot susține examenul de licență în acest an calendaristic.

Problema constă în faptul că, după această decizie, multitudinea de studenți care sunt în această situație, minim 70 studenți pe care îi cunosc eu doar de la Facultatea de Drept, trebuie să aștepte încă un an și pot susține examenul de licență în iunie 2023. Problema principală este că această Universitate a devenit „fabrică de bani” deoarece în prima decizie, din 19.05.2022 se stipula că prezentarea în toamnă, la sesiunea de restanțe costă studentul 100 lei pentru fiecare examen restant. Având în vedere decizia luată zilele trecute, studenții care sunt în această situație, o să fie exmatriculați și trebuie să se reînmatriculeze în anul viitor de studii, plătind o taxă de 200 lei, plus costul examenului sau examenelor integral, aici vorbim de sume cuprinse aproximativ între 250 lei si 350 lei. Din start, un câștig pentru universitate de 5 ori mai mare, doar pentru un student care are o singură restanță”, susțin victimele politicii abuzive a rectorului Tudorel Toader.

Robotizarea studentului și politica restanțierului obligat să pompeze bani

O altă problemă este că unii studenți care aveau restanțe, în decembrie 2021, au fost nevoiți să plătească integral restanțele avute, iar după ce le-au plătit au fost întâmpinați de o altă comunicare prin care li se spunea că nu vor putea susține examenele restante, daca nu au „notă de trecere” la testele din timpul semestrului la disciplina restantă. Astfel, studenții au plătit examenul sau examenele restante, s-au trezit din senin cu această regulă și nu au putut susține examenul de restanță platit și au rămas fără bani deoarece UAIC a decis să nu restituie banii în cauză.

Regulile de fiecare dată s-au schimbat „în timpul jocului” și doar în defavoarea studenților pentru că UAIC, dintr-o universitate prestigioasă, a ajuns o universitate „de făcut bani” pe seama studenților. Mai mult decât atât, dacă vă gândiți că studenții au rămas în restanță pentru că „sunt proști și nu au învățat” nu este așa, politica universității este ca o mare parte din studenți să nu ia examenele, astfel să se adune bani la bugetul universității. La o disciplină din cadrul Facultății de Drept UAIC, dacă știai 3 subiecte din 4, primeai nota 4, pentru că nu ai scris la toate subiectele, astfel doar la disciplina în cauză au rămas peste 50 studenți cu restanță. La un alt examen, în sesiunea ordinară, din 60 studenți, peste 50 au rămas cu restanță, din principiul faptului că „ nu ai scris exact ca în suportul de curs, nu iei examenul”. Practic, se incurajează învățatul mot a mot din suportul de curs, studentul nu este pus în ipostaza de a învăța logic”, mai susțin studenții.

Avocații se revoltă împotriva lui Toader

De aceste abuzuri au luat act și unii dintre foștii absolvenți ai Facultății de Drept ai UAIC, actuali avocați care care au condamnat aceste practici abuzive și totodată nesănătoase pentru un viitor practician de Drept.

Dragă BECA al ”Al. I. Cuza” Iași, regulile nu se schimbă în timpul jocului. Π ntâmplător sau nu, la Drept sunt aproape 40 de studenți care nu au intrat în licență din cauza unui examen la care dacă din 4 subiecte scrii 3 înseamnă că nu știi, așa că au picat și nu s-au putut înscrie la licență, pentru că sesiunea de restanțe era în iulie sau august-septembrie. După hotărârea BECA de acum 2 zile și comunicată studenților azi, vor plăti taxa de reînmatriculare pentru anul 4, pentru că minuta din mai nu mai e valabilă. Și ai dat hotărârea după ce ai verificat înscrierile la licență, iar după un calcul al taxelor rapid dă cu mult plus…dragă BECA, unii dintre ei vor ajunge magistrați și vor măsura cu măsura cu care îi înveți de pe băncile școlii, adică incorectă și le arăți că: fac asta pentru că eu pot,….doar că ei mai învață și despre principiul securității juridice sau al stabilității raporturilor juridice, care la tine pare poveste de adormit copiii, însă ei își dau seama, copii fiind, că sunt victima unei inconsecvențe a autorității publice unde învață, impactul negativ fiind major în situația în care se află, pentru că pierd un an din viață și plătesc taxa pentru un an întreg datorită unui examen, așa că eu sper ca vreunul dintre ei să îți atace hotărârea nelegală pe contencios. Nu de alta, dar C.E.D.O. a recunoscut și a promovat principiul încrederii legitime, folosind termenul de speranță legitimă, care trebuie să fie licită, posibilă, realizabilă și rezonabilă. Asta ca să nu mai vorbesc de principiul proporționalității, consacrat la nivel european, că îi pui să plătească tot anul 4 pentru un examen, pentru că nu au posibilitatea să îl mai dea înainte de începerea noului an școlar”, susține avocata Cocină Gabriela Veronica.

4.1 7 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments